Hearts of Iron IV

Модератори: Thorn, Ksantip

Отговори
Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 753
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:

Hearts of Iron IV

Мнение от Sharana » 04 Юни 2017, 06:31

Изображение

Някой, който играе стратегии, пробвал ли е Hearts of Iron IV?

На мен ми омръзна Stellaris и реших пак да поиграя Hearts of Iron IV, да видя как се е променил от релийза. AIто си е абсолютно "braindead", това май е трагедия във всички игри на Paradox. Препоръчаха ми да поиграя с мод (Expert AI 2.0) - разликата е наистина огромна, доста по трудно и най-вече правдоподобно се развива всичко.

Дори на максимална сложност във ванилата не беше кой знае колко сложно например като СССР да превземеш Берлин към 44та и с относително "малко" жертви (някакви си 3-5 милиона :D). Или пък с Германия да покоряваш САЩ към 47ма. Сега обаче AIто освен че се бие доста по-добре са го научили правилно да си окомплектова дивизиите и да си сменя производството, а не през 42ра немските фабрики все още да бълват само Pz 2ки примерно.

Преди 2 дена започнах една игра като СССР през 36та, знаейки горе-долу как се развиват нещата почето пъти се подготвих доста добре, което във ванилата щеше да си бъде лесна победа в рамките на 3 години. Към началото на Барбароса бях концентрирал на границата около 220 дивизии + още 70 в резерв (които да набутам в Белорусия или Украйна според това къде ще е немския фокус), повечето даже бяха натренирани, което е доста нехарактерно за СССР. Не може към 41ва да се постигне висока наситеност с добри ПТ пушки, разчитах на солидно укрепената граница, особено по направленията, които най-често поемат основния удар. Срещу 160 немски дивизии всичко трябваше да е наред ... обаче се оказа, че танковете различни от Pz 1/2 (а ванилното AI само такива признава и там е лесно) нямат спиране с тези ПТ пушки. 20 танкови дивизии, от тях само 8 на средни танкове, обаче ме унижиха за 3 месеца. Проби AIто 4-5 дупки, които не можех да затворя и като докопа тиловете - gg. В първите 2 месеца 80 дивизии заминаха само в котли, на третия месец взе и Киев. Хвърляйки буквално всичките си ресурси в пушечно месо (защитни пехотни дивизии с повечко артилерия) купих едно 9-10 месеца преди да стигне до Москва, за да завърша отбранителна линия там, която ги и спря най-накрая. Обаче сигурно 80-90% от дивизиите, които заеха линията бяха въоръжени с пушки, оръдия и машини получени от UK и US по лендлийз, защото 100% от текущото производство + реално почти целия предвоенен запас от старо оръжие по складовете въоръжи няколко милиона пушечно месо, което и купи почти година време за строителството на отбранителните линии и натренирането на пълноценни дивизии (със западното оборудване), които да ги заемат. Обаче въпреки лендлийза към началото на 44та немците все още са близо до Моска и това няма изгледи да се промени - 42ра и 43та протекоха в позиционна война ала ПСВ на стабилизиран и укрепен фронт. Мога само да чакам десант във Франция с надеждата, че позиционната война ще свърши. До началото на 44та се събраха почти 14 милиона жертви вече срещу 5,5 милиона за немците. А по идея още и "На Берлин!" ме чака, там ще видя колко милиона още ще добавя към статистиката :roll:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 750
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:

Re: Hearts of Iron IV

Мнение от Bruchpilot » 04 Юни 2017, 21:53

От доста време се каня да я пробвам и все не мога да намеря време... Не ми прави никак лошо впечатление.
Ако искаш предизвикателство можеш да пробваш "исторически" СССР - без предварителна подготовка, мобилизации и съсредоточавания. Поне на предните си беше гадничко :twisted: Търся някъде такъв AAR за да видя как е в IV - ката, но още не съм намерил.
P.S. Нещо се чуваше за разработка на модул за наземни боеве в Command Live, има ли там нещо ново?
Строши пилот :lol:

Аватар
Sharana
Редовен потребител
Мнения: 753
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:

Re: Hearts of Iron IV

Мнение от Sharana » 04 Юни 2017, 23:41

Bruchpilot написа:
04 Юни 2017, 21:53
P.S. Нещо се чуваше за разработка на модул за наземни боеве в Command Live, има ли там нещо ново?
Command Live са само мащабните сценарии, които пускат за по 3$. Намират се дори и по-качествени community made безплатно :D
Chains Of War където освен много други нововъведения има карго + амфибийни и десантни операции е голяма стъпка напред, обаче и аз не намерих време да поиграя по-сериозно с този последен ъпдейт. Там първо щях да си поиграя с комуникациите да видя каква е разликата между 4 и 5 поколения, когато загубят даталинковете и разчитат само на себе си :twisted:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани