Икономиката на Саудитска Арабия

Модератори: Thorn, Ksantip

Отговори
Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 506
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:

Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от centara » 18 Авг 2016, 06:28

Понеже един участник във форума все пита, защо не пускам нищо за Саудитска Арабия. Ето пускам, но знам, обаче, че тази тема няма да генерира особен интерес, понеже във форума няма привърженици нито на Саудитска Арабия, нито на нейната политика.
Там положението също не е розово, даже хич. Както бях писал, имат не повече от 5 години, при тези цени на петрола.
But large budget deficits in Iraq, Iran, Oman, Algeria, Saudi Arabia, Bahrain, Libya and Yemen means that if these countries do not seek to diversify their economies or borrow money, they will run out of cash in five years or less.
http://www.independent.co.uk/news/busin ... 09511.html
Friedman agrees the Saudis have enough cash reserves to probably last 3–4 years, depending how much they cut spending and what oil prices do, but money is not the real constraint.
http://www.businessinsider.com/saudi-ro ... ime-2016-3
Естествено саудитците не са такива глупаци, за каквито ги мислят някои заради това, поради това, че ходят чаршафосани и предприеха опит да си отскубнат петролната игла от вените. Приеха програма за Национална трансформация, която трябва да диверсифицира икономиката. Даже ще приватизират част от държавната петролна компания - Aramco. Но както посочват някои по-запознати съвременният вид икономика се движи от информационно образованите хора, със свободни, практични възгледи. В това отношение има сериозен конфликт между саудитският консерватизъм и нуждите на икономиката. Някои мерки от този план са добри, но като цяло планът не е решава този конфликт и това е основната причина чуждестранни експерти да го гледат със скептицизъм. Може да се каже, че спешно имат нужда от своя Ататюрк.
A closer look at the National Transformation Program, however, suggests that the Saudi diversification attempt probably won't achieve much: It's not bold enough in the area that matters most -- developing human capital.
https://www.bloomberg.com/view/articles ... -too-timid
Но пък изглежда осъзнават, къде им е един от основните проблеми.
“The big change here is that they’ve recognised ‘We’re inefficient, we’re corrupt and we need to change,’” says Paddy Padmanathan, chief executive of Acwa Power, a Saudi electricity-generator
http://www.economist.com/news/middle-ea ... di-arabias
Тези опити за реформи обаче показват и нещо друго - изглежда цените на петрола няма да се повишат скоро и страните, които са петролната игла, ще трябва да се трансформират спешно, ако искат да избегнат сериозна криза и масово недоволство, което да събори съществуващия елит. Трудността идва от там, че елитите в тези страни ще трябва да направят нещо като перестройка и гласност, което реално е в техен ущърб.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 2482
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от Amazon » 18 Авг 2016, 22:05

На мен темата ми е интересна. На времето и аз отгоре-отгоре бях чел дали имат друго освен пясък и отговора беше- не, нямат. За истинска икономика трябват образовани хора в напоително количество. В СА образованието, особено средното, е основно с религиозна насоченост. Демек грубо казано, джапанките могат да се подпишат и да цитират корана. Имат там май два унивеситета но са повече за фасадата. А образование, школа, добри локализирани учебници и учителски кадри се създават за поколения. Освен това заради културни особености над 50% от населението - жените, няма да учстват нито в икономиката, нито в развитие на образованието. В СА те са чисто размножителни единици и това няма да се промени.

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 506
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от centara » 19 Авг 2016, 05:01

Да, така е. Ако не ме лъже паметта, в стратегията им пишеше за повишаване на постиженията на учениците в средното образование в областта на математиката и точните науки. Но това е половинчата работа. Ако икономиката ще се движи от образовани хора, конфликта с религиозните догми е неизбежен и в този конфликт религията трябва да загуби. Въпросът е дали саудитското общество е готово на това?

Аватар
CTPOC
Редовен потребител
Мнения: 316
Регистриран на: 23 Юли 2016, 23:31
Контакт:

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от CTPOC » 28 Сеп 2016, 08:26

Как Саудитска Арабия и Иран размениха ролите си в света на петрола

За разлика от Иран, Саудитска Арабия изглежда готова да направи отстъпки, за да се повишат цените на "черното злато"

Най-големият износител на петрол – Саудитска Арабия, внезапно размени традиционната си роля в ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) с Иран. Правителството в Рияд сега предлага сделка – включително с първо намаляване на добива си на петрол от осем години, за да насърчи цените, докато Техеран се бави с реакцията. В центъра на този обрат са техните пределни прагове на икономическа болка, коментира Bloomberg.

„Двете страни идват от различни позиции“, казва Джейсън Тъви, икономист за Близкия изток в консултантската компания Capital Economics. “Иран доскоро бе под санкции, така че сега получава икономически тласък заради завръщането на инвестициите и повишаването на производството на петрол. Междувременно Саудитска Арабия е изправена пред фискални икономии“.

Контрастът между двете страни е ярък. Перспективите пред Иран, който никога не е бил зависим от петролни приходи както съседа си, сега намират подкрепа в повторното сближаване със Запада. В Саудитска Арабия колебливите движения към икономическа реформа не спряха вече двегодишните ниски цени на петрола да предизвикат икономически хаос. Страната изгаря бързо валутните си резерви, държавните подизпълнители не получават заплащанията си, а държавната администрация няма да получи бонуси тази година.

Саудитска Арабия ще отчете фискален дефицит в размер на 13,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година спрямо по-малко от 2,5% от БВП за Иран, сочат оценки на Международния валутен фонд (МВФ). Фондът казва, че саудитците се нуждаят от петрол на цени от около 67 долара за барел, за да постигнат баланс. За Иран цената е по-ниска – около 61,50 долара за барел. Фючърсите на петрола сорт Брент се търгуват с понижение от 0,73% до 47,50 долара за барел, а на американския суров петрол - със спад от 0,65% до 45,63 долара за барел към 10:20 ч. българско време.

Когато става въпрос за икономически растеж, в Саудитска Арабия той се забавя рязко до 1%, докато в Иран се ускорява до 4%. Текущата сметка показва подобни резултати. Саудитска Арабия е изправена пред двуцифрен дефицит тази година, докато Иран почти ще отчете баланс след икономическите реформи от 2012 и 2013 г., които имаха за цел да ограничат влиянието на международните санкции заради ядрената му програма.

И въпреки че иранският президент Хасан Рухани е изправен пред нови избори през следващия май и е под натиск заради икономическото представяне на страната след премахването на санкциите, Иран вече е преминала през строгите икономии, които едва сега започват в Саудитска Арабия, твърди Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантската къща Energy Aspects.

Саудитска Арабия поведе ОПЕК през ноември 2014 г. към защита на пазарния дял, основно срещу американските шистови компании. Месец след политическата промяна тогавашният петролен министър Али ал-Наими каза, че „рано или късно“ конкурентите ще се сблъскат с финансови трудности, а кралството има „способността да устои“ на такива дълго време.

Почти две години по-късно и с различен петролен министър Рияд сигнализира, че може би е готов за обратен завой.

Саудитска Арабия е заявила на другите страни членки на ОПЕК, че е склонна да намали добива си до нивата от януари, каза алжирският енергиен министър Нуредин Бутарфа. Това на практика означава понижаване с 500 хил. барела на ден. Междувременно Иран отказва да замрази производството си на сегашното ниво от 3,6 млн. барела на ден, целейки дневен добив от 4 млн. барела – нивото отпреди санкциите.

Когато сривът на цените започна, малко хора очакваха, че Саудитска Арабия ще търси сделка за повишаване на цените, а Иран ще ѝ се противопоставя. Тук обаче роля играят не само икономически фактори, а и регионалната политика. Двете държави са в противоположни позиции в гражданските войни в Сирия и Йемен. А няма как да не се отбележи и гордостта – Иран иска да се завърне на производствените си нива отпреди санкциите.

През последните две години на ниски цени саудитците са теглили сериозна сума от валутните си резерви, за да омекотят влиянието. Страната е похарчила 115 млрд. долара от тях миналата година, а между януари и юли на тази година – още 52 млрд. долара.

Субсидиите, които отдавна са политическо табу, също бяха понижени, както и заплатите на държавните министри – с 20%. Инфраструктурните проекти се отлагат, а се обмисля и налагането на данък добавена стойност през 2018 г. Ако саудитците продължат да харчат както през миналата година, каза финансовият съветник на трона Мохаммед ал-Шейх за Bloomberg през април, страната ще бъде „тотално разорена“ в началото на 2017 г.

От другата страна на Персийския залив липсва подобно усещане за криза.

„Техеран би бил доволен от по-високи цени на петрола, но Иран е онази страна в ОПЕК, която трябва да направи доста малко жертви заради евтиния петрол“, казва Оливие Джейкъб, анализатор в Petromatrix в Цуг, Швейцария. „Те усещат, че държат силен коз в ръката си“.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 9763
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от Dinain » 11 Сеп 2017, 22:29

Петролният гигант Saudi Aramco, който се готви за излизане на борсата през следващата година, ще трябва да изненада инвеститорите си с нов световен рекорд за печалба или да намали очакванията си за оценка от пазара, възлизаща на над 2 трлн. долара,. Компанията се цели в невижданата оценка в момент, в който все още няма дори една компания, достигнала и 1 трлн. долара. Най-близо до тази кота е технологичния гигант Apple, която към момента е най-голямата публична компания в света.

Saudi Aramco очаква пазарът да я оцени на 2 трлн. долара
За да достигне такава космическа капитализация обаче, саудитстката компания ще трябва да покаже рекордна печалба, а и още нещо

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2 ... na_2_trln/

Това е близо два пъти повече от БВП на Русия ($1.2 трлн.). Всъщност Епъл в момента се оценява почти колкото БВП на Русия ($1 трлн.).
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани