Студена война и деколонизацияВойната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

1945-1989
Отговори
Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 15 Авг 2016, 23:13

Изображение

Изображение

По време на три-месечната обиколка на Че Гевара в Африка през декември 1964г се създават първите връзки между Куба и бунтовническата " Африканска партия за независимост на Гвинея и Кабо-Верде" (ПАИГК) водена от Амилкар Кабрал. Гевара иска да се запознае с лидерите на ПАИГК и дори отлага заминаването си за да се види с ръководителя на партизанската организация. На 12.01.1965 той се среща с Амилкар Кабрал.
През юли шепа студенти от островите Кабо Верде, които учат в Европа, заминават от Алжир за Хавана на борда на кубински кораб за да преминат тайна военна подготовка. ПАИГК воюва и за освобождението на архипелага Кабо Верде, на 430 мили западно от Гвинея-Бисау. Очакванията са, че групата от студенти, които нямат 30 години,ще се завърне у дома и ще започне партизанска война на островите Кабо Верде, както и че някои от кубинските им инструктори ще заминат с тях.
През януари 1966г. Кабрал осъществява първото си пътуване до Куба,където води делегацията на ПАИГК в Хавана. Американското разунзаване докладва, че той е най впечатляващият африкански делегат и е направил силно впечатление на своите кубински домакини.
След конференцията, Кабрал и Кастро разговарят надълго и нашироко..."Амилкар му разказа за историята на нашата борба за независимост от португалците, пише Луиш Кабрал, брат и близък помощник на Амилкар.
"Фидел беше наясно с проблемите, с които се сблъсквахме в Гвинея-Бисау. Когато Амилкар говори за нуждата ни от артилерия, Фидел разбра, че също ще ни трябват инструктори; когато Амилкар говори за живота в освободените райони ... кубинския лидер разбра, че ние ще се нуждаем и от лекари. Той разбра, че на нашите въоръжени сили е необходим и по-добър транспорт за да бъдат по-ефективни, Куба обеща да ни изпрати както техника, така и хора, които да научат нашите бойци как да я използва и поддържа. В края на разговора, Фидел казва на Амилкар "Ела с мен. Ще те заведа в планините". Кола ги откарва от Хавана до Тринидад, от там те продължи с джип, а в някои места и пеша.Пътуването продължава три дни...
Кастро повикава Виктор Дрейк Круз, кадър на Кубинската Революция, който служи под командата на Че Гевара в Заир и след завръщането си оглавява център за обучение на кубинци за военни мисии в чужбина и чужденци дошли на обучение в Куба. "Фидел ми каза-Ти трябва да оглавиш военна мисия в Гвинея". Той също казва на Дрейк да вземе със себе си кадрите, които са били с него в Заир.
Дрейк е команданте и член на Централния Комитет, и човек който познава Африка и партизанската война. Нещо повече, той вдъхва огромно доверие и уважение. Силата на неговия пример и неговата тиха харизма става ясна, когато тридесет години по-късно кубинците служили в Заир и Гвинея-Бисау разказват за него.
Така Амилкар Кабрал приема помоща на кубинците, които изпращат ограничена военна помощ в Гвиеня-Бисау. По време на цялата война, броят на кубинските инструктури не надвишава повече от 50-60 души.
Въпреки малкия си брой, кубинците повдигат неимоверно морала на гвинейските партизани. Комадир от ПАИГК разказва:"Това бяха мъже, прекосили океана за да ни помогнат, те живееха с нас, те споделяха с нас нашите жертви. Кубинците бяха смели, издържаха на всичко, ядяха каквото и ние ядяхме и правеха всичко заедно с нас." Кубинците в Гвиеня са специалисти по поставянето на противопехотни мини и използването на тежки оръжия, които ПАИГК получава от СССР.


Изображение
Амилкар и бойци на ПАИГК

Изображение
Амилкар Кабрал

Изображение
Амилкар Кабрал и Кастро в Куба
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Dinain » 16 Авг 2016, 02:10

Това се казва износ на революция... А идеологически как стоят ПАИГК, комунисти ли са?
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 16 Авг 2016, 06:59

Dinain написа:Това се казва износ на революция... А идеологически как стоят ПАИГК, комунисти ли са?
Даа, комунисти са. Днес продължавам с темата, снощи не ми остана време. Наистина интересни моменти.Това са сравнително ранни години след Революцията в Куба, Гевара е бил още жив и веднага са започнали проекти за Черна Африка. Самия той прекарва няколко месеца в Заир, но е демотивиран от диващината и хаотичността царяща там. Това са били племена лющкащи се от канибализъм до комунизъм. ;)
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7205
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 16 Авг 2016, 11:55

Тази неполиткоректна гледна точка има основания, но е изказът е ужасно вулгарен и опростенчески, а подозирам и осъзнаването. И се басирам, че ще подскочиш, ако някой каже, че през 14-15 век Османската империя е донесла мир и икономически разцвет на Балканите, а то е по същество едно и също.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 16 Авг 2016, 12:42

Войната за независимост на Гвинея-Бисау е въоръжен конфликт и национално-освободителна борьба на гвинейския народ против Португалии между 1963 и 1974 година, довела до независимост на Гвинея-Бисау, а година по-късно и на архипелага Кабо-Верде ( острови Зелени Нос). Конфликта е част от колониалните войни водени от Португалия.
Португалская Гвинея (и архипелага Кабо-Верде) са завладяни от португалците още от 1446г. и са крупни търговски авантпостове, доставяли в метрополията местни стоки и африкански роби. До втората половина на
XIX век португалците не контролират цялата територия на Гвинея. Отделните стълкновения с местните племена продължават до началото на XX век.В 1952 годинаГвинея-Бисау е обявена за задморска провинция на Португалия. Въпреки непрекъснатата съпротива на гвинейците срещу португалската власт, първата национално-освободителна организация е създадена едва през 1956г, когато Амилкар Кабрал основава Африканската партия за независимост на Гвинея и Кабо-Верде (ПАИГК).Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde(PAIGC)
През 1960 е взето решение за пренасяне на щаб-квартирата на ПАИГК в Конкари в съседна Гвинея с цел подготвянето на въоръжена борба. Прз същата година Амилкар Кабрал е един от създателите в Тунис на Африкански Революционен Фронт за национална независимост на португалските колонии (порт. Frente Revolucionária Africana para a Independência Nacional das colonias portuguesas, FRAIN) в който влизат ПАИГК и
Народно движение за освобождение на Ангола (МПЛА), Революционният Фронт за освобождение на Мозамбик (ФРЕЛИМО) и Движението за освобождение на Сан-Томе и Принсипи (МЛСТП). Основната цел на организацията се състои в сотрудничеството в различните сфери на национално-освободителните движения в португалските колонии.
Действайки в условия на нелегална борба, ПАИГК създава широка мрежа от организации в португалска Гвиневя и островите Кабо Верде. През януари 1963. ПАИГК започва въоръжена борба за независимост в Гвинея-Бисау. Партизанската война бързо се разпространява в цялата колония, основно в южната част на страната. През 1965г. са обхванати и източните части на Гвинея. По това време ПАИГК оглавяван от Амилкар Кабрал започва октирто да получава военна помощ и въоръжение от Китай, Куба и СССР.
През 1970г. ВВС на Португалия започват да използват тактика, подобна на тази използвана от САЩ във Виетнам. Самолетите им хвърлят напалм в джунглите, за да изтласкат партизаните от укритията им. В опит да се пресече помоща за ПАИГК от съседната Република Гвинея, на 22.11.1970г. Португалия започва операция Operação Mar Verde — Операция «Зелено Море» по свалянето на режима на Ахмед Секу Туре в Гвинея, основен съюзник на ПАИГК и прекъсване на снабдяането на партизаните. В хода на операцията е предприет дързък рейд срещу щаб-квартирата на ПАИГК в Конакри. 220 португалски десантници и 200 местни опозицинери нападат града.
Опитът да се извърши преврат и да се свали Секу Туре не успява, въпреки, че португалците успяват да унищожат няколко кораба на ПАИГК, а ВВС да спасят всички 26 португалски военопленици, държани от партизаните. Един от основните резултати на операцията е ескалцацията на конфлитка и включването в него на Алжир, Нигер и СССР, който изпраща военни кораби в региона, с цел да се предотвратят нови португалски десанти в Република Гвинея.
След 1968 года силите на ПАИГК все по често са снабдявани със съвременни съветски оръжия, най-вече гранатомети Стрела-2, радари и дори самолети Ил-14. Съветското оръжие успява да подави португалското въздушно превъзходство и да възпре по-нататъшните атаки срещу териториите контролирани от партизаните. От 1970г. бойците на ПАИГК започват да преминават обучение в СССР, където се научават да използват съветските модели изтребители, кораби-амфибии и БТР-и.

Изображение

Изображение
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7205
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 16 Авг 2016, 15:15

Че завладяват пунктове в Гвинея Бисау още през 15 век е вярно, но до 19 век това си остават пунктове. Нещо повече - архипелагът Бижагош, който бил имал мощен флот, каквото и да значи това, отблъсква португалско нашествие през 1535 и е завладян от португалците чак 400 години по-късно, през 1936.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6310
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Amazon » 16 Авг 2016, 17:11

А за какво им е било на портуалците това малко парче от Африка, че толкова упорито са воювали за него? В момента е една от най-бедните държави в света, съмнявам се да е било много процъвтяващо и преди 40 години.

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от T-72 » 16 Авг 2016, 17:50

На ингилизите Фолклендските острови защо им бяха?
Кръвта вода не става!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7205
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 16 Авг 2016, 19:36

До средата на 19 век - търговия с роби.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от General Lukov » 16 Авг 2016, 19:45

Thorn написа:Тази неполиткоректна гледна точка има основания, но е изказът е ужасно вулгарен и опростенчески, а подозирам и осъзнаването. И се басирам, че ще подскочиш, ако някой каже, че през 14-15 век Османската империя е донесла мир и икономически разцвет на Балканите, а то е по същество едно и също.
Нещата са несъпоставими. А подозирам, че и сам осъзнаваш абсурдността на сравнението, но нали все с нещо трябва да ми опонираш. Така че в случая можех да те репортна за тролинг, ама то си модератор тъй че няма как. :lol:

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 16 Авг 2016, 19:54

Отношенията на СССР с ПАИГК се активизират през 1961г. във връзка с преместването на щаб-квартирата и учебния център на партията на територията на съседната Гвинейска република в Конакри, страна, вече ориентирана към тогавашния комунистически лагер. В края на 1961г. в Москва е получена телеграма от Конкари, в която се собщава, че генералния секретар на ПАИКГ - Амилкар Кабрал е посетил посолството на СССР и е помолил да бъде приет в Москва. Молбата му е удолетворена. СССР започва да въоръжава и обучава партизаните от ПАИКГ. През 1963г. цяла Гвинея-Бисау е обхваната от въоръжената борба против португалците. Партизаните устнаовяват контрол върху значителна част от юга и изтока на страната. През 1965г. първата група бойци на ПАИКГ - 75 души преминават военна подготовка в база в Перевалное на полуостров Крим, където е разположен секретния обект УЦ-165 - Учебен център за подготовка на чужди военнослужещи към Министерството на отбраната на СССР. В тази военна база, революционери от разнични страни са обучавани да правят и използват взривове, да превземат складове с оръжие, да извършват диверсии срещу военни обекти и други похвати на партизанската война. Първият учебен план на Центъра е изготвен от начланика на учебния отдел УЦ-165 - полковник Михаил Стрекозов. В програмата на обучението, освен бойните дисциплини се отделя време и за политичекса подготовка. Африканците, които дори не са можели да четат, задължително са въвеждани в теориите на марскизма и лененизма и световните революционни движения.
Първите випускници напускат партизанската школа в началото на 1966г. По някои данни, в базата в Крима преминават подготовка повече от1500 гвинейски партизани. В декември 1970г. във връзка с 50-годишнината от създаването на СССРм в Крим пристига на посещение и лидерът на гвинейските партизани Амилкар Кабрал.
Нарастващата помощ от СССР за бойците на ПАИГК коренно променила ситуацията на фронта. През ноевмри 1969г. партизаните за пръв път използват 122-мм установки за залпов огън "Катюша". Артилерийските части на партизнаите активно използват безоткатни оръдия. През 1973г. ПАИГК започва да използва съветски вертолети МИ-4 които извършват транспортни и разузнаватлени полети. Вертолетите са базирани основно в Гвинея, като пилотите са кубинци и летци от други африкански страни. Машините носят отличнителни значи През 1974 г. ПАИГК започва да използва бронетехника, танкове Т-34 и БТР -40, плаващи амфибии ПТ-76 и
ПЗРК “Стрела”.
Последна промяна 1 на Henry Sinclair, променена общо 16 пъти
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6310
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Amazon » 16 Авг 2016, 20:45

T-72 написа:На ингилизите Фолклендските острови защо им бяха?
Англичаните нямаха избор. Чужда враждебна държава нахлува на суверенна английска територия. Въпрос на престиж.
Докато тук имаме десетилетна революция и борба за независимост. Портуалците, както са правили много други преди тях(а и те самите), можеха благородно да протегнат ръка и да им дадат суверенитет.
Thorn написа:До средата на 19 век - търговия с роби.
Да но събитията са доста по-късно. А и е ясно че 1960-та Португалия няма как да е световна империя.

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 16 Авг 2016, 21:15

Amazon написа:
T-72 написа: Портуалците, както са правили много други преди тях(а и те самите), можеха благородно да протегнат ръка и да им дадат суверенитет.
Да, ама в Португалия имаме режима на Салазар и Марсел Каетану след него. Чак през 1974г. избухва революция. Новото правителство незабавно обявава прекратяване на огъня и слага начало на преговори с ПАИГК. На 26.08.1974г. Португалия и ПАИГК официално подписват съглашение за изтегляне на войските и признаване на независимостта на Гвинея -Бисау.
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7205
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвиеня-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 16 Авг 2016, 21:17

Салазар не е приемал световния тренд към деколонизация. Избрал е война. И между другото - в Ангола и Мозамбик португалците воюват неочаквано успешно.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Dinain » 18 Авг 2016, 02:17

Много интересна тема!
Има ли данни за загубите от войната?
И на Португалия някой помагал ли е, след като от другата страна СССР праща оръжие?
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 18 Авг 2016, 07:33

Май Португалия е била сама. Общия брой на загиналите в Гвинея португалци се изчислява на близо 2000 души а на бунтовниците - 6000 души.

Изображение
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Dinain » 18 Авг 2016, 11:23

Значи все пак е бил конфликт с ниска интензивност, това са около 200 убити на година.
А каква авиация и техника са използвали португалците? Представа нямам за португалската армия и флот тогава, но едва ли са били нещо особено.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 18 Авг 2016, 20:25

Изображение
Ами някакви слабички самолети и хеликоптери. Било си е все още "колониален" тип конфликт, джунгли, леко въоръжени партизани, изгорени села, лека бронирана техника, катери...и разбира се вездесъщите кубински "специалисти". ;) ;)
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Henry Sinclair » 18 Авг 2016, 20:34

Изображение
Португалски изтребител свален от бунтовниците в Гвинея-Бисау, 1973г
Войната е лека за зрителите...

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6310
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Amazon » 18 Авг 2016, 21:00

Dinain написа:Значи все пак е бил конфликт с ниска интензивност, това са около 200 убити на година.
То такива загуби биха могли да причинят дори само кубинските съветници. Е разбира се "съветниците" не са 60 000 човека като в Ангола, но пък и общите жертви не са половин милион цивилни и войници.

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от General Lukov » 18 Авг 2016, 21:19

Няма връзка с темата

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7205
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Thorn » 18 Авг 2016, 22:38

Няма връзка с темата
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от General Lukov » 18 Авг 2016, 23:15

Няма връзка с темата

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6310
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Гвинея-Бисау или Португалският Виетнам

Мнение от Amazon » 21 Окт 2016, 22:02

Португалски войници се товарят на боен кораб на път за Африка:

Изображение

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани