Студена война и деколонизацияПолетите на смъртта

1945-1989
Отговори
Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 3023
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Полетите на смъртта

Мнение от Almasy » 03 Фев 2017, 15:42

Чували ли сте за vuelos de la muerte (death flights)?
Полетите на смърта не са нарицателно. А грозен исторически факт. И донякъде петно върху авиацията.

Мръсната война в Аржентина (1976-1983). Много хора изчезват, точната бройка едва ли някой я знае, но приблизително се посочва цифрата 11.000. Смърта с куршум е старомодна, пък и труповете......Става сложно.
Но вицеадмирал Luis María Mendía

Изображение

има великолепна идея. Вместо да се хабят куршуми и да се чудим после какво да правим с телата, защо просто не ги хвърлим в океана? Самолети имаме ли – имаме. А ако е и достатъчно навътре, няма никакъв шанс труповете да бъдат изхвърлени на брега. Чиста руата.
Речено – сторено – съставен е плана Placintara, където с описаните всички необходими мерки за „озаптяване на терористите”. Отделна точка в него е vuelos de la muerte.
Или – казано в съвсем прав текст „ физическо елиминиране на противници на режима посредством изхвърлянето им летателни средства”. За целта се уточнява, че най-добре в случая е да бъдат предварително упоени.
Практически: след като вече е изтръгнато всичко полезно като информация от задържаните (средно срока е 7-10-15 дни) те биват упоявани (до състояние на ступор), натоварени на камион и от там на самолет, понякога следва разсъбличане и накрая – хвърлени живи, най-често в навътре в океана (с цел тотално заличаване на следите). Някои (обикновено мъжете), са оставяни с вързани ръце – превантивна мярка с оглед евентуално идване в съзнанание докато трае полета

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Освен Mendía, главно действащо лице е и Alfredo Ignacio Astiz

Изображение

известен с прякора El Ángel Rubio de la Muerte (русия ангел на смърта)

Изображение

Изображение

както и Adolfo Scilingo

Изображение

Последният свидетелства за поне 180-200 полета на смъртта, най-активно през 1977 и 1978г. Признава за личното си участие в два от тях – в първия случай от борда изхвърлили 13 души, а във втория – 17.
Полетите се извършвали всяка сряда, като сумата на убитите по този начин е около 2000 души. Общият брой на безследно изчезналите обаче е към 11.000 – явно другите са екзекутирани с не толкова модерни методи.

Изображение

В едни случаи на жертвите е казвано, че ще бъдат освободени, а в други – че ще бъдат преместени в стандартен затвор. Извършва се „ваксиниране” – инжектиране Thiopental (Pentothal). Резултата е в най-лекия случай сънливост (но до степен, че да липсват волеви реакции) до полукоматозно състояние.
Жертвите са от всякакъв пол и възраст, като по правило – противници на режима.
Сред тях са Azucena Villaflor

Изображение

социален работник и борец за човешки права, отвлечена директно от дома й
Esther Ballestrino

Изображение

Изображение

чиито синове също изчезват, а бременната и дъщеря – арестувана и измъчвана
Alicia Domon и Léonie Duquet – френски католически монахини

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Всички те са асоциирани към групата Asociación Madres de Plaza de Mayo

Изображение

именуваща се на площада (пред двореца Каза Розада), където за първи път се състои демонстрастрация

Изображение

и състояща се от жени, чиито деца вече са безследно изчезнали

Изображение

Изображение

Главен виновник за смъртта им е Astiz, който се инфилтрира в групата им като „съпричастен помагач”.
По-късно става ясно, че всички те са държани повече от 10 дни в ареста (ESMA), всекидневно са разпитвани и измъчвани, като някои са накарани да напишат и „самопризнания” за участието си в нелегални паравоенни сформирования (абсолютно излишно, като се има предвид какво ги очаква).
Между другото през 2007-ма Mendía свидетества, че френски разузнавач (Bertrand de Perseval) взема активно участие в отвличането на двете монахини, негови сънароднички. Пърсивъл, който днес живее в Тайланд отрича подобно нещо, но признава, че е избягал в Аржентина след приключването на Алжирската война.
На 20-ти Декември 1977-ма обаче става фал. Най-вероятно самолета не е навлязъл достатъчно навътре в океана и обречените са изхвърлени още в Рио ДеЛаПлата. Така 8 тела се озовават на плажа в южните покрайнини на Буенос Айрес (Santa Teresita и Mar del Tuyú )

Изображение

Тъй като ги виждат много хора, няма как, направена е аутопсия, чието заключение е, че причината за смъртта не е удавяне, а множествени костни фрактури, както и руптури на вътрешни органи, както при удар в твърд предмет при висока скорост или падане ог голяма височина. Военните бързо се намесват и без повеаче церемонии (камо ли разследване) ги заравят в масов гроб в градчето General Lavalle
Чак през 2003-та, експертизата идентифицира и 8-те тела (3-ма мъже и 5 жени), като ДНК анализа показва, че жените без съмнение са Ballestrino, Azucena Villaflor, María Ponce de Bianco, Angela Auad, и сестра Léonie Duquet

Изображение

Изображение

Mendía никога не получава заслуженото. Макар, че е осъден, президента Менем го помилва. През 2003-та остово е арестуван, но поради преклонната си възраст (82 години) е поставен под домашен арест.

Изображение

Изображение

През 2007-ма нагло признава всичко и нарича участниците в операциите „герои”
При началото на Фолклендската война, Astiz, заедно с цалата си част, доброволно се предава на британците. По-късно Швеция и Франция искат да го разпитат във връзка с изчезването на техни граждани, но той отказва да отговаря на каквито и да е въпроси. Британците нямат право да го съдят за евентуални престъпления извършени извън Обединеното Кралство и съответно го репатрират. Чак през 2011-та той е осъден на доживотен затвор за престъпления против човечеството.

Изображение

Scilingo също е осъден на 1184 години затвор.

Изображение

През 2009-та е арестуван и Juan Alberto Poch, тогава на 57

Изображение

Той работи за нискотарифната Transavia, собственост на концерна AirFrance/KLM. Притежава двойно гражданство – Аржентинско и Холандско, ареста е извършен от испанските власти на летището във Валенсия по молба на Аржентинското правителство.

През 2016-та чрез Интерпол и участието на Колумбийската полиция е стигнато и до Juan Carlos Francisco Bossi, с прякор „доктора”, който е заловен в Меделин

Изображение

Изображение

Той признава за убиството на около 6000 човека, голяма част от тях – чрез полетите на смъртта.
При така наречения процес ESMA общо са бвинени 63-ма човека, разпитани са 830 свидетеля и 789 оцелели жертви

Изображение

Изображение

Макар, че апогея е наистина в Аржетнина, полети на смърта е имало и при други случаи

Алжирската война – извършвани са от 10-та парашутна бригада, оглавявана от Jacques Émile Massu. Тъй като труповете изплували след започването на процесите на разлагане и теченията понякога ги довличали до брега, той заповядал да се привързват бетонни блокове към краката им. Жертвите били известни с името „crevettes Bigeard”или скаридите на Bigeard (на името на един от командирите на парашутистите - Marcel Bigeard)

Изображение

Изображение

Malagasy Uprising (въстанието против френските колониални сили в Мадагаскар – 1947/1948). В Мананджар, разположен на източния бряг на острова, стотици са убити по този начин (вкл. 18 жени)

Заир –през 1965-1997г., тоест ерата на Мъбуту, неустановен брой противници на режима са хвърлени в река Заир и езерето Капалоуе, само че този път от хеликоптери
Последна промяна 2 на Almasy, променена общо 4 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6204
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Полетите на смъртта

Мнение от Amazon » 03 Фев 2017, 16:11

Страхотна статия!!!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17224
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Полетите на смъртта

Мнение от Dinain » 03 Фев 2017, 16:31

Просто и ефективно. Доколкото знам и в Колумбия се е практикувало, във войните с наркокартелите.

Предполагам, че главното съображение е тайнственост - няма разстрели, няма заравяне на тела и самите тела, които по-късно могат да бъдат идентифицирани, няма нужда и от специализирана инфраструктура (крематориуми и пр.), т.е. малко замесени и по-лесно потулване.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 3023
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Полетите на смъртта

Мнение от Almasy » 06 Фев 2017, 09:46

Amazon (и всички останали) които сте ведущи във военната авиация – чудя се, какви самолети за използвани при тези death flights (информация за това не открих никъде).
Предполага се, че са били на Argentina Navy, защото цялата операция е де факто на офицери от флота, във флотски „зандан” са били държани и обречените. Ако е така изобщо, какво друго може да е (тези години) освен S-2 Tracker, само че базиран наземно
Изображение
Ако все пак са били намесени и Air Force, обичайните заподозрени ми се струват С-130/KC-130H
Изображение
или F-27
Изображение
Всичко останало ми се струва или много ново, или неподходящо.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6204
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Полетите на смъртта

Мнение от Amazon » 06 Фев 2017, 19:19

За съжаление не мога да помогна. Аз от теб научих за това пресъпление на аржентинските военни. Обаче предположението ти за С-130 изглежда напълно обосновано. Той има рампа и може да я отваря в полет, а ти пишеш и че понякога са изхвърляли доста народ на един полет.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7150
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Полетите на смъртта

Мнение от Thorn » 06 Фев 2017, 19:32

Въобще не споменавате Видела, шефът на цялата хунта.

Общо взето за Аржентина наказването на агресията им срещу Фолклендите се оказава за добро - загубата на войната непосредствено води до падане на хунтата.


Любопитно е и бойното кръщение на аржентинската авиация въобще. :D
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 3023
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Полетите на смъртта

Мнение от Almasy » 06 Фев 2017, 19:41

Thorn написа:
06 Фев 2017, 19:32
Въобще не споменавате Видела, шефът на цялата хунта.
Полетите на смърта са били строго секретни - много е възможно изобщо някой над Mendía да е знаел за тях.
Продполагам, че ги е интересувало въпросните хора да изчезнат, по възможност безследно.
А начина са оставили в ръцете на Mendía и главоразите му.
То така е и много удобно.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани