Сухопътно въоръжениеТерминална балистика, или как убиват куршумите

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 7172
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Терминална балистика, или как убиват куршумите

Мнение от Amazon » 07 Юли 2019, 08:25

Засега темата е само показалец. Ще се опитам да я дефинирам, дори по-добре, отколкото специалиста от ФБР в клипа:

https://www.youtube.com/watch?v=T6kUvi72s0Y

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 7172
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Терминална балистика, или как убиват куршумите

Мнение от Amazon » 08 Юли 2019, 18:07

Старо мое мнение в друг форум, което донякъде обяснява горния клип:
При 5.56 не се разчита на превъртане на куршума(баланса не е точоно в центъра на проектила), а на това, че заради огромната скорост, куршума ще се разтроши на няколко парчета (примерно три), като всяко ще си поеме по собствен път. Това е много опасно.

Другото е, че куршума не се отклонява от лека преграда(условно разбира се) и си продъжава към целта.Третото е разликата в скоростта. 5.56 е една идея по-бърз. Може да не изглежда много, но това е един от основните убойни ефекти на пушката. Километър в секунда, се приближава до скоростите на горене/детонация на слабите експлозиви. Амонита беше нещо от рода на 2км./с. Така че при проникване на куршума, ефекта е все едно си имплантирал в тялото на жертвата 65 грейна слаб експлозив и си го детонирал! Шока и временния канал моат да се видят по клиповете. Така че там 100 м/с разлика са сериозни.

Този ефект го няма при пистолетите(изключая разни изгъзици), за това хората простреляни с пушка често не оцеляват, докато тези от пистолет, ако няма тежко засегнат орган/артерия и не пукнат от кръвозагуба, обикновено оживяват. Мисля при пистолет 7 от 10 простреляни оживяваха. Докато пушка, отблизо в торса...доста по кофтиТова не значи, че руснаците не свършват супер работа с 5.45, като се има предвид че нагласят патрон по съществуваща система и дори габарити. Докато Арката си е проектирана около .223.
Следва продължение, няма да е за хора със слаби нерви...

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани