Студена война и деколонизацияСъветска военна база на Сао Томе и Принсипи

1945-1989
Отговори
Аватар
Henry Sinclair
Редовен потребител
Мнения: 180
Регистриран на: 12 Авг 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Съветска военна база на Сао Томе и Принсипи

Мнение от Henry Sinclair » 04 Мар 2018, 23:30

Изображение

Съветска военна база на Сао Томе и Принсипи

През 1975г. бившата португалска колония Сао Томе и Принсипи - архипелаг от острови в Гвинейския залив обявява независимост под името Демократическа Република Сао-Томе и Принсипи. Президента Мануел Пинто Да Коща насочва страната към анти-империалистически курс и близко сътрудничество с комунистическия блок. През 1978г. след опит за дестабилизиране на властта и извършване на преврат, по молба на президента Да Коща на архипелага са разгърнати анголски военни части /1000 човека/ 🇦🇴. В края на същата година между правителството на Сао Томе и СССР е сключен договор за военно сътрудничество, съгласно който на архипелага започват доставки на съветска военна техника, бронетранспортьори, машини, катери за брегова охрана, артилерийско и стрелково въоръжение, радиостанции и други. В СССР заминават за подготовка над 80 офицери от африканската страна. В Сао Томе е разположена група от съветски военни специалисти, броя на които се променя според ситуацията. На място работят и офицери от КГБ, които подготвят кадри за местните служби за сигурност.
На острова са изградени две съветски радарни станции, едната от които в планината Монте Кафе /Monte Cafe/е за следене на космически обектии космическа връзка, а другата - на необитаемия остров Ролас е за наблюдение на морските търговски пътища в Гвинейския залив. С изграждането на втората станция се заминава генерал Порфирий Максимович Ивашко. Пристанищата на Сао Томе и Принсипи се ползват от съвеския ВМФ. Пез 1984 г. в западнатата преса започат да се появяват публикации, сочещи, че СССР създава бази на архипелага Сао Томе. Според информациите на «Daily Telegraph» на главния остров Сао Томе и на необитаемия остров Ролас се намират близо 2000 анголски и кубински войници, както и съветски съветници, които обслужват две радарни станции, установки за ракети земя-въздхух SAM-5 и база за подводници.През 1988г. столицата на Сао Томе е атакувана от опозиционни сили, но атаката е отблъсната с помоща на анголския контингент. През 1989г. Сао Томе взима нов курс на отдалечаване от комунистическия строй и връзките със СССР. През 1990г. след избори отношенията със Съюза са прекратени. Съдбата на съветските военни обекти е неизвестна...

Изображение

Изображение

Много оскъдна информация за Сао Томе и съветско/кубинско присъствие там. Със сигурност е имало такова макар и в по-малки мащаби от това на континента.
Войната е лека за зрителите...

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани