Симулации и обсъждане на сценарииУдар с КР срещу Тартус и Хмеймим

Модератор: Ksantip

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 1772
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 18 Окт 2017, 08:07

Bruchpilot написа:
14 Окт 2017, 12:54
...ама пусто и време, дето напоследък хич го нямам...
Последните два дена Bruchpilot ми намери занимавка - направил е сценарий за американски зерг в общи линии срещу Тартус и Хмеймим и ми го прати да го изиграя, защото той от лаптопа не може (знаейки как мъча моя i7 понякога като нищо би си разтопил лаптопа, особено в сценарии със зерг от КР и РЕБ и свързаните с това калкулации за радарните покрития). Пробвах да мина по тънката линия само с един зерг от КР - не стана, насваляха ги всичките. Седнах и цъках 20 минути ръчно избрани маршрути на КР, за да ползвам максимално всякакви хълмчета по пътя - тогава едно 10% от ракетите минаха и унищожиха паркираните самолети в Хмеймим, но пък Тартус си седеше непокътнат. И от там се започнаха едни експерименти със самолетите, как, откъде. По едно време се мъчех да унищожа обзорните радари на юг първо, за да е по-лесно уж, но нямаше възможност дори с Рапторите - чак толкова близко не могат да се подберат.
В крайна сметка след тези експерименти предния ден седнах вчера и от следобед до вечерта си играх със сценария, на шестото преиграване чак реализирах каквото исках и се получи неочаквано удачно, какво казват руснаците - сам в шоке, такъв резултат определено не очаквах. Първите три пъти експериментирах с концепции как да подходя към задачата, на четвъртия си избрах подход, но много общ така да кажем и едвам се получи с доста загуби. На петия вече беше близко до това, което исках, но грешно бях изчислил time on target за томагавките и след като не се получи тайминга никаква изненада нямаше. Чак вече шестия беше както трябва, при това се получи по-добре от планираното и поствам него :D

Това ми беше брифинга, който ми е оставил:
Командването е планирало изненадващ удар върху руските сили в Сирия, с цел парализиране на всякаква активност на руските въоръжени сили в източната част на Средиземно море. За целта е организирана поддържаща група от 60 самолета, базирана в Аркротири, Кипър. Тя се състои от Ф-16, Ф-15, Ф-22, Е-3С, ЕФ-18, ЕС-130 и нов разузнавателен дрон. Ударната група се състои от 3 Б-52, базирани в Сигонела, Италия и два разрушителя клас Арли Бърк, плаващи на север от египетското крайбрежие. Основната цел на нападението е военноморската база в Тартус. Вторичната цел е военновъздушната база в Латакия. Резервни цели - обзорните радари, които се използват от руската групировка.

Противостоящите сили включват батарея С- 400 в Латакия, батарея С-400 на запад от Хама, батарея С-350 в Тартус и поддържащите ги части. Авиационните части включват 4-10 Су-35, 8-12 Су-30 и 8-12 Су-34, базирани в Латакия.

Руските сили са в състояние на тревога и се очакват засилени въздушни патрули от тяхна страна. Предполага се, че всички цели приближаващи териториалните води на Сирия, ще бъдат незабвно атакувани.

С цел осигуряване на внезапност на нападението е разумно атаката над патрулиращите руски самолети да стане непосредствено преди нанасяне на наземния удар. С оглед силната противовъздушна защита е необходимо щателно планиране на маршрутите и времето на пристигане на управляемото оръжие, отлично взаимодействие с гурпата за прикритие и SEAD, както и сериозни мерки за радиоелектронна борба.

Районите на баражиране на АУАКС, прикритието му, танкерите, разузнавателния БЛА и Б-52 са предварително определени, но могат да бъдат изменяни в хода на атаката.
Руснаците на практика това имат в Сирия, но 60 самолета да се наблъскат в Кипър малко сложно ми се вижда и не особено "изненадващо" като за атака. Пък и толкова много неща имам, че ако банално засиля едновременно самолети и КР към целите само със зерг ще ги унищожа, нищо че ще има не малко жертви. Затова много се чудех как да мина тънко и да нанеса максимално вреда на първия етап с минимално използване на самолети, в чието дислоциране (в такива количества) нищо скритно няма за изненадваща атака. Освен това винаги избягвам въздушна битка в обхвата на вражеското ПВО, много лоша идея е. Та така, финалния план беше с малко стелт, много крилати ракети (е колко да са много 96 КР за 2 Арли Бъкра, 154 само една Охайо може да избълва), голямо избиране на маршрути, че да летят КР по всякакви каньонии и да изкачат из зад хълмове + поне 1 час прекаран в засичане на полетно време и после смятане на time on target, че AIто толкова сложно не може да го направи :D

В крайна сметка основния погром го направиха 4 Раптора и 96 томагавки + съпорта им разбира се от танкер, ауакс, разузнаването, стелт дрона, който беше незаменим за триангулацията (стелта позволи да го вкарам в Сирия през Ливан за допълнителен ъгъл спрямо другите слухтящи сензори и така доста точно триангулирах радарите като се включваха) + разбира се една глушилка и 4 F-16ки с примамки и 4 Ф-15ки за охрана на големите самолети. Зерга от самолети вече само разчисти и доби нещата като кейовете и тн, които искаха по-тежки бомби.

Първо исках да атакувам от юг през Ливан, но нямам достатъчно изненада и не мога да неутрализирам двата обзорни радара по планината - Рапторите не могат да се прокрадат толкова близко (че да пуснат оръжията си) без да ги обстрелят предварително. Затова минах на план Б, който се оказа в крайна сметка по-удачен отколкото предполагах, защото ми спести главоболията с авиацията, която щеше да има време да действа ако първо ударя Тартус. Затова първата атака беше от север, където имаше само един обзорен радар.

Турско-сирийската граница има едни хубави планини из зад които изведнъж изкачат два неизвестни самолета рязко набирайки височина. Двойката Су-35 във въздуха разбира се обръща и на форсаж тръгва към неизвестните цели. За минута неизвестните цели са на 8 000 метра ... и точките на радара започват да стават множество, маркират се като вражески и ПВОто открива огън. Да това са два Раптора, които се катереха на форсаж и от 8 000 метра пуснаха планиращите си SDB II срещу обзорния радар, AIM-120 срещу приближаващите Су-35, завой и бегом обратно надолу. Су-35ците без особен труд избягват ракетите, но се отклоняват, което беше и идеята и чак след това тръгват да гонят бягащите Раптори, обстрелвайки част от SDB IIките през това време. За техен лош късмет срещу тях в засада има още една двойка раптори, които прикриват бягащата и това довежда до минус два Су-35. В това време от 16те SDB II две все пак минават през ПВОто, едната не си намира цел, втората (последната) унищожава радара. SDB-II беше единствената подходяща муниция в случая, защото триангулацията даде зона миля на миля и SDB без активна ГСН е безпомощна. Рапторите се разминават с "лека" уплаха, единия с леки повреди и нарушено стелт покритие след близка експлозия. Към този момент изглежда така:
Изображение

По същото Томагавките вече доста време летят на две групи - първата е "северната", която огъва турското крайбрежия, за да остане скришна, втората ("южната") заобикаля през Ливан, за да се крие из планините там. След унищожаването на обзорния радар вече се е включила и голямата глушилка, която лети западно от Кипър. Буквално 3 минути след унищожаването на радара зерга от 48 томагавки изкача из зад хълм, където радара би ги видял ако работеше ... но го няма и Су-35ците също са на земята по това време, та целите вече ги вижда чак радара на С-400, който се е включил, но твърде близко до Хмеймим. Правят каквото могат, но такова количество банално претоварва възможностите на ПВОто, ако ги бяха видяли отдалече биха свалили почти всички (като в петия сценарий, където КР изкочиха преди Рапторите и радара ги видя с последвалото им унищожаване преди да достигнат Хмеймим).
В такива сценарии принципно е прието да се цели пистата и "runway access points" - поправката им би отнела между 30 и 60 минути и това е прозореца за ударната група да се подбере близо без да бъде посрещната от стена изтребители. Но в този случай специално знаем какво представлява Хмеймим - това не е истинско военно летище, съответно аз нацелвам повечето си томагавки да изорат няколкото стоянки и да засипят с касети участъците близо до пистата, защото по това време ще има опашка от чакащи за излитане изтребители след като бойните действия са започнали. Резултата е предсказуем - освен двойката, която е успяла да излети всички други самолети заминават + част от инфраструктурата.
Изображение

По това време над морето срещу Тартус сдновременно се появяват комбинация от 24 КР (JASSM) и 24 примамки/глушилки (MALD-J). Тъй като ПВОто всъщност би се справило минутка след засечените цели от долината на границата с Ливан изкача "южния зерг" от още 48 Томагавки. Разбира се много им идва и резултата е унищожени два обзорни радара, прикриващи крайбрежието и южното направление, ЗРК изразходвали повечето си ракети и силно повредена инфраструктура в Тартус - железопътната станция и крановете по кейовете са унищожени като основни цели, горивото и складовете като второстепенни. Но тъй като Bruchpilot ми е предоставил и авиация не спирам до тук ами в общи линии вадя нож на умряло куче - започвам със SEAD и "air sweep" (една двойка Су-35 е във въздуха, излетя преди КР да ударят). Шестте Ф-15ки с АУАКС и глушилки зад тях се оправят с двойката Су-35, Ф-16ките размятат ХАРМове срещу работещите радари и Красухите. Тук една ракета от С-400 поврежда Ф-16, който обръща но не успява да стигне Крит и пада в морето (пилота обаче има достатъчно време да катапултира и е спасен от хеликоптер). Малко след SEAD пакета пристига и този за DEAD, който зачиства позициите с касети и ракети Маверик. Тук един Тор се оказва, че са му останали две ракети и полета на още един Ф-16 приключва. Какво ще се случи с пилот катапултирал над Тартус си нямам на идея.
След DEAD пакета идват 900 килограмовите JDAMки, които добиват инфраструктурата непосилна за крилатите ракети. Като цяло всички приготвено ми от Bruchpilot е унищожено. Крайния резултат изглежда така:
Изображение


Bruchpilot - подобен резултата ли очакваше давайки на американците толкова "активи"? Ако не вероятно си очаквал да играя основно с авиация и въздушната битка да вземе доста повече жертви, което би се и случило. Но както казах аз хич не обичам въздушни битки над вражеския ПВО чадър и се изхитрих да се измъкна от такава ситуация :roll:
Последна промяна 1 на Sharana, променена общо 18 пъти

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1831
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Super_Hornet » 18 Окт 2017, 08:26

Колко е разстоянието Кипър - Тартус?

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 1772
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 18 Окт 2017, 08:46

Super_Hornet написа:
18 Окт 2017, 08:26
Колко е разстоянието Кипър - Тартус?
~200км ако ще мерим до крайбрежието. Сещам се защо питаш, но от тези ракети имаше 4. Глушилката и АУАКСа кръжаха малко югозападно от Кипър - по права линия (от Хмеймим където е и С-400 с тези 4 ракети) е около 360км, което им дава време да избягат ако има пуск, но нямаше защото именно по тази причина е леко безсмислен. След удара с Хмеймим, където бяха използвани (стреляше се с всичко налично) вече наближиха, защото нямаше заплаха.

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1831
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Super_Hornet » 18 Окт 2017, 09:07

Не, въобще нямам това предвид. Стана ми интересно да влизат в обсега на Искандер. :)

п.п. То верно, че сте набутали тежка глушилка, ама от 360 км. какво точно прави, освен да баражира?
Последна промяна 1 на Super_Hornet, променена общо 18 пъти

Sea Dog
Редовен потребител
Мнения: 256
Регистриран на: 24 Юли 2016, 10:49
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sea Dog » 18 Окт 2017, 11:28

Пред сирийското крайбрежие има постоянно присъствие на кораб/и от руския черноморски флот. Как би се отразило, на горния сценарий, ако корабните РЛС засекат атаката от към морето ? Даже и да не успеят да противодействат със собствени ЗРК, а да са "ранно оповестяване" за бреговото ПВО.

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1831
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Super_Hornet » 18 Окт 2017, 11:52

Sea Dog написа:
18 Окт 2017, 11:28
Пред сирийското крайбрежие има постоянно присъствие на кораб/и от руския черноморски флот. Как би се отразило, на горния сценарий, ако корабните РЛС засекат атаката от към морето ? Даже и да не успеят да противодействат със собствени ЗРК, а да са "ранно оповестяване" за бреговото ПВО.
Това е пределно ясно, просто са взели един сценарий на зерг-ръш срещу крайно ограничен контингент (съвпадащ доста с реалното състояние). Ясно, че ако някой в ГЩ на ВКС очаква удар от най-силната авиация на планетата по силите в Сирия, ще си подреди по-друг начин картите. :D

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 1835
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 18 Окт 2017, 12:13

Sharana написа:
18 Окт 2017, 08:07
Последните два дена Bruchpilot ми намери занимавка...
Надявам се занимавката е била занимателна :D
Тук правя едно уточнение - самолетите бяха базирани в Кипър единствено за да се избегне безинтересният няколкочасов полет с презареждания във въздуха - така екшънът може да започне веднага :twisted: .
Шарана определено се е справил много по - добре, отколкото го бях замислил. Моята първоначална идея беше по - скоро за удар само с крилати ракети и то само по пристанището и летището. За това бях сложил и четирите Гроулера - повече смущения и по - малко SEAD. Но после нещата взеха да "натежават" - хайде още няколко допълнителни Ф-16 с ХАРМ, хайде и няколко ударни за резерв, хайде и групата за Sweep да е от четворки, вместо от двойки и те станаха 60 самолета. Които, както показа Шарана, се оказват достатъчни за да сравнят всичко със земята...
P.S. Сложил съм Тор-ове вместо ПанцЕри, защото последните т*коват м*мата на цялата ПВО система.
P.P.S. Кораби не включих по три причини - първо, не исках да усложнявам нещата. Второ, кораб там щеше да е само мишена, дори и без да включвам подводница например. И трето, и най - важно - от кораби не разбирам :lol:
Строши-пилот :mrgreen:

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1831
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Super_Hornet » 18 Окт 2017, 12:15

Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 12:13
Второ, кораб там щеше да е само мишена, дори и без да включвам подводница например.
Това пък как го реши?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 1835
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 18 Окт 2017, 12:18

Super_Hornet написа:
18 Окт 2017, 11:52
Sea Dog написа:
18 Окт 2017, 11:28
Пред сирийското крайбрежие има постоянно присъствие на кораб/и от руския черноморски флот. Как би се отразило, на горния сценарий, ако корабните РЛС засекат атаката от към морето ? Даже и да не успеят да противодействат със собствени ЗРК, а да са "ранно оповестяване" за бреговото ПВО.
Това е пределно ясно, просто са взели един сценарий на зерг-ръш срещу крайно ограничен контингент (съвпадащ доста с реалното състояние). Ясно, че ако някой в ГЩ на ВКС очаква удар от най-силната авиация на планетата по силите в Сирия, ще си подреди по-друг начин картите. :D
Е, то идеята беше нещо, което горе - долу отговаря на реалното състояние, да се бие срещу нещо, което горе - долу отговаря на набързо събрана от наличното група.
Строши-пилот :mrgreen:

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1831
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Super_Hornet » 18 Окт 2017, 12:20

Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 12:18
Super_Hornet написа:
18 Окт 2017, 11:52
Sea Dog написа:
18 Окт 2017, 11:28
Пред сирийското крайбрежие има постоянно присъствие на кораб/и от руския черноморски флот. Как би се отразило, на горния сценарий, ако корабните РЛС засекат атаката от към морето ? Даже и да не успеят да противодействат със собствени ЗРК, а да са "ранно оповестяване" за бреговото ПВО.
Това е пределно ясно, просто са взели един сценарий на зерг-ръш срещу крайно ограничен контингент (съвпадащ доста с реалното състояние). Ясно, че ако някой в ГЩ на ВКС очаква удар от най-силната авиация на планетата по силите в Сирия, ще си подреди по-друг начин картите. :D
Е, то идеята беше нещо, което горе - долу отговаря на реалното състояние, да се бие срещу нещо, което горе - долу отговаря на набързо събрана от наличното група.
Да бе, това е ясно, ама въпросът е примерно, че и руснаците могат набързо да калибрират кипърското летище. :)

Все пак добре се е постарал Шарана - типично в негов стил. :)

Sea Dog
Редовен потребител
Мнения: 256
Регистриран на: 24 Юли 2016, 10:49
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sea Dog » 18 Окт 2017, 12:20

Въпросът ми е спрямо горния сценарий, дали времето за вдигане на бреговата авиация ще стигне и съответно ПВО-то ще е известено по-навреме, за идващата заплаха, и като следствие дали крайния резултат ще е по-различен. За реални ситуации е ясно, че ще са други мерките.

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1831
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Super_Hornet » 18 Окт 2017, 12:23

Ами ако някой не е извадил щепсела на С-400, както и не е спрял обзорниците, ще са си наясно. Нататъка кво ше правят е неясно, пък и ме съмнява да имат 120 ЗУР за 60 цели... :)

Тор в това отношение, без контейнерната му версия не може да дежури 24/7/365, както и всеки друг войскови ЗРК, а и без Ранжир от последната версия, ще я кара на леко самосиндикални действия.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 1835
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 18 Окт 2017, 12:25

Super_Hornet написа:
18 Окт 2017, 12:15
Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 12:13
Второ, кораб там щеше да е само мишена, дори и без да включвам подводница например.
Това пък как го реши?
Наречи го субективно мнение. Сам кораб най - вероятно ще действа като радарен дозор. Ако действа като такъв, едва ли ще е "капитален кораб" или там както му казват на руски, следователно няма да е с много високи взможности.
Строши-пилот :mrgreen:

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1831
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Super_Hornet » 18 Окт 2017, 12:27

Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 12:25
Super_Hornet написа:
18 Окт 2017, 12:15
Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 12:13
Второ, кораб там щеше да е само мишена, дори и без да включвам подводница например.
Това пък как го реши?
Наречи го субективно мнение. Сам кораб най - вероятно ще действа като радарен дозор. Ако действа като такъв, едва ли ще е "капитален кораб" или там както му казват на руски, следователно няма да е с много високи взможности.
Тука многоуважаемият Сий Дог може да допринесе, ама доколкото знам те си поддържат една групировка в Средиземно море, която нито е от стари и беззъби корита, нито пък е малка. Отделно имат и подводници, като нищо може и няколко АПЛ да кръстосват, а още по-отделно и разните брегови ПКР-и.

Группировка ВМФ России в Средиземном море увеличена до 15 кораблей и судов

1 Июня 2017 в 15:07 Тема: ВМФ
Постоянное оперативное соединение ВМФ России в Средиземном море увеличено до 15 боевых кораблей и судов обеспечения. Об этом в четверг, 1 июня, рассказал журналистам начальник пресс-службы Черноморского флота капитан I ранга Вячеслав Трухачев.

По его словам, в составе группировки сегодня находятся новейшие фрегаты проекта 11356 "Адмирал Григорович" и "Адмирал Эссен", сторожевой корабль "Сметливый", большие десантные корабли "Цезарь Куников", "Николай Фильченков" и "Азов", подводная лодка проекта 636.3 "Краснодар", тральщик "Валентин Пикуль", противодиверсионные корабли, танкер и другие суда обеспечения.

http://flot.com/2017/%D0%A1%D1%80%D0%B5 ... 80%D0%B56/

РКР Москва липсва, ама като е за ремонт, са и без него я карат.
Последна промяна 1 на Super_Hornet, променена общо 18 пъти

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 1835
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 18 Окт 2017, 12:31

Sea Dog написа:
18 Окт 2017, 12:20
Въпросът ми е спрямо горния сценарий, дали времето за вдигане на бреговата авиация ще стигне и съответно ПВО-то ще е известено по-навреме, за идващата заплаха, и като следствие дали крайния резултат ще е по-различен. За реални ситуации е ясно, че ще са други мерките.
Принципно 8 Су-30 чакаха в готвоност с мисия "прехват", но явно времето не им е стигнало да се намесят срещу крилатите ракети. Ако Шарана се беше приближил прекалено рано със самолетите, щяха да имат време да излетят, а бяха 8 броя с по 12 ракети всеки... Но той явно го е сметнал и изпълнил перфектно :)
Строши-пилот :mrgreen:

Sea Dog
Редовен потребител
Мнения: 256
Регистриран на: 24 Юли 2016, 10:49
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sea Dog » 18 Окт 2017, 12:39

В момента, от бойните кораби, там е само "Пытливый", който освен за изнесен радар, в горната ситуация не би помогнал друго. "Григорович" и "Ессен" се върнаха преди седмица в Севастопол.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 1835
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 18 Окт 2017, 12:50

Super_Hornet написа:
18 Окт 2017, 12:20
Да бе, това е ясно, ама въпросът е примерно, че и руснаците могат набързо да калибрират кипърското летище. :)
Те могат и да го искандерират, и не само него, но не е там въпросът :lol:
Просто ако започна да включвам и флот от едната страна, ще трябва да включа и флот от другата страна, то ще рече и подводници, както вече отбеляза и т.н, и т.н. Накрая ще трябва да го играеш половин година...
Мисля от анализа на Шарана се вижда достатъчно ясно, че без добра организация, атакуващите нямат добри шансове, а от друга страна - че при добра организация, защитата ще види зор.
Строши-пилот :mrgreen:

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1831
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Super_Hornet » 18 Окт 2017, 12:56

Тя защитат ще види зор и при не толкова добра организация в тоя си вид, щото според мен за такъв налет биха развърнали цяла дивизия за ПВО - с вичките му ЗРК, позиции, РТР, радари, РЕБ и прехващачи. Обаче явно никой у руското командване не очаква, че утре ще завалят томахавките. :)

Иначе верно - залп на батарея Искандер и нищо нема остане от тая база. :)

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 1835
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 18 Окт 2017, 16:01

Сигурно щяха, но като теглиш калема накрая, излиза огромен зор, за да се защитиш от не чак толкова масирано нападение. За това се и чудя защо е тази масовка на ПВО в Калининград например - освен да залашва цивилния трафик и да кара военните да го заобикалят от далеч, друга полза не виждам...
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 1772
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 18 Окт 2017, 18:50

Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 12:31
Sea Dog написа:
18 Окт 2017, 12:20
Въпросът ми е спрямо горния сценарий, дали времето за вдигане на бреговата авиация ще стигне и съответно ПВО-то ще е известено по-навреме, за идващата заплаха, и като следствие дали крайния резултат ще е по-различен. За реални ситуации е ясно, че ще са други мерките.
Принципно 8 Су-30 чакаха в готвоност с мисия "прехват", но явно времето не им е стигнало да се намесят срещу крилатите ракети. Ако Шарана се беше приближил прекалено рано със самолетите, щяха да имат време да излетят, а бяха 8 броя с по 12 ракети всеки... Но той явно го е сметнал и изпълнил перфектно :)
Ако ударя първо Тартус имат време да излетят всичките, както стана в първите няколко сценария, а това вече е главоболие. Та никаква второстепенна цел не е Хмеймим :D Имаше сценарии (като полет на ракетите директно през крайбрежието), където нито една от тези 120 КР не стигаха целите си, защото във въздуха се оказваха много изтребители, които да ги понасвалят с ПВОто. Затова и цялата ми занимавка беше да ги видят колкото се може по-късно да и изненадам повечетосамолети преди да са излетели.
Последна промяна 1 на Sharana, променена общо 18 пъти

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5236
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Amazon » 18 Окт 2017, 19:27

Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 12:13
P.S. Сложил съм Тор-ове вместо ПанцЕри, защото последните т*коват м*мата на цялата ПВО система.
Защо?
Super_Hornet написа:
18 Окт 2017, 12:27
Тука многоуважаемият Сий Дог може да допринесе, ама доколкото знам те си поддържат една групировка в Средиземно море, която нито е от стари и беззъби корита, нито пък е малка. Отделно имат и подводници, като нищо може и няколко АПЛ да кръстосват, а още по-отделно и разните брегови ПКР-и.
Ударните АПЛ в движение, общо са няколко и като гледам всички са в Северния и Тихооокенския флот. За да ги докарат и то повечето, трябва да очакват скорошна атака. А в такъв случай мисля, че и въздушната гропировка и ПВО-то ще са повече, а както пишеш и брегови ПКР ще има, та и Петя сиурно ще пляснат там и отиваме към съвсем друг сценарий.

П.П: Шарана и Пилота пак избиха рибата с този сценарий. Удоволствие да се чете!

П.П.2: Проверих атакуващите АПЛ, че ми стана интересно. В укито дава за Акула 1 и 2 - 10 боря активни, има и 3 броя Виктор и 3 броя Сиери. Обаче понеже повечето са на 30, или малко под 30 години, отидох да ги видя поотделно и картинката е различна.

Активните Сиера са реално 2. Другите две минават някаква модернизация.
Аклулите са всичко 4. Пет са на "модернзация", 3 са пенсионирани и има една активна в Индия.
Викторите са си активни и трите. Ако си спомянте една от тях е която спаси рибарското корабче в северно море. :)

Общо активни 9 броя. Не са малко, но очаквах че са повече - това са най-масовите класове. Има и една активна Ясен, обаче нея мисля не биха я ползвали за ескорт. По-скоро както се спомена може да я използват да изкалибри Кипър, ако не е добре пазен.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 1835
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 18 Окт 2017, 21:05

Sharana написа:
18 Окт 2017, 18:50
Имаше сценарии (като полет на ракетите директно през крайбрежието), където нито една от тези 120 КР не стигаха целите си...
Щях да те питам има ли някаква причина, поради която използваш винаги само по един самолет за РЕБ?
Amazon написа:
18 Окт 2017, 19:27
Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 12:13
P.S. Сложил съм Тор-ове вместо ПанцЕри, защото последните т*коват м*мата на цялата ПВО система.
Защо?
Защото когато са ги програмирали явно са били в състояние на силно предозиране с пропагандни субстанции :D
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 1772
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 18 Окт 2017, 21:44

Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 21:05
Щях да те питам има ли някаква причина, поради която използваш винаги само по един самолет за РЕБ?
Ами малко бройки има, колко да използвам от големите? А Гроулерите са за ескорт на пакетите.
Конкретно в този сценарий повече от 1 нямаше нужда - в началото беше между радарите и корабите, които изстрелват КР. След това като нямаше далекобойни ракети, които да го притесняват се въртеше към Тартус да прикрива SEAD и DEAD групите. Той е ефективен, когато е точно зад самолетите, а те летят точно срещу радара. Ако се сменят ъглите нищо не заглушава в общи линии и ПВОто ще си стреля все едно го няма.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 1835
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 18 Окт 2017, 22:10

Ахааа, аз съм останал с впечатлението, че си използвал само един Гроулер и за това попитах.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 1772
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 18 Окт 2017, 22:24

Bruchpilot написа:
18 Окт 2017, 22:10
Ахааа, аз съм останал с впечатлението, че си използвал само един Гроулер и за това попитах.
Един Compass Call, четирите гроулера си летяха ескорт.

Иначе за удара с КР - сега се сетих, че може още да не си го видял, но ръчното планиране на маршрута го добавиха преди около 2 години и беше "game changer".
http://www.warfaresims.com/?p=4043

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани