ИкономикаЧилийското "икономическо чудо"

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 17 Авг 2016, 18:56
Контакт:
Status: Offline

Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Советский богатир » 03 Сеп 2016, 08:25

Митът за „Чилийското икономическо чудо” е една от доста популярните заблуди наложили се в периода на „прехода”. Въпреки че няколко пъти по други поводи вече съм споменавал историята на този мит тук събирам фактите на едно място и малко по-подробно тъй като все още срещам прекалено много хора, които се позовават на лъжата за „Чилийското чудо” и с нея защитават тези в полза на провалени икономически практики. Втората причина е, че Българската икономика катастрофира поради прилагането на същите провалени икономически практики и за справяне със създадените проблеми дори в момента се предлагат още реформи от комплекта провалени практики.

В какво се състои митът

Повечето хора които се позовават на мита за чилиското чудо даже не им е ясно, за какво става дума. За тях всичко се изчерпва с изречение от рода „Пиночет възстанови икономиката на Чили след кризата в която социализма на Алиенде я вкара.”. Често следват и възхищения от методите с които Пиночет избил социалистите (марксистите) и въобще левите. В най-грубия вариант именно избиването на „комунистите” се счита за причина за икономическия „растеж” на Чили при Пиночет.
В действителност митът е съчинен малко по-иначе. Заради жестоките репресии (каквито в соц. страните не сме и сънували) режима на Пиночет си навлича възмущението на почти целия свят, с изключение на няколко правителства. Затова икономистите, и по-специално Милтън Фридмън, не обичат да говорят за марксисти, комунисти и социализъм, а се придържат към икономическите мерки, сякаш те нямат връзка с политическите репресии.Това ограничаване отговаря и на претенциите им за научност. Като президент на Чили Алиенде предприема редица национализации на ключови отрасли като минното дело и банките, установява държавно управление върху образованието и здравната система и продължава аграрната реформа състояща се в национализация и преразпределение на земята. Алиенде увеличава социалните разходи, като целта е премахване на бедността и осигуряване на нормални условия на живот на всички чилийци. Митът за „Чилийското чудо” започва с твърдението, че тези действия на Алиенде са довели до икономическа разруха. За да стимулирал потреблението Алиенде напечатал пари, следствие на което се стигнало до инфлация, като се споменава или цифрата 150% или 300%. Именно тази икономическа криза наложила намесата на военните и преврата на Пиночет. Пиночет обръща икономическата политика на 180 градуса прилагайки крайни неолиберални мерки, които са му пробутани от така наречените „Чикагски момчета”, тъй като са възпитаници на Милтън Фридмън в Чикагския университет. Самият Милтън Фридмън се превръща в съветник на Пиночет. Икономическата програма, която Чикагските момчета съчиняват става известна под името „Тухлата” и е силно заимствана от книгата „Капитализъм и свобода” на Фридмън. Мерките които Пиночет предприема се свеждат най-общо до „несветата троица”, дерегулация, приватизация и свиване на социалните разходи на държавата. Така митът за „Чилийското чудо” продължава с това, че благодарение на тези мерки Пиночет възстановява увредената от Алиенде чилийска икономика. Диктатурата на Пиночет се представя за голям икономически успех, за който самият Фридмън подхвърля фразата „икономическо чудо”.

Каква всъщност е историята?

Неосъщественият социализъм
Както за много страни в света така и за Чили е характерна намесата на САЩ във вътрешните й работи. Тази намеса е добре документирана от самите американци в няколко собствени официални разследвания (1,2) и се потвърждава от разсекретените правителствени документи на САЩ (3). Далеч преди преврата САЩ се опитва да предотврати политическото издигане на Алиенде и популярността на партията му, като субсидира противниковите партии и разгръща пропагандни кампании. Целевото обучаване на „Чикагски момчета” е част от програмата за влияние върху Чили. Въпреки това Алиенде спечелва изборите през 1970 година. Икономическата му програма разбира се среща солидния отпор на местни частни собственици, земевладелци и чужди корпорации. Именно тяхната реакция създава икономическите проблеми които среща Алиенде, а не мерките, които предприема. Това е класически пример доказващ твърдението ми, че демокрацията и частната собственост върху средствата за производство са несъвместими. Чикагските момчета са посветени в заговора не от кой да е, а от президента на Националната асоциация на производителите – Орландо Саенц (4). В саботажите са намесени и мултинационални компании, най-вече телекомуникационната компания Aй Ти Ти (ITT), която действа съвместно с ЦРУ (1, 5). На 15 септември 1970 година, още преди встъпването на Алиенде в длъжност американският президент Ричад Никсън дава разпореждане за масиран саботаж на чилийската икономика , като казва на тогавашния директор на ЦРУ Ричард Хелмс прословутата фраза „накарай икономиката да запищи (6)”.
Всичко това показва, че икономическите трудности които Чили изпитва по времето на Алиенде са резултат от умишлен саботаж, а не следват от някакви икономически закони, които той е нарушил. Блокирането на икономиката естествено води до недостиг на стоки и съответно инфлация която през 1972 достига около 150%. Така неолибералите обвиняват икономическите мерки на Алиенде за нещо което ЦРУ, мултинационалните компании и банки и местния бизнес са свършили. Първата теза на мита за чилийското чудо е ако не невярна, то недоказуема, тъй като има солидна намеса от неикономическо естество .

Икономическият упадък

Прилагането на неолибералните мерки от „Тухлата” би трябвало като с магическа пръчка да „излекува” чилийската икономика. Вместо това, година след като Пиночет е взел властта инфлацията достига 375% (4). Цените на основни хранителни стоки скачат до небесата. Поради конкуренцията на евтиния внос местните фабрики фалират и оставят голямо количество хора без работа и препитание. Гладът и бедността се разпространяват с нечувана скорост. Само за първата година от управлението на Пиночет чилийската икономика се свива с 15%, а безработицата се покачва от 3% при Алиенде до цели 20%. От доходите които за правителството на Пиночет са „жизнен минимум” 74% отиват само за хляб и семействата се отказват от мляко и градски транспорт. Децата припадат от глад в училище или въобще престават да ходят на училище. За сравнение, при Алиенде хлябът и градският транспорт отнемат само 17% от средната работна заплата на държавните служители. (7)
Ако неуспехите на неолибералната догма през първата година от управлението на Пиночет все още може да се прехвърлят на Алиенде, или по-точно корпоративния саботаж, то последвалата през 1982 хиперинфлация и нарастване на безработицата до 30% са безспорен израз на пълния провал не неолибералните практики. (7) От 1973 до 1983 в индустрията се закриват 177 хиляди работни места, а до средата на 80те производството като дял от икономиката спада до нивата от Втората световна война. Извършва се познатата и у нас деиндустриализация. Натрупва се дълг от 14 милиарда долара. До 1988 година 45% от чилийското население попада под прага на бедността. Социалното неравенство достига крайности, които дори днес не са премахнати. Според изследване на ООН Чили е на 8мо място по социално неравенство измежду 123 страни (7).

Икономическото "възстановяване"

След хаоса който настъпва през 1982-ра година Пиночет се принуждава да измени на неолибералната стратегия и започва национализация на финансови институции занимаващи се предимно със спекула. Чикагските момчета постепенно губят постовете си и с тях си заминава и неолибералната икономическа политика. От този момент започва икономическият растеж на Чили, който обаче продължава да е слаб до оттеглянето на Пиночет от властта. Нобеловият лауреат по икономика за 1998, Амартя Сен отбелязва, че въпреки многото спорове относно неолибералния експеримент 1973-1982 малцина са икономистите които биха го нарекли успех (8).
Наследството от десетината години неолиберализъм е особено тежко и дори в момента икономиката на Чили е сравнително слаба, ориентирана главно към износ на суровини и продукти на леката промишленост. Социалното разделение на малко на брой богати и много на брой много бедни е едно от най-големите в света и е на нивото на страни като Намибия.

Заключение

Историята за „Чилийското икономическо чудо” е мит. Тя е историческа фалшификация която се базира на удобно подбиране на историческите факти и смесване на периодите на прилагане на неолибералните практики и отказа от тях. Фактически, икономическите проблеми на Чили по времето на Алиенде са създадени изкуствено чрез местен и добре документиран чужд икономически саботаж. Икономическата политика на Пиночет се дели на два периода до и след 1982ра година. До дълбок икономически провал довеждат прилаганите от Пиночет неолиберални икономически мерки, а именно: освобождаване на пазара (вкл. финансовия) от регулации (вкл. на цените), масова приватизация и оттегляне на държавата от икономиката, свиване на социалните функции и разходи на държавата. След 1982ра година Пиночет се отклонява от крайния неолиберализъм и с това започва и траен икономически растеж. Но дори и за периода след 82-ра да се говори за „икономическо чудо” е доста голямо преувеличение , като се има в предвид сегашното състояние на чилийската икономика в сравнение например със Сингапур или Южна Корея. Така се оказва, че не просто няма „Чилийско чудо” ами и историята на Чили е доказателство не за успеха и превъзходството на икономическия либерализъм над социализма, а точно за обратното – провала на неолибералната догма в сравнение дори с един силно саботиран социализъм. Фалшификациите на икономическата история от страна на неолибралните мозъчни тръстове и привържениците на крайния капитализъм са нещо обичайно (9,10) и могат да бъдат дадени редица примери (11). Дори на местно ниво един „водещ икономист” се опита да фалшифицира историята на Аржентина (12). .
1. Church Commission, COVERT ACTION IN CHILE 1963-1973, US Senate December 18, 1975.
2. Hinchey Report, “CIA Activities in Chile” September 18, 2000
3. Chile and the United States: Declassified Documents relating to the Military Coup, 1970-1976
4. Нейоми Клайн, „Шоковата доктрина”, Изток-Запад (2011), стр. 105
5. Пак там стр. 103
6. „CIA, Notes on Meeting with the President on Chile, September 15, 1970”, разсекретени, . (20тият документ в списъка) Текста представлява ръкописни бележки направени от директора на ЦРУ Ричард Хелмс на срещата му с президента Никсън на която се уговаря организирането на преврата в Чили. Хелмс е записал заповедите на Никсън: Шанса може би е 1 на 10, но нека спасим Чили!; струва си харченето; не е намесен (Никсън); посолството да не се въвлича; $10,000,00 са на разположение; повече ако са необходими; щатни служители – най-добрите които имаме; план на играта; накарай икономиката да запищи; 48 часа за планиране на акцията. Тази президентска операция поставя началото на основни тайни операции за блокиране на качването на Алиенде на власт и организирането на преврат в Чили.
7. Нейоми Клайн, „Шоковата доктрина”, стр. 102-113
8. Jean Dreze, Amartya Sen, Hunger and Public Action (Wider Studies in Development Economics), Oxford University Press, USA (1991)
9. Erik S. Reinert, "How Rich Countries Got Rich ... and Why Poor Countries Stay Poor", London: Constable, (2007).
10. Ha-Joon Chang, „Bad Samaritans: The Myth of Free Trade and the Secret History of Capitalism”, Bloomsbury Publishing (2007)
11. Виртуална икономическа реалност. Кой е виновен за кризата?
12. Георги Ангелов „Вървим по стъпките на аржентинския крах”[/highlight]
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17234
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Dinain » 03 Сеп 2016, 12:56

Хехе, това от "Работническо дело" ли е? :)

Познатите виновници - саботьори, спекуланти, кап. изедници на народа пречели на хубавия социализъм. Една към едно реториката на Мадуро в днешна Венецуела. Но тия дни се събра едномилионен митинг искащ оставката му, краят наближава.

По-късно ще поровя за икономически данни за Алиенде и Пиночет.
Последна промяна 1 на Dinain, променена общо 3 пъти
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7155
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Thorn » 03 Сеп 2016, 12:58

Чили изнася мед. Когато медта е скъпа на международния пазар, Чили е добре. Когато не е - не е особено добре.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 3027
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Almasy » 06 Сеп 2016, 08:17

На подобни нелепости е най-добре да се отговори с графики

Изображение
Изображение
Изображение
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 17 Авг 2016, 18:56
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Советский богатир » 06 Сеп 2016, 08:47

Поместената статия е коректна, добре аргументирана и подкрепена с 12 източника, използвани за информация.
Като не ти харесва написаното в нея, по-добре да беше се разровил в източниците, отколкото да ми пляскаш шарени картинки !
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7155
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Thorn » 06 Сеп 2016, 13:53

Almasy написа:На подобни нелепости е най-добре да се отговори с графики

Изображение
Изображение
Изображение
От тези графики аз виждам, че сериозният напредък е след махането на престъпника.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7155
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Thorn » 06 Сеп 2016, 13:54

Изображение
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от General Lukov » 06 Сеп 2016, 14:37

На снимката - двама агенти на ЦРУ. :mrgreen:
Иначе по темата. СоциализЪмът е едно недоносче - каза ви го другарят Живков в крайна сметка. ;)
Система разчитаща изцяло на природни запаси и заеми, с икономика на изкуствено дишане, караща хората да не мислят, а да разчитат вечно на някой друг да се грижи за тяхното бъдеще (т.е. да не разполагат със своята съдба), рано или късно се срутва. Потискането на креативността и предприемчивостта у населението няма как да доведе до положителни резултати. Просто в един момент всичко се срива. Дори в Русия се отказаха от комунизма/социализма (в икономически план), тук някои наши сънародници искат да му вадят скелета на показ. :roll:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 3027
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Almasy » 06 Сеп 2016, 14:49

Советский богатир написа:Поместената статия е коректна, добре аргументирана и подкрепена с 12 източника, използвани за информация.
Като не ти харесва написаното в нея, по-добре да беше се разровил в източниците, отколкото да ми пляскаш шарени картинки !
Много боли таз истина, верно.
Ти може да ме пратиш и в източници като https://komunistibg.wordpress.com/.
Ако се не лъжа (и не се лъжа, ама изобщо), доста неща си пастнал по разни сайтовете от там (и подобни нему).
Включително "шарени картинки".
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1977
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Super_Hornet » 07 Сеп 2016, 11:59

Всъщност, Чили наистина е най-големият износител на мед, но 2/3 от икономиката й са услуги. Както посочи Торн обаче, възходът започва след режима на хунтата.

Друг фактор, който оказва благоприятно въздействие на икон. растеж е ниското ниво на корупция.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1988
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от ValBo » 07 Сеп 2016, 12:06

Правителството на Алиенде пада не защото е по-некадърно от което и да е друго, аз защото САЩ изкарва запасите си от мед на пазара на дъмпингови цени. Последните наливат и много пари в профсъюзите, и естествено военните.
След преврата просто спират дъмпинга, а профсъюзите минават през спортните съоръжения по градовете.
Освен това уреждат и няколко много изгодни заеми за Чили. Та това е началото на така нареченото икономическо чудо
Изображение
Finita la commedia

Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 17 Авг 2016, 18:56
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Советский богатир » 07 Сеп 2016, 18:10

Almasy написа:...
Ти може да ме пратиш и в източници като https://komunistibg.wordpress.com/. ..
Тоя сайт наистина не го знаех, за първи път го чувам.
Обаче наистина ми хареса, има интересни неща...:D
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17234
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Dinain » 08 Сеп 2016, 00:04

Изображение
Графиката показва промяната в реалната покупателна способност на заплатите по времето на Алиенде. Въпреки, че вдига заплати и пенсии неколкократно, инфлацията и скока в цените на стоките ги обезценяват много по-бързо. По време на управлението му реалният БВП пада средно с 5.6% на година - истински крах. Цената на медта пада от $66 до към $49 и това изиграва роля, но сривът на икономиката е факт.

Изображение
Не знам кой е престъпника според Торн, но с изключение на първата година по инерция, от времето на Пиночет и до днес икономиката на Чили е в подем. Де факто управлението на Алиенде изтрива ръста за предните 25 години.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7155
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Thorn » 08 Сеп 2016, 00:55

Какво, Пиночет вече не е ли престъпник?
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от General Lukov » 08 Сеп 2016, 01:13

Пиночет е национален герой на Чили, спасил страната от съветско-комунистическата диктатура на Алиенде, който беше довел Чили до икономически колапс. 8-)

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7155
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Thorn » 08 Сеп 2016, 01:17

Повечето хора по света и в Чили не са на това мнение.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6206
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Amazon » 08 Сеп 2016, 01:41

General Lukov написа:Пиночет е национален герой на Чили, спасил страната от съветско-комунистическата диктатура на Алиенде, който беше довел Чили до икономически колапс. 8-)
Демек: Към икономически възход, чрез умерен геноцид?

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17234
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Dinain » 08 Сеп 2016, 01:44

Thorn написа:Какво, Пиночет вече не е ли престъпник?
Имам предвид, че и Салвадор Алиенде е силно мразен и загива в преврата при мистериозни обстоятелства. Май от бомбардировач.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1988
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от ValBo » 08 Сеп 2016, 02:15

General Lukov написа:
Amazon написа:
General Lukov написа:Пиночет е национален герой на Чили, спасил страната от съветско-комунистическата диктатура на Алиенде, който беше довел Чили до икономически колапс. 8-)
Демек: Към икономически възход, чрез умерен геноцид?
Геноцид, но над ментално негодните, безвъзвратно зомбирани и отровени с комунизъм, които щяха да направят контра-преврат и доведат до нова гражданска война и разруха на държавата, ако ги беше оставил живи. Просто не е имал избор. 8-)

Справка: Виж - "Русофилски бунтове в България в края на 19 век".
Май е време танка да мине...
Изображение
Finita la commedia

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7155
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Thorn » 08 Сеп 2016, 02:16

И те ли са били отровени с комунизъм? Само такова обяснение за русофилските бунтове не бях виждал.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
tomcalm
Редовен потребител
Мнения: 66
Регистриран на: 25 Юли 2016, 09:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от tomcalm » 08 Сеп 2016, 14:04

General Lukov написа:Пиночет е национален герой на Чили, спасил страната от съветско-комунистическата диктатура на Алиенде, който беше довел Чили до икономически колапс. 8-)
Хубавото, което е направил Пиночет е, че маха оня комунист от властта. С това като че ли свършват добрите думи, които могат да се изрекат за него. Национален герой сигурно е в главата на разни крайни елементи, да не употребявам по-тежки думи.

Аватар
Ivanov
Редовен потребител
Мнения: 3598
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 22:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Чилийското "икономическо чудо"

Мнение от Ivanov » 08 Сеп 2016, 21:58

General Lukov написа:
Amazon написа:
General Lukov написа:Пиночет е национален герой на Чили, спасил страната от съветско-комунистическата диктатура на Алиенде, който беше довел Чили до икономически колапс. 8-)
Демек: Към икономически възход, чрез умерен геноцид?
Геноцид, но над ментално негодните, безвъзвратно зомбирани и отровени с комунизъм, които щяха да направят контра-преврат и доведат до нова гражданска война и разруха на държавата, ако ги беше оставил живи. Просто не е имал избор. 8-)

Справка: Виж - "Русофилски бунтове в България в края на 19 век".
Торне, тоя да не е по от Виталий :twisted: Двойни стандарти май :lol:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Archer