Симулации и обсъждане на сценарииГрупировка на ВКС против ИД в Сирия

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 2129
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 09 Окт 2017, 08:47

Вчера след един прочетен пост за Сирия ми хрумна идея за по-различен сценарий, а именно гонене на талибани така да се каже.
Имаме Сирия и мобилни групи на брадати, които създават голямо главоболие на логистиката като постоянно правят поразии между ДеЗ и Палмира. Руснаците решават, че това е приоритетен проблем и му обръщат внимание (не прекалено разбира се, има още много важни неща из цяла Сирия). Продължителността на сценария е 3 дни, зоната - 8000 квадратни километра пустиня.
Силите на брадатите са условно 5 мобилни групи, всяка от които е по 8 машини - 2 тачанки с картченици, 1 със ЗУ-23, 4 пълни с брадати и една логистична. Освен тези 40 Тойоти из пустинята се разкарват още "логистични" камиони, които снабдяват опорни пунктове с гориво, муниции и провизии (към такива пунктове се връщат и мобилните групи, за да презаредят). Логистиката се мотае или в малки групи (1-3) или в по-големи (3-6) с охрана (1 тачанка с въоръжение).
През деня ако не са заети с набези около магистралата се крият из пустинята - предвижванията на по-големи разстояния (като например обратно в тила за презареждане) са по тъмно. Ако ги нападне авиация мобилните групи се пръскат като пилци във всички възможни посоки, след час-два се събират отново. Ако някой види/чуе хеликоптер се пръскат и крият за около 2 часа, след това се събират и правят набег към магистралата, очаквайки дупка в хеликоптерното прикритие.
За този сценарий руснаците са заделили 2х Су-24, 2х Ми-35, 2х Ми-28 и 3хБЛА (израелските), които в следващите 72 часа ще се занимават само и единствено с лова на тези мобилни групи. Су-24 и безпилотниците летят от Хмеймим, хеликоптерите от новата им площадка под Табка, защото от там са 90км до зоната, докато от Т-4 (където са базирани повечето време по принцип) са 140. Летейки от Табка имат 90 минути патрул и свободен лов след навлизане в зоната.
Трите безпилотника осигуряват почти 24ч наблюдение с малки дупки като в определени моменти през светлото време на денонощието са два. Противно на очакванията ми изобщо не беше чак пък толкова трудно да намираш брадатите през деня, особено ако се лепнеш за някоя след неин набег по магистралата, който е труден за пропускане после можеш да се разхождаш след тази група ... и да чакаш нещо да я порази. Като се замисля миналата седмица руснаците се похвалиха, че гръмнали основните складове на Нусра в Идлиб - с безпилотници им били следели известно време логистиката и така определили къде са основните складове. Значи не е проблема в следенето на тачанките при определено количество безпилотници на дадена площ. Болката е кой и с какво да издумка целите, които се откриват и това доста силно го усетих. Особено пък като добавим и "russian style" с ФАБ и НАР и става наистина "забавно". Ако съвпадне, че имаш очакващ Су-24 и стационарна тачанка с безпилотник над нея, който да даде координати бива, след средно 2-3 ФАБ-а я няма (мнооого рядко първия я унищожава, а не просто поврежда където тя си запазва мобилността). Обаче това се случва относително рядко, повечето пъти се движат или пък за лош късмет нямаш никакви цели в момента, докато Су-то навърта кръгове в очакване на координати. На втория ден пробвах с касети по движеща се колона ... ама не си струваше. Тъй че повечето работа я вършиха хеликоптерите, изобщо не му е работата на Су-24 да гони тачанки :D. Двойката Ми-35 излиташе 2 пъти в денонощието (само през деня) и основно патрулираше около магистралата, двойката Ми-28 летеше по 3 пъти на ден като третия беше нощен лов. Най-големия успех дойде на втория ден със засада (след като първия ден се наблюдаваше как се пръскат поединично из пустинята, когато има хеликоптер в района) - Ми-35ците се разходиха, гръмнаха две заблудени тачанки и се прибраха. Час след това две мобилни групи налазиха магистралата и хоп изненада - 2 Ми-28. ПТУРовете за ЗУто и картечниците, С-8 НАРовете за останалите + разбира се оръдието - боекомплект остана дори по брадати да стрелят Изображение
Обаче в общи линии това беше единствената напълно унищожена мобилна група (от 5), други 2 бяха частично клъвнати и 2 на практика напълно боеспособни. Логистиката им също не пострада чак пък толкова значително. Просто да стреляш с С-8 НАРове по движещи се тачанки ... абе пускаха тото пилотите :roll: Пък и ЗУтата не спат и трябва да се внимава.

След 72та часа крайния резултат изглеждаше така:
Изображение
1х Зу-23, 4х тачанки с 12.7мм картечница и 26 тачанки с брадати + логистични такива + логистични камиони + цистерни с гориво, но крайния резултат нещо ги е обединил всички под "Truck, Unarmed", тъй че няма подробна разбивка. 122 брадати също хич не са малко в крайна сметка, та може да се каже че ВКС са наклонили везните доста активно.

Обаче не ми хареса това безпомощно наблюдение как тачанки се разкарват из пустинята, затова реших да пробвам и втори сценарий. Руснаците са оставили гордостта и са купили от Китай няколко от предпоследните им въоръжени дрони (последните още не се продават) и са ги пратили в Сирия, за да трупат практически опит в използването на такъв тип оръжие докато техните още се разработват - тамън серийните машини ще са с доработки на базата опита получен в Сирия без даже да са били там (все пак още са красиви макети и картинки само). Така вместо 2х Су-24 от Хмеймим имаме 3х CH-4B в Т-4 + 3те Фортпост (израелските) от Хмеймим. Два пъти повече безпилотника на същата площ бяха меко казано забележими, насочването на хеликоптерите беше по-ефективно. А китайците и сами си удряха цели. Последните разбира се летяха накичени с оръжие и с по-малко гориво + се връщаха след като изразходват боекомплекта. Така че успяваха да летят по два пъти на ден и в рамките на 72та часа 3те CH-4B генерираха 18 полета с боекомплект, който беше 100% изразходван. Признавам си очаквах повече, но в крайна сметка е китайско и бях твърде разглезен от Рийпърите в едни други сценарии от миналото. Техните муницийки уж с CEP 5 метра ама нещо пропускаха доста по-често от очакваното с такива характеристики. Пък и reliability 90% ама невзривените ми бяха повече от 10%. Може да няма нищо общо с китайците, просто Алах явно си е пазил чадата :lol: (никой няма да се засегне надявам се). Точността по движещи се цели също куцаше и в общи линии като теглих чертата средно по 2,4 ракети заминаваха за поразяване на цел.

В крайна сметка резултата след 72 часа изглеждаше така:
Изображение

Всичките 5 мобилни групи бяха напълно унищожени, само едно ЗУ-23 се е спасило някак - вероятно просто повредено, но неунищожено (все пак по 5кг бойна част имат мунициите, ако не уцелят директно...). Останалите обаче са напълно унищожени + една бонус въоръжена тачанка от охраната на логистичните конвои, които щъкаха по-навътре в пустинята. Освен наблюдение логистиката тук беше изгърмяна, когато имаше възможности и в такива бройки трябва да се усети.
В крайна сметка китайците унищожиха 40 машини. Хеликоптерите останалите 35 машини. С 2 пъти повече БЛА (вместо чисто ударни Су-24) имаше по-добра картина и лова беше по-ползотворен в сравнение с 26те в първия сценарий (Су-тата записаха 5 от 31те машини).

Не се наемам да смятам колко по-скъп е втория сценарий, цената на AR-1 е около 75 000$, на AR-2 около 55 000$ (ИМО оптимистично, по-скоро ЩЕ след по-голяма серия, засега са по-скъпи). Обаче определено оказаха много по-силно въздействие върху процесите на земята.
Самите безпилотници иначе ги дават за по 1,5 милиона долара бройката, защото пазара е сложен и кръга на покупатели е по-специфичен. От друга страна саудитците пък направо завод си купиха като бонус към поръчката и ще са логистичен хъб за Близкия Изток та след Ирак и Египет може и други да си купят. Само за сравнение руснаците броят по 2.8 милиона долара на евреите за всеки лицензионно сглобен Фортпост, до 2020та ще чукнат подарен милиард :roll:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 09 Окт 2017, 09:56

UCAV са голяма работа :)
Много добра идея си имал и се е получило интересно! Аз на последък съм зациклил върху не особено оригиналната идея за нападение срещу Тартус... Не, че имам време де, но мога да си мечтая :lol:
Строши-пилот :mrgreen:

gabocvet
Редовен потребител
Мнения: 604
Регистриран на: 28 Авг 2016, 13:32
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от gabocvet » 09 Окт 2017, 10:09

Интересен сценарий с интересни резултати! Можеш ли да го проиграеш пак като на мястото на Су 24, сложиш Су 25? И още едно питане да замениш Су 24 с някой витломоторен самоле примерно EMB 314 / A-29 Super Tucano?

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6544
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Amazon » 09 Окт 2017, 18:24

gabocvet написа:
09 Окт 2017, 10:09
Интересен сценарий с интересни резултати! Можеш ли да го проиграеш пак като на мястото на Су 24, сложиш Су 25?
И интересно описан! Шарана и Пилота супер развиват темата. Колкото до Су 25, аз мисля че ще са по-мако ефективни от хеликоптерите. Пък и са по-бавни от Су-24.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1993
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от ValBo » 09 Окт 2017, 19:09

Amazon написа:
09 Окт 2017, 18:24
gabocvet написа:
09 Окт 2017, 10:09
Интересен сценарий с интересни резултати! Можеш ли да го проиграеш пак като на мястото на Су 24, сложиш Су 25?
И интересно описан! Шарана и Пилота супер развиват темата. Колкото до Су 25, аз мисля че ще са по-мако ефективни от хеликоптерите. Пък и са по-бавни от Су-24.
По-бързи от хеликоптерите са, носят повече джепане, а и са далеч по-издържливи и от хеликоптер, и от Су 24
Но двете Су-та служат за различна работа, макар, че си препокриват част от задачите
Изображение
Finita la commedia

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 2129
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 10 Окт 2017, 05:43

gabocvet написа:
09 Окт 2017, 10:09
Интересен сценарий с интересни резултати! Можеш ли да го проиграеш пак като на мястото на Су 24, сложиш Су 25? И още едно питане да замениш Су 24 с някой витломоторен самоле примерно EMB 314 / A-29 Super Tucano?
Amazon написа:
09 Окт 2017, 18:24
Колкото до Су 25, аз мисля че ще са по-мако ефективни от хеликоптерите. Пък и са по-бавни от Су-24.
ValBo написа:
09 Окт 2017, 19:09
По-бързи от хеликоптерите са, носят повече джепане, а и са далеч по-издържливи и от хеликоптер, и от Су 24
Су-25, които така или иначе се базират в Т-4 (близко) ми беше първата идея ... но на практика не се получи чисто технически. Те нямат Гефест, нямат радар, трябва да летят ниско... С други думи Су-24 работеха на принципа баражират в очакване - ако имат късмет някъде ще има спряла тачанка, която в този момент да я наблюдава безпилотник, да определи координатите и да ги прати на Гефеста в Су-24, който да изпрати ФАБовете (такива кадри пуска и руското МО). Ако няма стационарна цел с безпилотник над нея Су-24навърта кръгове и се връща обратно без да си е използвал боекомплекта.
Су-25 биха изпълнявали абсолютно същата функция - дали ще се мъчат с НАР или Су-24 ще прати ФАБ все тая - това е рядко явление. Хеликоптерите свършиха работата. Да Су-25 са по-добри от Су-24 при лов, но ефективността е толкова ниска в такъв сценарий, че не си струва и биха думкали само стационарни цели. Ми-28ците си свършиха работата, защото безпилотник ги насочва към "зона с активност", но те с радари и камери си намират точно целите за поразяване. Докато Су-25 би правил същото, ама с Mk1 eyeball и не се налага да обсъждаме ефективността на такъв лов. Трябва да прелети много близко до цел за да я види пилота, после да обърке и да я атакува. НАР по пръскаща се колона ... да кажем че унищожи една и повреди втора с целия си боекомплект (160 НАРа) като нападна мобилна група от 8 тачанки.

Иначе за безпилотник, който да гони тачанки ... последния китайки е много добър претендент.
Изображение
Мъкнейки 16 ПТУРа едно 6-9 тачанки теоретично ще можеш да хванеш "на сесия". Само дето оръжието накичено по безпилотника струва колкото половин такъв :D

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 10 Окт 2017, 09:56

Sharana написа:
10 Окт 2017, 05:43
Мъкнейки 16 ПТУРа едно 6-9 тачанки теоретично ще можеш да хванеш "на сесия". Само дето оръжието накичено по безпилотника струва колкото половин такъв :D
Cheap, expendable strike UCAV and loitering munitions :lol:
Строши-пилот :mrgreen:

gabocvet
Редовен потребител
Мнения: 604
Регистриран на: 28 Авг 2016, 13:32
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от gabocvet » 10 Окт 2017, 10:33

А за витломоторните няма значени, че руснаците ги нямат? Просто ми е интересно такива самолети които ги рекламират основно като такива за борба с партизани и други които не разполагат с тежка техника.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 10 Окт 2017, 11:28

gabocvet написа:
10 Окт 2017, 10:33
А за витломоторните няма значени, че руснаците ги нямат? Просто ми е интересно такива самолети които ги рекламират основно като такива за борба с партизани и други които не разполагат с тежка техника.
Ако разполагат с управляемо въоръжение и качествен FLIR, най - вероятно ще се справят добре. Ако не разполагат с екстри, напълно важи написаното от Шарана за Су-25.
Строши-пилот :mrgreen:

gabocvet
Редовен потребител
Мнения: 604
Регистриран на: 28 Авг 2016, 13:32
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от gabocvet » 10 Окт 2017, 13:36

Това според мен би вършило работа Beechcraft T-6 Texan II https://thaimilitaryandasianregion.word ... f-america/

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 2129
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 10 Окт 2017, 18:48

gabocvet написа:
10 Окт 2017, 10:33
А за витломоторните няма значени, че руснаците ги нямат? Просто ми е интересно такива самолети които ги рекламират основно като такива за борба с партизани и други които не разполагат с тежка техника.
Не знам когда ще имам време да превъртя целия сценарий. Super Tucano има в ДБ - с камера, FLIR, все едно безпилотник. Тъй че в сравнение със Су-24/25 да по-добре би се справил в конкретната ситуация. Това е на практика пилотиран безпилотник така да се каже. Проблема е, че дори в конфигурация 2 Paveway + 3 ПТБ във въздуха го задържах час и 45 минути, кацаше на изпарения вече. Това е около час патрул в зоната. Ако излита с повече оръжие и без ПТБ ще може просто да лети от точка А до точка Б, да избомби инфаструктура (която се знае че е там и няма да избяга) и да се връща. Освен това тук са го вкарали само с Paveway тъй че и той ще чака стационарни цели.
Тъй че UCAV все пак е доста предпочтителен - цените им са същите. Само дето пилотирания е във въздуха доста по-малко време и е доста по-трудно да го скриеш в небето така да се каже. Ако някой го види/чуе няма да има такава вкусна картинка на земята:
Изображение
Изображение

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 3288
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от piston » 11 Окт 2017, 22:46

Sharana, блестяща идея за сценарии. Опит за предотвратяване на болезнените поражения, които САА и в последствие и ЧВК претърпяха по пътя за Д-е-З.

Смятам, че изключително добре си пролича, че руската групировка (като техника и номенклатура) няма как да реши лесно поставената задача. За момента като че ли Ка-52 се представя най-добре по такива задачи. Интересно е да се направи и анализ на разходите (на база стойност на полетен часов и стойност на оръжията, които са използвани).
Русия е страна, която винаги се е гордяла с бъдещите си научно-технически постижения. :lol:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 13 Окт 2017, 18:14

Sharana написа:
09 Окт 2017, 08:47
Самите безпилотници иначе ги дават за по 1,5 милиона долара бройката...
Първоначално го прочетох като 15 милиона бройката, чак сега виждам, че има запетая! :shock:
Ако наистина са на такава цена ще свършат идеална работа в свръхсекретния сценарий, който лека - полека замислям :lol:
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 2129
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 13 Окт 2017, 18:23

Bruchpilot написа:
13 Окт 2017, 18:14
Sharana написа:
09 Окт 2017, 08:47
Самите безпилотници иначе ги дават за по 1,5 милиона долара бройката...
Първоначално го прочетох като 15 милиона бройката, чак сега виждам, че има запетая! :shock:
Ако наистина са на такава цена ще свършат идеална работа в свръхсекретния сценарий, който лека - полека замислям :lol:
Иракски източници казват, че струвал 1 милион, на други малко по-авторитетни казват, че 4 + наземната станция се предлагат за около 7 милиона. Затова направих сравнение и с 2.8те милиона, които руснаците плащат за лицензионна сглобка на Фортпостите им в момента, по-рано ги купуваха за 3.5-4 или колко беше милиона.
Все пак Предатора (на който е копие така да кажем) струва 4 милиона и трябва да е по-евтин, за да има покупаели. Иракчаните писаха, че американците им пробутвали 4 Предатора+сензори за тях+наземна станция за 20 милиона, китайците им предложили "в пъти" по-евтина оферта и ето, че са купили няколко борйки :D

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 13 Окт 2017, 18:31

При тази сума, от присъстващите в базата данни играчки, ми се вписва идеално в ролята на заменим боен дрон. И една пакистанска измишльотина, за която не мога да намеря цена. Имаш ли информация дали официално може да носи радар със синтезирана апертура или средства за радиоелектронна борба? Като размер изглежда да може, а и китайците предполагам за пари ще натъпчат вътре каквото поискаш :D
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 2129
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Sharana » 13 Окт 2017, 19:06

Bruchpilot написа:
13 Окт 2017, 18:31
При тази сума, от присъстващите в базата данни играчки, ми се вписва идеално в ролята на заменим боен дрон. И една пакистанска измишльотина, за която не мога да намеря цена. Имаш ли информация дали официално може да носи радар със синтезирана апертура или средства за радиоелектронна борба? Като размер изглежда да може, а и китайците предполагам за пари ще натъпчат вътре каквото поискаш :D
Това са закрити теми, на африканците и арабите не им е интересно, та не е в рекламните брошури. Какво планират за тях си не е известно още. Чисто теоретично могат да се закичат семейството им KG300/600/800 контейнери, които мъкнат самолетите. За радар си нямам на идея, ако се вмества по килограми и имат такъв радар защо пък да не носи.
ЕДИТ: На няколко места пише, че всъщност си има радар.
It has two reconnaissance payloads, including the Opto-Electronic Platform, which features visible lighting, infrared, laser rangefinder and laser designator. It can detect a medium-sized tank 15 kilometers away and conduct all-time reconnaissance on targets. The CH-4 also boasts a synthetic aperture radar to see through the clouds with a maximum recon-range of 50 kilometers and a maximum resolution of half a meter, which can help it detect commonly seen targets on the battlefield.
Името на статията ми хареса, затова я оставям цялата :D

The CH-4: The AK-47 of drones
http://news.xinhuanet.com/mil/2015-04/0 ... 3261_2.htm

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Псевдосимулации и обсъждане на сценарии

Мнение от Bruchpilot » 13 Окт 2017, 21:08

Sharana написа:
13 Окт 2017, 19:06
The CH-4: The AK-47 of drones
Точно моята идея - ако струва повече от ракетата, която ще го свали, не става :mrgreen:
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Групировка на ВКС против ИД в Сирия

Мнение от Bruchpilot » 05 Дек 2017, 14:19

Строши-пилот :mrgreen:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани