Студена война и деколонизацияВойната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

1945-1989
Отговори
Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 15 Авг 2016, 23:13

Изображение

Изображение

По време на три-месечната обиколка на Че Гевара в Африка през декември 1964г се създават първите връзки между Куба и бунтовническата " Африканска партия за независимост на Гвинея и Кабо-Верде" (ПАИГК) водена от Амилкар Кабрал. Гевара иска да се запознае с лидерите на ПАИГК и дори отлага заминаването си за да се види с ръководителя на партизанската организация. На 12.01.1965 той се среща с Амилкар Кабрал.
През юли шепа студенти от островите Кабо Верде, които учат в Европа, заминават от Алжир за Хавана на борда на кубински кораб за да преминат тайна военна подготовка. ПАИГК воюва и за освобождението на архипелага Кабо Верде, на 430 мили западно от Гвинея-Бисау. Очакванията са, че групата от студенти, които нямат 30 години,ще се завърне у дома и ще започне партизанска война на островите Кабо Верде, както и че някои от кубинските им инструктори ще заминат с тях.
През януари 1966г. Кабрал осъществява първото си пътуване до Куба,където води делегацията на ПАИГК в Хавана. Американското разунзаване докладва, че той е най впечатляващият африкански делегат и е направил силно впечатление на своите кубински домакини.
След конференцията, Кабрал и Кастро разговарят надълго и нашироко..."Амилкар му разказа за историята на нашата борба за независимост от португалците, пише Луиш Кабрал, брат и близък помощник на Амилкар.
"Фидел беше наясно с проблемите, с които се сблъсквахме в Гвинея-Бисау. Когато Амилкар говори за нуждата ни от артилерия, Фидел разбра, че също ще ни трябват инструктори; когато Амилкар говори за живота в освободените райони ... кубинския лидер разбра, че ние ще се нуждаем и от лекари. Той разбра, че на нашите въоръжени сили е необходим и по-добър транспорт за да бъдат по-ефективни, Куба обеща да ни изпрати както техника, така и хора, които да научат нашите бойци как да я използва и поддържа. В края на разговора, Фидел казва на Амилкар "Ела с мен. Ще те заведа в планините". Кола ги откарва от Хавана до Тринидад, от там те продължи с джип, а в някои места и пеша.Пътуването продължава три дни...
Кастро повикава Виктор Дрейк Круз, кадър на Кубинската Революция, който служи под командата на Че Гевара в Заир и след завръщането си оглавява център за обучение на кубинци за военни мисии в чужбина и чужденци дошли на обучение в Куба. "Фидел ми каза-Ти трябва да оглавиш военна мисия в Гвинея". Той също казва на Дрейк да вземе със себе си кадрите, които са били с него в Заир.
Дрейк е команданте и член на Централния Комитет, и човек който познава Африка и партизанската война. Нещо повече, той вдъхва огромно доверие и уважение. Силата на неговия пример и неговата тиха харизма става ясна, когато тридесет години по-късно кубинците служили в Заир и Гвинея-Бисау разказват за него.
Така Амилкар Кабрал приема помоща на кубинците, които изпращат ограничена военна помощ в Гвиеня-Бисау. По време на цялата война, броят на кубинските инструктури не надвишава повече от 50-60 души.
Въпреки малкия си брой, кубинците повдигат неимоверно морала на гвинейските партизани. Комадир от ПАИГК разказва:"Това бяха мъже, прекосили океана за да ни помогнат, те живееха с нас, те споделяха с нас нашите жертви. Кубинците бяха смели, издържаха на всичко, ядяха каквото и ние ядяхме и правеха всичко заедно с нас." Кубинците в Гвиеня са специалисти по поставянето на противопехотни мини и използването на тежки оръжия, които ПАИГК получава от СССР.


Изображение
Амилкар и бойци на ПАИГК

Изображение
Амилкар Кабрал

Изображение
Амилкар Кабрал и Кастро в Куба
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16208
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Dinain » 16 Авг 2016, 02:10

Това се казва износ на революция... А идеологически как стоят ПАИГК, комунисти ли са?
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 16 Авг 2016, 06:59

Dinain написа:Това се казва износ на революция... А идеологически как стоят ПАИГК, комунисти ли са?
Даа, комунисти са. Днес продължавам с темата, снощи не ми остана време. Наистина интересни моменти.Това са сравнително ранни години след Революцията в Куба, Гевара е бил още жив и веднага са започнали проекти за Черна Африка. Самия той прекарва няколко месеца в Заир, но е демотивиран от диващината и хаотичността царяща там. Това са били племена лющкащи се от канибализъм до комунизъм. ;)
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6608
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 16 Авг 2016, 11:55

Тази неполиткоректна гледна точка има основания, но е изказът е ужасно вулгарен и опростенчески, а подозирам и осъзнаването. И се басирам, че ще подскочиш, ако някой каже, че през 14-15 век Османската империя е донесла мир и икономически разцвет на Балканите, а то е по същество едно и също.
Средновековните църкви в България

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 16 Авг 2016, 12:42

Войната за независимост на Гвинея-Бисау е въоръжен конфликт и национално-освободителна борьба на гвинейския народ против Португалии между 1963 и 1974 година, довела до независимост на Гвинея-Бисау, а година по-късно и на архипелага Кабо-Верде ( острови Зелени Нос). Конфликта е част от колониалните войни водени от Португалия.
Португалская Гвинея (и архипелага Кабо-Верде) са завладяни от португалците още от 1446г. и са крупни търговски авантпостове, доставяли в метрополията местни стоки и африкански роби. До втората половина на
XIX век португалците не контролират цялата територия на Гвинея. Отделните стълкновения с местните племена продължават до началото на XX век.В 1952 годинаГвинея-Бисау е обявена за задморска провинция на Португалия. Въпреки непрекъснатата съпротива на гвинейците срещу португалската власт, първата национално-освободителна организация е създадена едва през 1956г, когато Амилкар Кабрал основава Африканската партия за независимост на Гвинея и Кабо-Верде (ПАИГК).Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde(PAIGC)
През 1960 е взето решение за пренасяне на щаб-квартирата на ПАИГК в Конкари в съседна Гвинея с цел подготвянето на въоръжена борба. Прз същата година Амилкар Кабрал е един от създателите в Тунис на Африкански Революционен Фронт за национална независимост на португалските колонии (порт. Frente Revolucionária Africana para a Independência Nacional das colonias portuguesas, FRAIN) в който влизат ПАИГК и
Народно движение за освобождение на Ангола (МПЛА), Революционният Фронт за освобождение на Мозамбик (ФРЕЛИМО) и Движението за освобождение на Сан-Томе и Принсипи (МЛСТП). Основната цел на организацията се състои в сотрудничеството в различните сфери на национално-освободителните движения в португалските колонии.
Действайки в условия на нелегална борба, ПАИГК създава широка мрежа от организации в португалска Гвиневя и островите Кабо Верде. През януари 1963. ПАИГК започва въоръжена борба за независимост в Гвинея-Бисау. Партизанската война бързо се разпространява в цялата колония, основно в южната част на страната. През 1965г. са обхванати и източните части на Гвинея. По това време ПАИГК оглавяван от Амилкар Кабрал започва октирто да получава военна помощ и въоръжение от Китай, Куба и СССР.
През 1970г. ВВС на Португалия започват да използват тактика, подобна на тази използвана от САЩ във Виетнам. Самолетите им хвърлят напалм в джунглите, за да изтласкат партизаните от укритията им. В опит да се пресече помоща за ПАИГК от съседната Република Гвинея, на 22.11.1970г. Португалия започва операция Operação Mar Verde — Операция «Зелено Море» по свалянето на режима на Ахмед Секу Туре в Гвинея, основен съюзник на ПАИГК и прекъсване на снабдяането на партизаните. В хода на операцията е предприет дързък рейд срещу щаб-квартирата на ПАИГК в Конакри. 220 португалски десантници и 200 местни опозицинери нападат града.
Опитът да се извърши преврат и да се свали Секу Туре не успява, въпреки, че португалците успяват да унищожат няколко кораба на ПАИГК, а ВВС да спасят всички 26 португалски военопленици, държани от партизаните. Един от основните резултати на операцията е ескалцацията на конфлитка и включването в него на Алжир, Нигер и СССР, който изпраща военни кораби в региона, с цел да се предотвратят нови португалски десанти в Република Гвинея.
След 1968 года силите на ПАИГК все по често са снабдявани със съвременни съветски оръжия, най-вече гранатомети Стрела-2, радари и дори самолети Ил-14. Съветското оръжие успява да подави португалското въздушно превъзходство и да възпре по-нататъшните атаки срещу териториите контролирани от партизаните. От 1970г. бойците на ПАИГК започват да преминават обучение в СССР, където се научават да използват съветските модели изтребители, кораби-амфибии и БТР-и.

Изображение

Изображение
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6608
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 16 Авг 2016, 15:15

Че завладяват пунктове в Гвинея Бисау още през 15 век е вярно, но до 19 век това си остават пунктове. Нещо повече - архипелагът Бижагош, който бил имал мощен флот, каквото и да значи това, отблъсква португалско нашествие през 1535 и е завладян от португалците чак 400 години по-късно, през 1936.
Средновековните църкви в България

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5438
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Amazon » 16 Авг 2016, 17:11

А за какво им е било на портуалците това малко парче от Африка, че толкова упорито са воювали за него? В момента е една от най-бедните държави в света, съмнявам се да е било много процъвтяващо и преди 40 години.

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от T-72 » 16 Авг 2016, 17:50

На ингилизите Фолклендските острови защо им бяха?
Кръвта вода не става!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6608
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 16 Авг 2016, 19:36

До средата на 19 век - търговия с роби.
Средновековните църкви в България

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от General Lukov » 16 Авг 2016, 19:45

Thorn написа:Тази неполиткоректна гледна точка има основания, но е изказът е ужасно вулгарен и опростенчески, а подозирам и осъзнаването. И се басирам, че ще подскочиш, ако някой каже, че през 14-15 век Османската империя е донесла мир и икономически разцвет на Балканите, а то е по същество едно и също.
Нещата са несъпоставими. А подозирам, че и сам осъзнаваш абсурдността на сравнението, но нали все с нещо трябва да ми опонираш. Така че в случая можех да те репортна за тролинг, ама то си модератор тъй че няма как. :lol:

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 16 Авг 2016, 19:54

Отношенията на СССР с ПАИГК се активизират през 1961г. във връзка с преместването на щаб-квартирата и учебния център на партията на територията на съседната Гвинейска република в Конакри, страна, вече ориентирана към тогавашния комунистически лагер. В края на 1961г. в Москва е получена телеграма от Конкари, в която се собщава, че генералния секретар на ПАИКГ - Амилкар Кабрал е посетил посолството на СССР и е помолил да бъде приет в Москва. Молбата му е удолетворена. СССР започва да въоръжава и обучава партизаните от ПАИКГ. През 1963г. цяла Гвинея-Бисау е обхваната от въоръжената борба против португалците. Партизаните устнаовяват контрол върху значителна част от юга и изтока на страната. През 1965г. първата група бойци на ПАИКГ - 75 души преминават военна подготовка в база в Перевалное на полуостров Крим, където е разположен секретния обект УЦ-165 - Учебен център за подготовка на чужди военнослужещи към Министерството на отбраната на СССР. В тази военна база, революционери от разнични страни са обучавани да правят и използват взривове, да превземат складове с оръжие, да извършват диверсии срещу военни обекти и други похвати на партизанската война. Първият учебен план на Центъра е изготвен от начланика на учебния отдел УЦ-165 - полковник Михаил Стрекозов. В програмата на обучението, освен бойните дисциплини се отделя време и за политичекса подготовка. Африканците, които дори не са можели да четат, задължително са въвеждани в теориите на марскизма и лененизма и световните революционни движения.
Първите випускници напускат партизанската школа в началото на 1966г. По някои данни, в базата в Крима преминават подготовка повече от1500 гвинейски партизани. В декември 1970г. във връзка с 50-годишнината от създаването на СССРм в Крим пристига на посещение и лидерът на гвинейските партизани Амилкар Кабрал.
Нарастващата помощ от СССР за бойците на ПАИГК коренно променила ситуацията на фронта. През ноевмри 1969г. партизаните за пръв път използват 122-мм установки за залпов огън "Катюша". Артилерийските части на партизнаите активно използват безоткатни оръдия. През 1973г. ПАИГК започва да използва съветски вертолети МИ-4 които извършват транспортни и разузнаватлени полети. Вертолетите са базирани основно в Гвинея, като пилотите са кубинци и летци от други африкански страни. Машините носят отличнителни значи През 1974 г. ПАИГК започва да използва бронетехника, танкове Т-34 и БТР -40, плаващи амфибии ПТ-76 и
ПЗРК “Стрела”.
Последна промяна 1 на Henry Sinclair, променена общо 16 пъти
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5438
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Amazon » 16 Авг 2016, 20:45

T-72 написа:На ингилизите Фолклендските острови защо им бяха?
Англичаните нямаха избор. Чужда враждебна държава нахлува на суверенна английска територия. Въпрос на престиж.
Докато тук имаме десетилетна революция и борба за независимост. Портуалците, както са правили много други преди тях(а и те самите), можеха благородно да протегнат ръка и да им дадат суверенитет.
Thorn написа:До средата на 19 век - търговия с роби.
Да но събитията са доста по-късно. А и е ясно че 1960-та Португалия няма как да е световна империя.

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 16 Авг 2016, 21:15

Amazon написа:
T-72 написа: Портуалците, както са правили много други преди тях(а и те самите), можеха благородно да протегнат ръка и да им дадат суверенитет.
Да, ама в Португалия имаме режима на Салазар и Марсел Каетану след него. Чак през 1974г. избухва революция. Новото правителство незабавно обявава прекратяване на огъня и слага начало на преговори с ПАИГК. На 26.08.1974г. Португалия и ПАИГК официално подписват съглашение за изтегляне на войските и признаване на независимостта на Гвинея -Бисау.
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6608
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 16 Авг 2016, 21:17

Салазар не е приемал световния тренд към деколонизация. Избрал е война. И между другото - в Ангола и Мозамбик португалците воюват неочаквано успешно.
Средновековните църкви в България

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16208
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Dinain » 18 Авг 2016, 02:17

Много интересна тема!
Има ли данни за загубите от войната?
И на Португалия някой помагал ли е, след като от другата страна СССР праща оръжие?
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 18 Авг 2016, 07:33

Май Португалия е била сама. Общия брой на загиналите в Гвинея португалци се изчислява на близо 2000 души а на бунтовниците - 6000 души.

Изображение
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16208
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Dinain » 18 Авг 2016, 11:23

Значи все пак е бил конфликт с ниска интензивност, това са около 200 убити на година.
А каква авиация и техника са използвали португалците? Представа нямам за португалската армия и флот тогава, но едва ли са били нещо особено.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 18 Авг 2016, 20:25

Изображение
Ами някакви слабички самолети и хеликоптери. Било си е все още "колониален" тип конфликт, джунгли, леко въоръжени партизани, изгорени села, лека бронирана техника, катери...и разбира се вездесъщите кубински "специалисти". ;) ;)
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 18 Авг 2016, 20:34

Изображение
Португалски изтребител свален от бунтовниците в Гвинея-Бисау, 1973г
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5438
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Amazon » 18 Авг 2016, 21:00

Dinain написа:Значи все пак е бил конфликт с ниска интензивност, това са около 200 убити на година.
То такива загуби биха могли да причинят дори само кубинските съветници. Е разбира се "съветниците" не са 60 000 човека като в Ангола, но пък и общите жертви не са половин милион цивилни и войници.

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от General Lukov » 18 Авг 2016, 21:19

Няма връзка с темата

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6608
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 18 Авг 2016, 22:38

Няма връзка с темата
Средновековните църкви в България

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от General Lukov » 18 Авг 2016, 23:15

Няма връзка с темата

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5438
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Amazon » 21 Окт 2016, 22:02

Португалски войници се товарят на боен кораб на път за Африка:

Изображение

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани