ИкономикаИкономиката на Саудитска Арабия

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1260
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от centara » 18 Авг 2016, 06:28

Понеже един участник във форума все пита, защо не пускам нищо за Саудитска Арабия. Ето пускам, но знам, обаче, че тази тема няма да генерира особен интерес, понеже във форума няма привърженици нито на Саудитска Арабия, нито на нейната политика.
Там положението също не е розово, даже хич. Както бях писал, имат не повече от 5 години, при тези цени на петрола.
But large budget deficits in Iraq, Iran, Oman, Algeria, Saudi Arabia, Bahrain, Libya and Yemen means that if these countries do not seek to diversify their economies or borrow money, they will run out of cash in five years or less.
http://www.independent.co.uk/news/busin ... 09511.html
Friedman agrees the Saudis have enough cash reserves to probably last 3–4 years, depending how much they cut spending and what oil prices do, but money is not the real constraint.
http://www.businessinsider.com/saudi-ro ... ime-2016-3
Естествено саудитците не са такива глупаци, за каквито ги мислят някои заради това, поради това, че ходят чаршафосани и предприеха опит да си отскубнат петролната игла от вените. Приеха програма за Национална трансформация, която трябва да диверсифицира икономиката. Даже ще приватизират част от държавната петролна компания - Aramco. Но както посочват някои по-запознати съвременният вид икономика се движи от информационно образованите хора, със свободни, практични възгледи. В това отношение има сериозен конфликт между саудитският консерватизъм и нуждите на икономиката. Някои мерки от този план са добри, но като цяло планът не е решава този конфликт и това е основната причина чуждестранни експерти да го гледат със скептицизъм. Може да се каже, че спешно имат нужда от своя Ататюрк.
A closer look at the National Transformation Program, however, suggests that the Saudi diversification attempt probably won't achieve much: It's not bold enough in the area that matters most -- developing human capital.
https://www.bloomberg.com/view/articles ... -too-timid
Но пък изглежда осъзнават, къде им е един от основните проблеми.
“The big change here is that they’ve recognised ‘We’re inefficient, we’re corrupt and we need to change,’” says Paddy Padmanathan, chief executive of Acwa Power, a Saudi electricity-generator
http://www.economist.com/news/middle-ea ... di-arabias
Тези опити за реформи обаче показват и нещо друго - изглежда цените на петрола няма да се повишат скоро и страните, които са петролната игла, ще трябва да се трансформират спешно, ако искат да избегнат сериозна криза и масово недоволство, което да събори съществуващия елит. Трудността идва от там, че елитите в тези страни ще трябва да направят нещо като перестройка и гласност, което реално е в техен ущърб.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6229
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от Amazon » 18 Авг 2016, 22:05

На мен темата ми е интересна. На времето и аз отгоре-отгоре бях чел дали имат друго освен пясък и отговора беше- не, нямат. За истинска икономика трябват образовани хора в напоително количество. В СА образованието, особено средното, е основно с религиозна насоченост. Демек грубо казано, джапанките могат да се подпишат и да цитират корана. Имат там май два унивеситета но са повече за фасадата. А образование, школа, добри локализирани учебници и учителски кадри се създават за поколения. Освен това заради културни особености над 50% от населението - жените, няма да учстват нито в икономиката, нито в развитие на образованието. В СА те са чисто размножителни единици и това няма да се промени.

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1260
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от centara » 19 Авг 2016, 05:01

Да, така е. Ако не ме лъже паметта, в стратегията им пишеше за повишаване на постиженията на учениците в средното образование в областта на математиката и точните науки. Но това е половинчата работа. Ако икономиката ще се движи от образовани хора, конфликта с религиозните догми е неизбежен и в този конфликт религията трябва да загуби. Въпросът е дали саудитското общество е готово на това?

Аватар
CTPOC
Редовен потребител
Мнения: 315
Регистриран на: 23 Юли 2016, 23:31
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от CTPOC » 28 Сеп 2016, 08:26

Как Саудитска Арабия и Иран размениха ролите си в света на петрола

За разлика от Иран, Саудитска Арабия изглежда готова да направи отстъпки, за да се повишат цените на "черното злато"

Най-големият износител на петрол – Саудитска Арабия, внезапно размени традиционната си роля в ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) с Иран. Правителството в Рияд сега предлага сделка – включително с първо намаляване на добива си на петрол от осем години, за да насърчи цените, докато Техеран се бави с реакцията. В центъра на този обрат са техните пределни прагове на икономическа болка, коментира Bloomberg.

„Двете страни идват от различни позиции“, казва Джейсън Тъви, икономист за Близкия изток в консултантската компания Capital Economics. “Иран доскоро бе под санкции, така че сега получава икономически тласък заради завръщането на инвестициите и повишаването на производството на петрол. Междувременно Саудитска Арабия е изправена пред фискални икономии“.

Контрастът между двете страни е ярък. Перспективите пред Иран, който никога не е бил зависим от петролни приходи както съседа си, сега намират подкрепа в повторното сближаване със Запада. В Саудитска Арабия колебливите движения към икономическа реформа не спряха вече двегодишните ниски цени на петрола да предизвикат икономически хаос. Страната изгаря бързо валутните си резерви, държавните подизпълнители не получават заплащанията си, а държавната администрация няма да получи бонуси тази година.

Саудитска Арабия ще отчете фискален дефицит в размер на 13,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година спрямо по-малко от 2,5% от БВП за Иран, сочат оценки на Международния валутен фонд (МВФ). Фондът казва, че саудитците се нуждаят от петрол на цени от около 67 долара за барел, за да постигнат баланс. За Иран цената е по-ниска – около 61,50 долара за барел. Фючърсите на петрола сорт Брент се търгуват с понижение от 0,73% до 47,50 долара за барел, а на американския суров петрол - със спад от 0,65% до 45,63 долара за барел към 10:20 ч. българско време.

Когато става въпрос за икономически растеж, в Саудитска Арабия той се забавя рязко до 1%, докато в Иран се ускорява до 4%. Текущата сметка показва подобни резултати. Саудитска Арабия е изправена пред двуцифрен дефицит тази година, докато Иран почти ще отчете баланс след икономическите реформи от 2012 и 2013 г., които имаха за цел да ограничат влиянието на международните санкции заради ядрената му програма.

И въпреки че иранският президент Хасан Рухани е изправен пред нови избори през следващия май и е под натиск заради икономическото представяне на страната след премахването на санкциите, Иран вече е преминала през строгите икономии, които едва сега започват в Саудитска Арабия, твърди Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантската къща Energy Aspects.

Саудитска Арабия поведе ОПЕК през ноември 2014 г. към защита на пазарния дял, основно срещу американските шистови компании. Месец след политическата промяна тогавашният петролен министър Али ал-Наими каза, че „рано или късно“ конкурентите ще се сблъскат с финансови трудности, а кралството има „способността да устои“ на такива дълго време.

Почти две години по-късно и с различен петролен министър Рияд сигнализира, че може би е готов за обратен завой.

Саудитска Арабия е заявила на другите страни членки на ОПЕК, че е склонна да намали добива си до нивата от януари, каза алжирският енергиен министър Нуредин Бутарфа. Това на практика означава понижаване с 500 хил. барела на ден. Междувременно Иран отказва да замрази производството си на сегашното ниво от 3,6 млн. барела на ден, целейки дневен добив от 4 млн. барела – нивото отпреди санкциите.

Когато сривът на цените започна, малко хора очакваха, че Саудитска Арабия ще търси сделка за повишаване на цените, а Иран ще ѝ се противопоставя. Тук обаче роля играят не само икономически фактори, а и регионалната политика. Двете държави са в противоположни позиции в гражданските войни в Сирия и Йемен. А няма как да не се отбележи и гордостта – Иран иска да се завърне на производствените си нива отпреди санкциите.

През последните две години на ниски цени саудитците са теглили сериозна сума от валутните си резерви, за да омекотят влиянието. Страната е похарчила 115 млрд. долара от тях миналата година, а между януари и юли на тази година – още 52 млрд. долара.

Субсидиите, които отдавна са политическо табу, също бяха понижени, както и заплатите на държавните министри – с 20%. Инфраструктурните проекти се отлагат, а се обмисля и налагането на данък добавена стойност през 2018 г. Ако саудитците продължат да харчат както през миналата година, каза финансовият съветник на трона Мохаммед ал-Шейх за Bloomberg през април, страната ще бъде „тотално разорена“ в началото на 2017 г.

От другата страна на Персийския залив липсва подобно усещане за криза.

„Техеран би бил доволен от по-високи цени на петрола, но Иран е онази страна в ОПЕК, която трябва да направи доста малко жертви заради евтиния петрол“, казва Оливие Джейкъб, анализатор в Petromatrix в Цуг, Швейцария. „Те усещат, че държат силен коз в ръката си“.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17256
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от Dinain » 11 Сеп 2017, 22:29

Петролният гигант Saudi Aramco, който се готви за излизане на борсата през следващата година, ще трябва да изненада инвеститорите си с нов световен рекорд за печалба или да намали очакванията си за оценка от пазара, възлизаща на над 2 трлн. долара,. Компанията се цели в невижданата оценка в момент, в който все още няма дори една компания, достигнала и 1 трлн. долара. Най-близо до тази кота е технологичния гигант Apple, която към момента е най-голямата публична компания в света.

Saudi Aramco очаква пазарът да я оцени на 2 трлн. долара
За да достигне такава космическа капитализация обаче, саудитстката компания ще трябва да покаже рекордна печалба, а и още нещо

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2 ... na_2_trln/

Това е близо два пъти повече от БВП на Русия ($1.2 трлн.). Всъщност Епъл в момента се оценява почти колкото БВП на Русия ($1 трлн.).
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 4047
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от EddieBG » 03 Ное 2017, 07:11

Изображение

Саудитска Арабия започва строителството на супер град
megavselena.bg написа:Саудитска Арабия е страната най-големият износител на петрол в света. С падането на цените на ценната суровина през последните години обаче, възникнаха и доста проблеми за бюджета на страната, а там започнаха да мислят за други стимули за икономиката, освен петрола.

Правителството на кралството разработва мега проект, за който се вярва, че може да даде сериозен тласък на икономиката. Започва проектирането на мега град, чието изграждане ще струва поне 500 милиарда долара. Този град ще бъде активна връзка с Египет и Йордания, ще бъде средище на модерна индустрия и ще използва само възобновяема енергия за съществуването си.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман обяви проекта, носещ името NEOM, на конференция за бъдещите инвестиции, проведена в Рияд. Инвестицията за изграждането на този мега град ще дойде от саудитското правителство и от частни инвеститори.

В основите на икономиката на бъдещия град ще стои бизнеса и по-точно индустриалният бизнес. Ще бъде изграждан на площ от 17 хиляди квадратни километра. Това означава повече от 20 пъти размера на град като Ню Йорк (789 км2) или около 15% от територията на България (111 000 км2).

Основната цел на този проект е да намали зависимостта на Саудитска Арабия от износа на петрол. В бъдещия град ще се развиват редица индустрии – биотехнологии, зелена енергетика, обезсоляване на вода, електроника, производство на храни и разбира се в града ще има многобройна индустрия за забавления и прекарване на свободното време.

За ръководител на проекта NEOM е поканен Клаус Клайнфелд, бивш изпълнителен директор в Siemens AG и Alcoa Inc. Започнало е изпълнението на програма за набиране на фонд за строителството на супер – града, като една от първите вноски в него ще дойде от продажбата на 5% от петролният гигант Saudi Aramco, откъдето се очакват към 300 милиарда долара.

Според проекта, NEOM ще се превърне в първият гигантски град в който ще се използва само възобновяема енергия.
Според плановете на Саудитска Арабия, първата част от NEOM трябва да бъде готова още през 2025г.
∙ Агрессивная израильская военщина грубо проигнорировала несокрушимую мощь русского оружия.∙

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5571
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 03 Ное 2017, 07:32

:shock:
..... една от първите вноски в него ще дойде от продажбата на 5% от петролният гигант Saudi Aramco, откъдето се очакват към 300 милиарда долара.
Това как се връзва с:
Saudi Aramco очаква пазарът да я оцени на 2 трлн. долара
Градът на мечтите? Апапртаментите в Банско и къщите в Северен Кипър?

Или инвестицията на живота ви? :D

Впрочем дизайнът на сайта наистина е добър.
Но както се вижда, някои неща малко ме притесняват.

Цитат от английската версия на брошурата, качена в сайта на проекта:
What will life be like in NEOM?

NEOM is positioned to become an aspirational society
that heralds the future of human civilization by offering its
inhabitants an idyllic lifestyle set against a backdrop of a
community founded on modern architecture, lush green spaces,
quality of life, safety and technology in service of humanity
paired with excellent economic opportunities.
И от любопитство пуснах същия раздел от арабския текст да се обърне на английски:
What will life be like in New Day?

This special area will be an example
Aspects of education, health, food, transportation, leisure and the modern technology industry, as well as employment
The latest security security technologies and their inclusion in the project infrastructure to ensure security
The safety of its inhabitants and its gains, and the provision of major economic opportunities.
Демек, още не се знае ще има ли задължителни хиджаби.
Интересно дали първо е създаден английския текст, или арабския? Жалко, че нямаме добър арабист с добър английски.
Последна промяна 2 на vassiln, променена общо 3 пъти
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 4047
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от EddieBG » 03 Ное 2017, 07:51

vassiln написа:
03 Ное 2017, 07:32
Градът на мечтите? Апапртаментите в Баско и къщите в Северен Кипър?

Или инвестицията на живота ви? :D
Разбирам сарказма ти, но ще трябва да те разочаровам - едни от най-високите небостъргачи в света се намират в Саудитска Арабия:

List of tallest buildings in Saudi Arabia

И продължават да строят една камара небостъргачи.

Точно както в Банско и С. Кипър, нали? :lol:
∙ Агрессивная израильская военщина грубо проигнорировала несокрушимую мощь русского оружия.∙

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5571
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 03 Ное 2017, 08:46

Еди,
А казано ли е, че в NEOM ще са непременно небостъргачи?
Сравнението ми с Банско и Кипър не е заради вида на строителството, а заради съмнението за реалистичността на проекта. В две посоки: дали самите създатели вярват, или ще се окаже менте, и дали наистина е реалистично да се привлекат 500 милиарда долара.
Иначе за небостъргачите, нека си строят. То ако мощта на икономиката се мереше в небостъргачи, примерно колко твои са в топ 50, то на първо място са (били) Китай (23), ОАЕ (12), САЩ (6).
И саудитците се напънали да правят най-високата сграда в света, първата над 1000 метра.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jeddah_Tower
Цитата от там:
There is an impending real estate boom in Saudi Arabia, with increasing demand and rising prices due to high population growth and a short supply of housing, which may include a demand for high-end luxury units, such as those in Jeddah Tower. To boost growth, the Saudi Arabian government is going to invest US$67 billion (SR251 billion) in building 500,000 homes throughout the country.[111] According to Saudi officials, about 900 new homes are needed a day to meet the demand of the rapidly growing population, which has nearly quadrupled in the past four decades.[112] Jeddah Tower is also an attempt to diversify Saudi Arabia's economy, which, holding a quarter of the world's oil reserves and being one of the founding OPEC nations, is currently largely dependent on its crude oil exportation,[93] which accounts for nearly 75% of government revenues and 90% of exports. This generates enough income to support Saudi Arabia as a welfare state,[113] which spends billions of dollars on job creation and housing for its lower income residents.[40]
(И в София се напъваме вече, сигурно скоро ще настигнем Хеопсовата пирамида. Капитал Форт е само 12 - 13 метра по-нисък, като се отчитат декоративния му гребен и слягането на пирамидата с около 12 метра за 4000 години. :lol: )

И както се оказва, саудитците се плодят като мишки - четири пъти повече само за 40 години. Не знам защо, но това не ме радва особено.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 4047
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от EddieBG » 03 Ное 2017, 09:09

vassiln написа:
03 Ное 2017, 08:46
Еди,
А казано ли е, че в NEOM ще са непременно небостъргачи?
Не знам, не съм ровил за подробности, но и предполагам че е още рано за такива.
Примерът с големия брой небостъргачи го дадох в случай че някой си мисли, че в СА карат все още само на палатки.
Сравнението ми с Банско и Кипър не е заради вида на строителството, а заради съмнението за реалистичността на проекта. В две посоки: дали самите създатели вярват, или ще се окаже менте, и дали наистина е реалистично да се привлекат 500 милиарда долара.
Преди 20-ина години проектът за Палмовите острови на Дубай сигурно също е изглеждал нереалистично в очите на кибиците.
Иначе 500 млрд. е огромна сума, но не е казано че трябва да бъде изсипана в един ден.

P.S. ето и клипче:

https://www.youtube.com/watch?v=Tb7OveLpSzc
∙ Агрессивная израильская военщина грубо проигнорировала несокрушимую мощь русского оружия.∙

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5571
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 03 Ное 2017, 09:21

EddieBG написа:
03 Ное 2017, 09:09
Преди 20-ина години проектът за Палмовите острови на Дубай сигурно също е изглеждал нереалистично в очите на кибиците.
Иначе 500 млрд. е огромна сума, но не е казано че трябва да бъде изсипана в един ден.
Лошо няма, да правят каквото желаят. Но не съм сигурен с какво допринесоха Палмовите острови за световната икономика в дългосрочен план. Наляха се едни много милиарди да се насипе една земя, за да се получи скъпа площ, върху която се построиха скъпи сгради. Демек, обърнахме петродоларите в недвижимост, която ще ни дава възвращаемост още десетки години. Но главно заради това, че имаме силна икономика, която е силна заради петродоларите. А те като спрат, ще ни остане само търговията, и цената и постъпленията от недвижимостта ще намалеят.
Разбира се, тук по-горе опростявам и абсолютизирам, но и ролята на тези вълшебни градове като че ли се преувеличава.
Ето ти още малко за Дубай:
https://profit.bg/klasatsii/mezhdunarod ... -na-dubay/

П.С. А клипчето нищо не казва - реклама на поредица от чудо-инвестиции за оптимисти.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 4047
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от EddieBG » 03 Ное 2017, 10:40

vassiln написа:
03 Ное 2017, 09:21
Лошо няма, да правят каквото желаят. Но не съм сигурен с какво допринесоха Палмовите острови за световната икономика в дългосрочен план. Наляха се едни много милиарди да се насипе една земя, за да се получи скъпа площ, върху която се построиха скъпи сгради. Демек, обърнахме петродоларите в недвижимост, която ще ни дава възвращаемост още десетки години. Но главно заради това, че имаме силна икономика, която е силна заради петродоларите. А те като спрат, ще ни остане само търговията, и цената и постъпленията от недвижимостта ще намалеят.
Разбира се, тук по-горе опростявам и абсолютизирам, но и ролята на тези вълшебни градове като че ли се преувеличава.
Ами това е правилният начин - обръщаш приходите от петрола в нещо, което ще ти носи приходи без необходимостта от петрол.
А и конкретно при Дубай приходите от петрол са по-малко от десет процента.

Ето ти още малко за Дубай:
https://profit.bg/klasatsii/mezhdunarod ... -na-dubay/
Безспорно има фалирали собственици на ферарита, отложени проекти, фалирали компании. Със същия успех мога да ти покажа десетки фалирали фирми в САЩ в областта на IT. Това прави ли САЩ фалираща в IT сферата?
∙ Агрессивная израильская военщина грубо проигнорировала несокрушимую мощь русского оружия.∙

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5571
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 05 Яну 2018, 07:37

Какво става с набирането на капитал за града - чудо? И с листването на държавната петролна компания (АРАМКО, ако не греша)?
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5571
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 13 Апр 2018, 08:06

Ново двайсе:
Саудитска Арабия договори нова голяма инвестиция и подготвя поредния мегапроект, този път с участието на френската петролна група Тоtаl. Френската компания подписа предварителна сделка с държавния петролен гигант Sаudі Аrаmсо, за да изгради "гигантски" нефтохимически комплекс в кралството. Проектът ще изисква инвестиции от около 5 милиарда долара и ще бъде интегриран в петролна рафинерия, която вече се управлява като съвместно предприятие между Аrаmсо и Тоtаl. Двете компании нямат никакво намерение да се бавят - инженерните и проектантските работи ще започнат още през третото тримесечие на 2018 г. Сделката е подписана по време на посещението на престолонаследника принц Мохамед бин Салман във Франция. Тя ще даде тласък на Аrаmсо, която се подготвя за първоначалното публично предлагане и ще помогне на кралството, тъй като то се диверсифицира далеч от петрола. Новият завод ще създаде 8000 нови работни места и ще донесе нови технологии в кралството.
Източник: CNN

С това "рамо" от французите, ще ги добутат ли до 1000 милиарда, или колкото там се заканваха?

То ако се вярва на това, още през декември 2006 г. са стрували над 700 милиарда :lol:

А, ето, тук се намери малко по-свежа новина, от януари:
Saudi Aramco стана акционерно дружество

Но последният абзац от комюникето малко минорен идва:
През октомври се оказа, че организаторите се сблъскват с многобройни проблеми от финансов, правен и нормативен характер. Според агенция Блумбърг излизането на "Сауди Арамко" на пазара може да бъде отложено до 2019 година.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/biznes/energetika/4559121/
Тук па щели да разширяват една от най-големите рафинерии в света, намира се в САЩ и е на дъщерното Motiva.
Само че щяло да стане ясно пак през 2019 г....
По време на подписването присъстваха саудитският принц Мохамед бин Салман, който към края на двуседмичното си посещение в САЩ, Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих и неговата американка колега Рик Пери
Окончателното инвестиционно решение за нефтенохимическия завод не се очаква да бъде взето преди 2019 г., заявиха от Motiva в изявление.
Според мен саудитците бъркат много, като си слагат повечето яйца в една кошница.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5571
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 15 Авг 2018, 07:04

Накратко за всички саудитски чудо-инвестиционни проекти със смешни грешки, надявам се че са влезли при превода:
Най-големият износител на петрол в света се опитва да се застрахова срещу бъдещ спад в цената на "черното злато", инвестирайки във футуристични технологии. Саудитска Арабия вложи около два милиарда долара в производителя на електрически автомобили Tesla чрез своя суверенен фонд и цели да бъде част от свалянето на компанията от борсата. Рияд вече вложи $3,5 милиарда в Uber Technologies Inc., участва с $45 милиарда в технологичния фонд на японската SoftBank Group Co. и планира инвестиция от $1 милиарда в космическите компании на Virgin Group. Част от този план е и Neom - футуристичен град за $500 милиарда, за който Рияд се надява, че ще има повече роботи, отколкото хора. Метрополисът ще е свързан с "изкуствен интелект, интернет на нещата - всичко", заяви през октомври принц Мохамед бин Салман. Проектът включва мост над Червено море, свързвайки Neom с Египет и останалата част от Африка. Международната агенция по енергетика предвижда търсенето на петрол да се повиши с над 10 процента до 103,5 милиона петрола на ден до 2040 година. Подобряването на сегашните двигатели с вътрешно горене, популярността на електромобилите и по-затегнатият контрол върху емисиите ще донесат далеч по-ниско търсене на "черното злато", отколкото петролната индустрия се надява. Около 60% от целия петрол е използван в транспорта, където се появяват и най-големи технологични промени.
Източник: Bloomberg
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5571
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 18 Яну 2019, 06:54

Дали някой се опитва да фалира саудитците, или на Салман му иде естествено и от вътре:
Първо се изхвърля с мега - супер - бомбастични планове и очаквания, скача от 19-ти в 22-ри век, и после изплисква легена с Йемен и транжирането на Хашоги?
Питам, защото вече сме годината, в която се очаква да тръгнат значими проекти и събития, описани по-нагоре. Дали да местя инвестициите си от Лондон в NEOM?
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5571
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 19 Яну 2019, 20:53

Саудия наела японска и саудитска банки за проектно финансиране на новата мегаинсталация Amiral (съвместна с френската Total).
Saudi Aramco hires banks for Amiral project financing - sources

Изображение

Но като се зачетеш, дали защото е на арабски английски, или по друга причина, излиза че ги е наела само да консултират финансирането.
Saudi Aramco has hired Japan’s Sumitomo Mitsui Banking Corp (SMBC) and Riyad Bank to advise it on financing Amiral, a petrochemical project it plans to develop with France’s Total, sources familiar with the matter said.
The Saudi state-owned oil producer approached banks for the financing of the project, which is expected to be around $5 billion, late last year, sources told Reuters at the time.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5571
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 17 Май 2019, 21:48

Като част от национална програма за диверсификация на икономиката, АРАМКО ще инвестира около 170 милиарда долара за нефтопреработващи предприятия:

АРАМКО инвестирует 635 млрд.риалов (169.3 млрд.$) в нефтепеработку, создавая крупнейшую возможность для деверсификации экономики

Е, оказва се, че близо 70 милиарда са отделени за придобиването на нефтопреработващия концерн SABIQ, а около 50 ще отидат в някакъв съвместен проект с Индия и Китай, за модернизация на индийската нефтохимия, ако правилно разбрах.
Тия къде си държат парите, почвам да се чудя?
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани