Игриosu!

Модератор: Ksantip

Отговори
Гиго
Редовен потребител
Мнения: 109
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:49
Контакт:
Status: Offline

osu!

Мнение от Гиго » 27 Юли 2016, 22:02

Изображение

Добре дошли в света на осу!


Искам да ви представя една игра, която е може би малко в страни от интересите на повечето хора тук, но все пак... И така, играта се нарича осу! Това е музикална ритъм игра. Целта е следната - на фона на дадена песен, и като се стараете да следвате ритъма, трябва да кликате обектите по екрана. Обектите биват три вида:

1. Обикновени кръгчета Изображение

2. Слайдъри Изображение

3. Спинъри - Изображение

Кръгчетата само ги кликате, на спинърите кликате и задържате като движите курсора по цялото им протежение, а при спинърите кликате и се стараете да описвате кръгове с около централната ос на кръга. В зависимост от това до колко точно кликате по обектите на екрана, ще ви се дават определени точки. Ако сте следвали ритъма и кликнете точно когато трябва, ще получите 300 точки. Ако тайминга ви е малко неточен (тоест ако кликнете малко по-рано или по-късно) ще получите 100 точки. Ако е много неточен - 50 точки. Ако не успеете да кликнете въобще, ще регистрирате пропуск.

Целта е да натрупате колкото се може по-голямо комбо, съчетано с точност, която да е колкото се може по-близко до 100%. Колкото по-голямо комбо имате, толкова повече точки ще трупате с всеки следващ клик и така ще сте по-напред в ранглистата на съответната карта.

Като казах карта... за да играете осу!, трябва освен да си изтеглите и инсталирате играта, също така да си инсталирате и различни карти. Една карта представлява mp3 файл, по който е създадена поредица от кръгове, слайдъри и спинъри. Всяка официална карта си има ранглиста, на която можете да видите 50-те най-добри резултата (като казвам "видите", имам предвид, че действително можете да гледате повторение на играта, направена от съответния играч). Всяка карта си има няколко трудности. Начинаещите почват с Easy, после постепенно се преминава през Normal, Hard, Insane, Hyper, Lunatic, Extra и т.н. (невинаги във всяка карта ги има точно тези названия, просто давам пример).

Най-доброто на играта е, че съдържанието го създават самите играчи, тоест те сами създават картите, които останалите да играят! Разработчиците единствено оправят бъгове и добавят нови функционалности. Именно затова осу! има толкова богато съдържание - играта се играе от доста голям брой хора, които създават карти по песни, които им харесват, а останалите играчи им се наслаждават, трупат точки и напредват в ранглистата!

Може да се играе и multiplayer като се правят лобита с до 16 души и се съревновавате кой ще е най-добър на дадена карта.

Всяка година се провежда и Световна купа, която обикновено се стриймва по Twitch.tv. Като казвам, че има световна купа, не си представяйте, че играчите пътуват от цял свят и се събират на едно място да играят, както е примерно при LoL. Всеки си играе от къщи.

Както и да е, мога още много да говоря, но засега ще спра до тук и просто ще ви покажа няколко клипчета, за да видите геймплей в действие. Само преди това да ви предупредя - ако не харесвате аниме музика, играта по-скоро няма да ви хареса, защото 80% от песните са именно от анимета. Просто играчите харесваме такава музика и затова в повечето случаи правим карти именно по нея.

Както и да е, ето и няколко клипчета:

1. https://www.youtube.com/watch?v=_Sejct3NPQM <<< това е лесна карта, като за начинаещи

2. https://www.youtube.com/watch?v=80tVleFY1u0 <<< малко по-трудна карта

3. https://www.youtube.com/watch?v=m1s5QF2zk_o <<< това е вече само за професионалисти. Виждате и на уебкамерата на играча колко бързо натиска копчетата и колко светкавично трябва да мести курсора.

Като за финал, ето го и сайта на самата игра, откъдето можете да си я изтеглите (безплатна е): https://osu.ppy.sh/

И така, надявам се да успея да зарибя някой поне да пробва играта, пък кой знае - може и да ви хареса. :)

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани