Първа световна войнаВоенните действия в Добруджа през Първата световна война.

1914-1918
Аватар
BAGA_TUR
Редовен потребител
Мнения: 113
Регистриран на: 17 Окт 2016, 22:50
Контакт:
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от BAGA_TUR » 27 Сеп 2017, 14:57

Pavlin_Kralev написа:
19 Сеп 2017, 13:49
Thorn написа:
19 Сеп 2017, 13:48
Pavlin_Kralev написа:
19 Сеп 2017, 13:44


Близка по "отделност" до Зимната. Няма да казваме, че в главите на доста народ са "братушки", като само това придава ново значение на този конфликт.
Няма нищо общо по характер със Зимната война. Останалата мантра не разбрах в какъв контекст я пляскаш.
Е да, пожалили сме ги, за разлика от фините :) Инче като "свързаност настоящия световен конфликт", си е точно толкова свързана, колкото и зимната война с ВСВ.
Ако доразвиеш тезата си, меже би ще успееш да докажеш, че не е имало ПСВ. А отделни: Австро-унгарско - сръбска война, Германо-руска война, Австро-унгарско - руска, Англо-германска, Френско-германска, Българо-сръбска, Българо-румънска, и т.н...... Аналогично и за ВСВ..

Flancer
Редовен потребител
Мнения: 1014
Регистриран на: 10 Окт 2016, 23:08
Контакт:
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от Flancer » 27 Сеп 2017, 15:14

Е, то беше ясно каква е целта на пича още от първото мнение - да си каже изречението от последното мнение... Затова - майтапче и нататък... Поредният, който сефте чува за ПСВ, ген.Колев и тепърва ще осъзнава тъжната истина, че приятели сред великите сили нямаме... е освен Германия, ама и там малко трууудно да говорим за приятелство, по-скоро добри сделки... ако бяха победили в поне в една от гадните световни войни... поне веднъж... мама им немска ;).

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от General Lukov » 27 Сеп 2017, 16:20

Тя Германия побеждава 19 век век в достатъчно войни (и преди обединението от 1870г.) и след...Явно 20 век не е писано да бъде техния. Франция 19 век не е ли в положението на Германия от 20 век ? Няколко загубени мащабни войни, загуба на територии, влияние, престиж и т.н. Това е ходът на историята, но едно е сигурно - Няма вечен победител/победители. Русия се разпадна по време на ПСВ, после префасонирана като СССР спечели ВСВ, но пък в края на века загуби Студената война. Сега в 21 век има нови играчи на световната сцена и нови предизвикателства...може да бъде разрушен двуполюсния модел САЩ - Русия и да се появят нови претенденти за Велики сили, може и Германия да си възвърне влиянието отпреди 1914г. Франция взе своя реванш за 19 век след това през 20ти, Германия може да го направи през 21ви. Така че за България е добре да не сменя ролята си, щото току виж при нов световен конфликт сме застанали срещу Германия, и тя точно тогава ще й дойде реда да спечели - тогава пак ще се тюхкаме защо сме заели грешната страна. :mrgreen:

Flancer
Редовен потребител
Мнения: 1014
Регистриран на: 10 Окт 2016, 23:08
Контакт:
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от Flancer » 27 Сеп 2017, 16:30

Така че за България е добре да не сменя ролята си, щото току виж при нов световен конфликт сме застанали срещу Германия, и тя точно тогава ще й дойде реда да спечели - тогава пак ще се тюхкаме защо сме заели грешната страна. :mrgreen:
Няма шанс да сме срещу Германия, нито по лини я на ЕС нито по линия на НАТО ;). То и за конфликт няма голям шанс въпреки реториката на страните. Т.е. моооже в някакъв краен корейски вариант да се изплющим във световна война, но иначе, глупости от типа война НАТО-Русия или Русия-ЕС или Русия-НАТО... ситуацията не дори далеечно подобна на военна.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5398
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от Amazon » 27 Сеп 2017, 17:58

но иначе, глупости от типа война НАТО-Русия или Русия-ЕС или Русия-НАТО... ситуацията не дори далеечно подобна на военна.
И аз така мисля, НАТО и Русия имат много механизми за изпускане на парата и 70 годишен опит. Според мен, ако ще има голяма патаклама, тя ще е по-скоро след 5-10 години по линията САЩ - Китай с искра запалена в Корея.

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от General Lukov » 14 Дек 2017, 19:39

Руска ескадра бомбардира и разрушава Балчик – наказателна акция, заради Добруджанската епопея

101 години от руското варварство и коварната им любов към България

Изображение

Преди 101 години на днешния ден - 13 декември 1916 г. отряд кораби в състав: крайцерът „Память Меркурия” и ескадрените миноносци „Громкий” и „Счастливьш” подлагат Балчик на разрушителна бомбардировка. От септември същата година това е третото руско нападение. През септември с.г., единствено военноморската авиация дава отпор на противника, то през декември неприятелските кораби трябва да преодоляват противодействието на разположената източно от града двуоръдейна 100-мм брегова батарея. Неин командир е капитан Георги Радков, офицер с голям боен опит, натрупан в три последователни войни, в сражения с турци, гърци и сърби. В 8 ч и 23 мин корабите на противника откриват залпов огън срещу Балчик. Две минути по-късно бреговата батарея им отговаря, започвайки неравен артилерийски двубой с руския крайцер, припомня populiarnaistoria.blogspot.bg.

Превъзходството на неприятеля е огромно. За една минута артилерията от главния калибър на крайцера (шестнайсет 152-мм оръдия, от които 10 могат да водят огън едновременно по една цел) изстрелва залпове с общо тегло 3 т и 63 кг. За същото време главната артилерия на двата есминеца, съпровождащи „Память Меркурия” (общо шест 102-мм оръдия), изстрелва залпове с общо тегло 1 т и 692 кг. Залпът, който изстрелва батареята за една минута, е с тегло 44 кг. Следователно по огнева производителност противникът я превъзхожда над 100 пъти! В боя, продължил час и половина, батареята засипва с огън българския неприятеля в продължение на 67 минути. За това време нашите защитници изстрелват 186 снаряда. Крайцерът „Память Меркурия” е улучен няколко пъти, като едно от попаденията взривява кърмата му. Той е атакуван и бомбардиран успешно и от морската авиация (от германски и български летци), след което противникът е принуден да се оттегли. В отблъскването му участва и единствената ни подводница UB-18.

Проведената военна операция не е тактически или стратегически ход, а

наказателна мярка,

породена от безсилието за водене на успешни военни действия срещу България. При това този акт се провежда, след като на 12 декември 1916 г. държавите от 4-рния съюз едностранно са направили официално предложение за спиране на войната и възстановяване на мира в Европа и е връчена колективна нота на чуждестранните дипломатически представители. Русия излиза с официално комюнике, в което оправдава действията си в тази тилова зона, като изтъква, че основната цел е да се разрушат българската мелница, складовете и пристанището. Според комюникето, това е предизвикано от военна целесъобразност, като се унищожават обекти, обезпечаващи продоволствието на армията. С този документ се цели да се прикрие истината, че тези обекти са разрушени още през септември, както и това, че бомбардировката и разрушаването на града е наказателна мярка, предизвикана от широкото обществено недоволство в Русия от поражението на Добруджанския фронт, поради неуспешните военни действия срещу България. С този документ се цели да се изключи всякаква аргументирана юридическа реакция от българска страна.

Макар Балчик да е освободен от България през септември 1916 г., съгласно Букурещкия мирен договор от 28 юли 1913 г. Южна Добруджа юридически принадлежи на Румъния. Поради тази причина българското правителство не може да изрази официален протест или да използва като инструмент международното право и да осъди този акт на Русия. Не е създадена и анкетна комисия, която да разгледа случая обстойно.

По време на тоталитарното комунистическо управление в България, заради „братските“ отношения със СССР и Румъния, историческите факти от времето на Първата световна война са манипулирани или премълчавани. Участието на България във войната срещу Румъния, Русия и Сърбия на Северния фронт (Добруджанския фронт) не са изследвани, нямат популярността, която заслужават и са бяло петно във военната история на България.

Днес в морската градина на Балчик е издигнат паметник, който напомня за руското варварство и коварната им любов към България.

В галерия: Българската подводница UB-18, която участва в битката, капитан Георги Радков, който ръководи българската брегова батарея.

Изображение

Изображение

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6576
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от Thorn » 14 Дек 2017, 19:44

По време на ПСВ бомбардировки срещу крайбрежните градове са нещо нормално. Естествено отличават се българските съюзници - германците. Които се отличават също и с разстрели на заложници, вандализъм, употреба на отровни газове, на неограничена подводна война и безразборни бомбардировки по мирно население в тила. Да не говорим за непредизвикани нападения на неутрални държави.

Имам предвид, че моралните квалификации следва да се възприемат в съответния исторически контекст иначе е типична безсмислена пропаганда.
Средновековните църкви в България
piston wrote:Подкрепяш ли ИД?
Dinain wrote: В борбата им срещу Асад - разбира се.

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6576
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от Thorn » 19 Дек 2017, 13:44

Първата световна за мен е въобще най-гадната война в историята на човечеството, запомнена като безсмислена кланица и самоубийство на цивилизацията.

Чисто за контекст след поста на Луков за бомбардировката на Балчик от руския флот давам аналогична по-ранна операция на флота на българските съюзници.

На 16 декември 1914 германците провеждат терористични атаки над няколко града по английското крайбрежие. Линейните крайцери "Фон Дер Тан", "Дерфлингер" и "Колберг" обстрелват курорта Скарбъро и Уитби, а "Зайдлиц", "Блюхер" и "Молтке" - Хартълпул.
Изображение
В Хартълпул има две брегови шестинчови оръдия 152 мм, които успяват да повредят мостика на Блюхер, едно 210 мм оръдие и две 150 мм оръдия. Германците имат 8 убити и 12 ранени.

Но при обстрела на трите града англичаните дават наистина много много жертви. Загиват 137 души, над 500 са ранени. Голяма част от жертвите са цивилни, включително много деца.

Изображение
две от жертвите. момиченцето е на година и два месеца.


За тази операция германците получават прозвището "The baby killers of Scarborough".
Изображение
Това са реалиите на войната тогава и трябва да се имат предвид при четене на постинги, подобни на този на Луков.
Средновековните църкви в България
piston wrote:Подкрепяш ли ИД?
Dinain wrote: В борбата им срещу Асад - разбира се.

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Мнения: 1629
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от Желязин » 14 Яну 2018, 16:17

Предлагам в темата вместо "Войната..." да се сложи "Военните действия..." - иначе звучи много неуместно заглавието, както вече и други потребители отбелязаха. Павлин дано да не се сърди много ако все още посещава форума
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от T-72 » 14 Яну 2018, 16:19

Заглавието подсказва елементарна незапознатост.
Кръвта вода не става!

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Мнения: 1629
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:
Status: Offline

Re: ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.)

Мнение от Желязин » 27 Яну 2018, 17:48

T-72 написа:
14 Яну 2018, 16:19
Заглавието подсказва елементарна незапознатост.
Доста мислех как да го кажа деликатно,но да...

Като цяло какви сили хвърлят руснаците срещу нас? Имам предвид по море, земя.... и въздух? Тук поствате полезни истории, но ми се ще да се направи някаква генерализация - откога до кога реално е сблъсъкът между двете държави и съпоставка на силите, които хвърлят една срещу друга?

...Забравих дали е писано по-назад в темата, но руската и нашенската пропаганди как представят нещата?
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6576
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Военните действия в Добруджа през Първата световна война.

Мнение от Thorn » 27 Яну 2018, 18:05

Ето ти нашата пропаганда:
НА РУСКИТЕ ВОИНИ

О, руси, о, братя славянски,

защо сте вий тука? Защо сте

дошли на полята балкански

немили, неканени гости?Желали би вас възхитени

да срещнем со сълзи и с китки...

Но идете вий настървени,

на грозни зовете ни битки!Желали би вас да прегърнем

и тоз път сърдечно, горещо.

Но взорът ви свети зловещо...

Как ръце сега да разгърнем?О, руси! Аз друг път ви славях

за подвиг велик и чудесен,

високо ви лґкът поставях

във мойта душа, в мойта песен!Вий някога знаме Христово

развяхте за благо човешко –

строшихте ни игото тежко,

а днеска ни носите ново!И пак не ви мразим (не крия:

обича ви още народа);

но любим и свойта свобода,

стократно пµ любим я ния.За тоз кумир ние се бием

и с чужд, и със близък упорно

и няма ний врат да превием

пред никакво иго позорно!О, колко ви, братя, жалея!

О, как би желал, братя клети,

свобода и вам и за нея

кат нас да живейте и мрете!1916

--------------------------------------------------------------------------------

И по-официално:
“Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа?


Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”


Ген. Иван Колев
Средновековните църкви в България
piston wrote:Подкрепяш ли ИД?
Dinain wrote: В борбата им срещу Асад - разбира се.

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5398
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Военните действия в Добруджа през Първата световна война.

Мнение от Amazon » 28 Яну 2018, 02:29

И по-официално:
“Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа?


Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”


Ген. Иван Колев
Това не е пропаганда. Имам чувството, че не си наясно със ситуацията.

1. Те не са очаквали Царя(бащицата), да прати помощ на румънците (да, има договор, ама в кръчмата не са вярвали, че руснаците...и т.н.).

2. Били са обучени според вижданията на генерал Колев, но не са знаели, дали това обучение струва нещо. Традиции не е имало. Дори отглеждането и обучението на подходящи коне е започвало от нулата.

3. Не са знаели, за идеята на Генерала да използва изнесени картечни роти, като капан за вражески кавалеристи и дали тази идея е щяла да проработи (да, проработва).

4. Били са уплашени, че ги хвърлят срещу легендарните Казаци (не, не са знаели че това е събирателно понятие и начин на живот, а не митичен звяр). За българина тогава казаците са били непобедими. Възрожденски песни има за тях.

5. Не е било лесно. В крайна сметка дори Генерала умира от изтощение, със сигурност войниците му не са видели по-добро.

6. Набивано им е още от разговорите в кръчмата, че са просто българи, а не сияйни руски богатири.

Имали са отчаяна нужда от тези пестеливи думи, преди да атакуват. Това не е пропаганда, а надгробно слово. Те са си го знаели. И успяват да си свършат работата, нищо че са го знаели. И конниците и картечарите и фелдфебелите. Добре си свършват работата.

Нямаш право да наричаш пропаганда, нещо което за хората тогава е звучало повече, като епитафия.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6576
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Военните действия в Добруджа през Първата световна война.

Мнение от Thorn » 28 Яну 2018, 02:43

Говоря за пропаганда, като за официалната гледна точка. И то по въпроса - защо България воюва с Русия. Отговор - ние сме ви признателни за свободата, но за тази свобода и с вас ще се бием щом трябва. Смисълът е един и същ и в стиховете на поета, и в речта на генерала.

П. П. Пропаганда не винаги е мръсна дума.
Средновековните църкви в България
piston wrote:Подкрепяш ли ИД?
Dinain wrote: В борбата им срещу Асад - разбира се.

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6576
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Военните действия в Добруджа през Първата световна война.

Мнение от Thorn » 28 Яну 2018, 02:44

Thorn написа:
28 Яну 2018, 02:43
Говоря за пропаганда, като за официалната гледна точка. И то по въпроса - защо България воюва с Русия. Отговор - ние сме ви признателни за свободата, но за тази свобода и с вас ще се бием щом трябва. Смисълът е един и същ и в стиховете на поета, и в речта на генерала.

Повечето точки, които си споменал нямат връзка. Верни са, но не са обект на предварителна официална пропаганда.

П. П. Пропаганда не винаги е мръсна дума.
Средновековните църкви в България
piston wrote:Подкрепяш ли ИД?
Dinain wrote: В борбата им срещу Асад - разбира се.

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Мнения: 201
Регистриран на: 22 Юли 2016, 14:55
Местоположение: Варна
Контакт:
Status: Offline

Re: Военните действия в Добруджа през Първата световна война.

Мнение от bigdragon » 30 Яну 2018, 00:08

При Вазов може би, термина е пропаганда, но при ген. Колев се нарича мотивация.
На война вече няма пропаганда, там се берат плодовете от пропагандата на политиците преди това...
Драгомир Янков
Извинете за правописа, но толкова мога... :oops:
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6576
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Военните действия в Добруджа през Първата световна война.

Мнение от Thorn » 30 Яну 2018, 09:31

Все едно Гьобелс на 31 август е спрял с пропагандата и на 1 септември е почнал мотивацията.

За мен няма принципна разлика между двете.
Средновековните църкви в България
piston wrote:Подкрепяш ли ИД?
Dinain wrote: В борбата им срещу Асад - разбира се.

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани