Студена война и деколонизация9 октомври 1967 г. - на тази дата бе убит Че Гевара

1945-1989
Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 17 Авг 2016, 18:56
Контакт:
Status: Offline

9 октомври 1967 г. - на тази дата бе убит Че Гевара

Мнение от Советский богатир » 09 Окт 2016, 16:39

Тази статия е в негова памет.
Ернесто Гевара е аржентинец. Семейството му е многолюдно, с аристократични корени. От дете страда от астма. Ернесто избира лекарската професия, за да облекчи страданията на другите хора.

През 1948 година на велосипед обикаля северните райони на Аржентина, за да се запознае с живота на обикновените хора.

Когато се завръща вече е решил – ще бъде лекар на прокажените.

През 1952 година с приятеля си Алберто Гранадо тръгва на пътешествие с мотоциклет. Седем месеца те обикалят по пътищата на Южна Америка, като посещават Чили, Перу, Венецуела.

След седем месеца Ернесто се завръща променен. Вече има друга цел – да лекува не хората, а обществото.
През 1953 година Ернесто завършва като хирург. Но той избира друг път. За Че Гевара борбата за щастие на хората е несъвместима с буржоазната летаргия, която би му гарантирала лекарската професия. Дошло е време за Революция.

В полицейската характеристика от онова време Ернесто Гевара е определен като „категорично червен“. Така пише в досието му, което и днес пази фотографии и отпечатъци на младият лекар. През 1955 година в Мексико Гевара се запознава с Фидел и Раул Кастро, с които решава да освобождава Куба от режима на Батиста.

През нощта на 25 ноември 1956 година яхтата „Гранма“ го повежда към бъдещата слава. Експедицията се превръща в огромен успех, макар в началото никой да не може да предположи това. СЛед акостирането си в Куба групата е открита от военните и попада под жесток огън. От 82 човека, стъпили на кубинския бряг, оцеляват едва двайсетина.

Две години и половина по-късно, на 2 януари 1959 година въстаниците влизат победоносно в Хавана. За това време Ернесто Гевара е станал известният команданте другарят Че, най-близкият приятел на Фидел, командващият една от освободителните колони, един от четиримата ръководители на въстаническото движение.

Гевара заема висши постове в новия държавен апарат на Куба. Че е министър на промишлеността, Президент на националната банка, ръководител на аграрната реформа.

Като официален представител на Куба, той посещава България, СССР, Китай, ГДР, Чехословакия, КНДР, Судан, Египет, Пакистан, Бирма, Индия, Цейлон, Индонезия, Мароко, Япония, Испания, Югославия, Алжир, Испания, Франция. Превръща се в политическа фигура от международен мащаб и говори от трибуната на ООН.

И тогава…

През 1965 година Че пише писмо до Фидел, в което се отказва от всички постове в правителството и партията, от званието команданте и от кубинското гражданство.

Той счита своята мисия в Куба за изпълнена, революцията е победила и пред него стои задачата да освобождава други народи от потисничеството и капитализма.

До пролетта на 1967 година Ернесто участва в партизанското движение в Конго.

През есента на същата година в Боливия се появява партизански отряд, който се ръководи от някой си Рамон. Това е Че. Той вярва, че неговият отряд от 50 човека може да се превърне в пламъка на бъдещия пожар, в ядрото на бъдещата освободителна партизанска армия. Но реалността била друга – селяните се скрили и партизаните останали сами.

Когато правителството на Боливия разбира кой се крие зад името Рамон, хвърля значителни въоръжени сили срещу партизаните. От САЩ пристигат специалисти по борба с народноосвободителните движения. Един след друг в боевете загиват бойците на Че. Силите на оцелелите се стопяват.

На 8 октомври 1967 година отрядът е блокиран и разгромен. Раненият Че е взет в плен, жестоко измъчван и на 9 октомври – разстрелян.

Мъчителите му съзнателно обезобразяват тялото, като му пробиват ръцете и краката, така че убитият да прилича на Исус Христос.

Тялото на Че Гевара и на още четирима партизани е изложено за снимки на журналистите в село Вила Гранде, а след това е погребано в братска могила. Мястото на погребението е изравнено със земята, а отгоре е положен асфалт.

Едва през 1997 година останките на Че и на неговите другари бяха открити, прехвърлени в Куба и погребани в град Санта Клара, където през 1958 година комунистът Ернесто Гевара постига най-убедителната си военна победа и открива пътя на въстаналия народ към Хавана.

Ръцете на комуниста

Веднага след получаване на новината за смъртта на легендарният революционер, във Вила Гранде пристига група от трима експерти-медици. Те трябвало да идентифицират тялото на Гевара.

Когато те пристигат труповете на партизаните вече са погребани. На пратениците от столицата са предадени бойния дневник на Рамон, а за идентификация на личността му – смъртната му гипсова маска и отрязаните ръце на партизанския командир( за сваляне на отпечатъци). Със страшния товар експертите се връщат в столицата Ла Пас.

След осем месеца се разразява скандал – боливийският дневник на Че е публикуван в Хавана. Да свали копие на документа, пазен в архива на специалните служби, би могъл само чиновник от най-висш ранг. А след година в Хавана се оказват смъртната маска на Че, както и стъкленицата със спиртосаните ръце на комуниста.

Дълго време името на човека, предоставил дневника и доказателствата за смъртта на Гевара; човекът, извършил тази мъжествена постъпка, оставаше в тайна. Днес ние знаем – това е бил тогавашният министър на вътрешните работи на Боливия Антонио Аргедас, който 30 години по-късно признава действията си пред боливийски съд, и журналистът Виктор Саниер, който пренася ужасяващите доказателства в Куба.

Знаят ли младите хора, носещи тениски и значки с портрета на комуниста Че Гевара историята на неговия живот? За съжаление, днешният образ на легендарния команданте е популярен търговски бранд, превърнал се в част от масовата култура.

Но комунистът Ернесто Че Гевара, даже мъртъв, продължава своята борба и със своята смърт служи и днес на революцията, а враговете на Че го ненавиждат по същия начин, по който го ненавиждаха и преди 39 години. И в щабовете на левите революционни организации – на марксистите, на комунистите, на анархистите, на троцкистите – на най-видно място винаги стои портретът на човека, който винаги казваше, че няма нищо по-високо от Революцията.

Той доказа тази мисъл с целия си живот и със смъртта си!
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Dinain » 09 Окт 2016, 17:14

Днешната младеж наистина носи тениски с лика на Че Гевара, станал е бранд. Без да знаят, че той всъщност е терорист и масов убиец. Лекар, който никога не е лекувал хора, министър на икономиката на Куба, без да разбира и бъкел от икономика, радетел на толкова радикални мерки (със съответните последствия), че дори кубинските комунисти са го помолили учтиво да се захване с каквото умее най-добре - да обира мандри и да пълзи в джунглите.
(доколкото си спомням, е решил да премахне напълно и без това мизерните заплати на работниците в захарните плантации като буржоазна отживелица, т.е. хардкор кооператив)
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6310
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Amazon » 09 Окт 2016, 17:14

Adrenaline Junkie. Вместо да лекува хората, решил че е по интересно да ги убива.

С Динайн сме писали едновременно.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 3079
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Almasy » 09 Окт 2016, 17:52

Советский богатир написа:Знаят ли младите хора, носещи тениски и значки с портрета на комуниста Че Гевара историята на неговия живот?
Хубаво ще е да научат наистина.
Ще обогатят знанията си за патологичните убийци като Ленин и Сталин с още един.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от T-72 » 09 Окт 2016, 18:49

Венсеремос!
Кръвта вода не става!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Dinain » 09 Окт 2016, 18:51

Добре де, ами айде мъъничко обективно да е. Това дето си постнал е 1:1 възхвала от Раб. дело от онова време. Че детето на буржоазно семейство обиколил Южна Америка, видял несгодите на пролетариата и решил да се посвети на борбата с капитализма и империализма. 1959 г. влизат триумфално в Хавана, а в 1965 г. изведнъж хвърля всичко и отива да освобождава Боливия.
А най-интересното е какво става именно в тоя период 1959-1965, когато получава реална власт.
За икономическите политики, репресиите над интелигенцията, потушаването на селски бунтове, разстрелите?
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от General Lukov » 09 Окт 2016, 19:37

Така се получи, защото след 1990г. реално комунизма не беше осъден подобаващо, а само фиктивно. Нямаше нюрнбергски процес за комунистическите престъпници, нито комунистическите партии по света бяха забранени за престъпления срещу човечеството в масови мащаби. Просто Западът се договори с разпадащия се СССР, да запази животеца на престъпниците, а те трансформирани в "демократи" да продължат да дърпат конците в бившия соцлагер като за услугата трябваше да станат послушни. ;)
Западът това нещо го устройваше, защото и те не искаха да се възцари някакъв пълен хаос в страните от дотогавашния източен блок, защото ако тези процеси не бяха контролирани отвън, щеше да се стигне до лична саморазправа на гражданите с комунистическите престъпници и вероятно граждански войни (тъй като комунисти доброволно не предават властта)...е в Румъния се пусна малко кръвчица, за камуфлаж колкото да се създаде илюзията за някаква промяна и Чаушеску стана изкупителната жертва за този театър, а тези които го убиха бяха също комунисти, и не си получи заслуженото от истински пострадалите от неговия режим.
Та ако това беше се случило, нямаше днес да гледаме младежи с фланелки на Че Гевара, те щяха да бъдат арестувани на момента, в който облекат подобен парцал с лика на тази скверна личност.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Dinain » 09 Окт 2016, 21:30

През декември 1964 г. Че Гевара гръмогласно обявява в ООН: „Да, разбира се, ние екзекутираме. И ще продължим да екзекутираме, КОЛКОТО Е НЕОБХОДИМО”.

А колко е необходимо, според главния екзекутор на кубинския режим? Понеже доста другари и другарки у нас обичат да се позовават на западни авторитети (избирателно, когато това им изнася за някоя тяхна теза), ето един цитат от наистина авторитетен източник.

Изследване на Харвард доказва, че до началото на 70-те години на миналия век в Куба са разстреляни 14 000 души, което на глава от населението би означавало три милиона разстрела в САЩ. А „човекът”, който нарежда екзекуциите и поема отговорността гордо пред ООН за това, е същият този „симпатяга” Ернесто Че Гевара.

Че Гевара ръководи разправата с 6 годишното антикомунистическо въстание в Куба и носи отговорността за разстрела на 4000 кубински селяни, които бранели земята и имуществото си от насилствената колективизация по съветски образец. Безумието на Че Гевара, доказан садист от участието си в разстрели на непълнолетни, става ясно дори на СССР, който помага с оръжие, средства и инструктори на кубинските комунисти да смажат упоритата съпротива в държавата, която преди „революцията” е имала по-висок жизнен стандарт от Австрия и Япония. Чак през 1964 Москва „отлъчва” садиста Че и това го обрича на личен провал, тъй като веднага губи доверието на кубинските тайни служби и Кастро. Този успех СССР постига по най-простия начин: просто му спира финансирането и той започва да се умилква на Кастро за своите следващи мисии- този път в Африка и Южна Америка.

Само през първите три месеца на своята „революционна дейност” в Куба Че Гевара е подписал 400 смъртни присъди, свидетелства кубинският прокурор Хосе Вилясуо, избягал от кървавия ужас. Изповедник на жертвите на име Яки де Аспизу твърди друго: че за същия период по заповед на масовия убиец са разстреляни 700 души. Познайникът на Гевара, кубинският журналист Луис Ортега, пише в книгата си „Аз съм Че”, че „героят” с баретата изпратил лично на смърт 1 892 души.

„Разсекретената” лична кореспонденция пази мил спомен за деянията Му с неговия почерк: „Скъпа моя, аз съм в кубинските планини, жив съм и съм жаден за кръв”, гука той в писъмце до съпругата си Хилда Галдея през 1957 г.

В друго, съхранено за историята писъмце, този път до татко му в Буенос Айрес, блудният син си признава момчешката слабост: „ Татко, искам да ти призная, че в този миг разбрах колко много обичам да убивам”.

Цитатите са от книгата „Истинският Че”, издадена от Умберто Фонтова, бивш съратник на Гевара и един от многобройните бежанци от близкото му обкръжение, ужасени от неговия садизъм. В книгата има разказани многобройни кървави истории за настървението, проявявано при екзекуциите от този психопат, но и цитираното дотук би трябвало да е достатъчно за изтрезняване на невежите, които си мислят, че веят знамена с лика на някакъв „светец на революцията”.
http://ivo.bg/2015/02/11/%D0%BB%D0%B8%D ... %B0%D1%81/


ИСТИНСКИЯТ ЧЕ ГЕВАРА

Година на издаване:
2007
Превод:
Огнян Дъскарев
ISBN:
978-954-8585-04-0
Брой страници:
228
Цена:
12 лв.

Четиридесет години след смъртта на Че Гевара ликът му все още може да се види навсякъде. Представят го като мъченик на революцията, жертвал живота си, за да помогне на бедните в Латинска Америка. Списание „Тайм” го обяви за една от личностите-икони на ХХ век, Холивуд направи филм за него, звезди като Анджелина Джоли, Мадона, Карлос Сантана, и др. носят фланелки, бижута или татуировки с неговия лик.

Истината е съвсем друга, разбираме от книгата „Истинският Че Гевара” на Издателска къща Мак. Гевара съвсем не е нежна душа и самоотвержен герой – той е яростен комунист, който не се колебае да разстреля бременна в шестия месец жена, чието единствено престъпление е, че семейството й му се противопоставя. Че също е самозван лекар, абсурдно некомпетентен партизанин и нещастен подлизурко. Обгражда се с невероятен лукс, докато се представя за „човек от народа”. Планира да хвърли атомна бомба върху Ню Йорк.

В своята книга Умберто Фонтова, кубински емигрант, развенчава редица митове за „световния символ на революцията”. Заради кръвожадната му омраза към „капитализма” Фонтова нарича Че „кръстник на модерния тероризъм”.

Експлозивният език на Фонтова поддържа жив интереса на дори на читатели, които не са съгласни с неговите твърдения. Но те се базират на серия интервюта с оцелели от зверствата на кубинския режим, както и на свидетелствата на американския агент на ЦРУ, разпитал Гевара преди боливийското правителство да го екзекутира на 9 октомври 1967 г.

Четиридесет години след смъртта на Че Гевара тази книга ни подканя да свикнем с мисълта, че Че е мъртъв. И по възможност да не бъдем сред „полезните идиоти”, които го обожествяват.


Откъс от глава 13 - Последният разгром на Че
…Два месеца след като пристига в Боливия и установява лагер Nancahuazu, Че решава с няколко души да проучи околността и да „разузнае условията”. „Ще се върнем след няколко дни” – казва той на останалите партизани в лагера.

На по-малко от две мили от лагера Че и хората му се загубват. Две седмици по-късно им свършва храната. Един месец по-късно те продължават да бродят из джунглата, хранят се с маймуни и папагали, и постоянно и яростно се карат. Няколко души се разболяват от малария. Двама се удавили в една река, докато се опитват да я прекосят, натоварени с боеприпаси и шест автомата. Два дни след инцидента в реката измъчените партизани най-сетне се завръщат в лагера, деморализирани, болни, полугладни, начело с големия командир и партизанин. В лагера Гевара научава, че малкото боливийци в отряда са започнали да дезертират, а местните селяни са съобщили на властите за присъствието на „освободителите”.

Че, авторът на най-продаваното ръководство по партизанска война през миналия век, влиза в джунглата без да знае местния език и очевидно без да може да си служи с компас или карта. Гевара би могъл да използва небесната навигация или „звездните знаци” - начин за ориентиране, познат от палеолита. Но и това не направил.

Единствените боливийци, които Че успял да убеди да се присъединят към обречения му отряд, са ренегати комунисти и маоисти. Всъщност повечето били подмамени от него. Партизанският отряд на Гевара, състоящ се от около 45 души, носи гръмкото название „Национална освободителна армия”. В нито един момент от 11-месечната акция, боливийците не надвишават половината от членовете на отряда. Всички те дошли от градовете, медните мини, университетите, далеч от базата на партизаните. Местните селяни избягвали „Националната освободителна армия” като прокажени. На 25 март 1967 г. Националната конфедерация на боливийските селяни - автентична селска латиноамериканска организация, мобилизира членската си маса срещу „намесата на чужди елементи във вътрешните работи на нашата страна”.

Дълго преди туристите с маркови дрехи от Челси, Манхатън и Малибу да пътешестват по пътя на Гевара в Боливия, боливийските селяни са по следите му, но не с туристически брошури за „пътеките на Че”, а с мачете, вили и въжета.

Шестстотин боливийски доброволци от селскостопанския окръг Cochabamba, създават селска милиция за борба с Гевара. Това са три пъти повече партизани, отколкото някога е имало във въстаническите отряди на Кастро и Гевара в Куба, и десет пъти повече, отколкото е съставът на боливийския отряд на Че в най-многобройния му период, включително подмамените миньори. И най-смешното от всичко е, че тези шестстотин души, които искали да сражават с Гевара, били селяни, не безработни адвокати, скучаещи студенти и уволнени преподаватели по философия.

…„Никак не е добре човек да се смее на каквото и да било свързано с Гевара, защото той изби толкова много хора- казва Феликс Родригес. Родригес, приятел на Pappy Шелтън, е офицер от ЦРУ от кубински произход, който играе ключова роля при залавянето на Гевара. „Но когато стане дума за партизанството на Че, просто не мога да не се смея. В Боливия той не успя да привлече нито един campesino в отряда си! Нито един! Бих се против Виеткон против Освободителния фронт в Салвадор, против сандинистите и на страната на контрите в Никарагуа. Така че знам нещо за партизанската война. Всички тези движения масово набираха хора от селското население, особено контрите”.

„Че успя да привлече няколко боливийци, но с измама. Разпитах няколко от тях – продължава Родригес. Че им казал, че ако дойдат при него, после ще им уреди да заминат за Куба, Русия или Китай да учат в университети. Когато му припомнили за това, той се намръщил: ‘Куба? Русия? За какво говорите? Кой е казвал нещо такова?’ Взел автомата и рекъл: ‘Добре дошли! Вече сте партизани. И не се опитвайте да бягате, защото армията ще ви убие’. Затова имало много дезертьори в отряда. Добра работа ни свършиха те. Съобщаваха ни за местонахождението на лагера им. Считаха, че са били измамени. Възползвах се от това в разузнавателната си работа”.

В началото на май 1967 г. Гевара пише: „Селската база все още не е разработена, въпреки че е възможно чрез терор да неутрализираме някои от тях. Подкрепата им ще дойде по-късно”.

Подкрепа никога не дошла. Вместо това, самите campesinos информирали армията за координатите на отряда. Селяните били в добри отношения с боливийската армия поради очевидни причини – тя била съставена главно от campesinos, не от брадати чужденци, които им крадели добитъка. „Нямаме нито един боливиец в отряда” – написал Че Гевара, освободител на боливийските селяни.

Един месец след началото на божественото приключение, малцината боливийци в отряда на Че започват да бягат. Дезертьорите информират боливийската армия за местонахождението на лагера точно когато Таня пристига с Дебре и Бустос. Близо до град Камири тя изоставя джипа си, в който има документи, снимки, паспортът й, както и списък на псевдонимите, които използва. Джипът е открит от полицията, която го предава на разузнавателния отдел на боливийската армия. Военните разузнавачи проследили и арестували всички връзки на Че в Ла Пас (те не били много).

… Поведението му веднага след като е пленен е много показателно. „Как се казваш, младежо?” – запитал той един от войниците. „Какво красиво име за боливийски войник!” – избъбрал Че след като чул името. (30). Междувременно стрелбата продължавала. Хората му, за разлика от техния comandante, наистина се били до последния куршум. Скоро докарали ранен боливийски войник.

„Да се погрижа ли за него?” – запитал Гевара войниците, които го пленили.

„Защо? Да не си лекар?” – казал капитан Гари Прадо.

„Не, но имам някакви познания по медицина” – отговорил Че в жалък опит да спечели разположението на войниците, като признал най-сетне, че не е лекар.

„Какво ще правят с мен? – обърнал се Гевара отново към капитан Прадо. Предполагам, че няма да ме убиете. Със сигурност жив ще ви бъда по-полезен”.

Джулия Кортес, млада боливийска учителка от селото LaHiguera занесла на Гевара храна в последния му ден. „Мислеше, че ще го оставят жив” – свидетелства тя. Казал й: „Ще ме отведат оттук. В техен интерес е да остана жив. За тях аз съм много ценен”.
http://www.mak-bg.eu/en/node/68
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1979
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Super_Hornet » 09 Окт 2016, 21:45

1984...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Dinain » 09 Окт 2016, 21:47

Не, в 1968 г. са го убили.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1979
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Super_Hornet » 09 Окт 2016, 21:47

Dinain написа:Не, в 1968 г. са го убили.
Друго имах предвид, но не очаквам да ме разбереш.

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1394
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от kramer » 09 Окт 2016, 21:48

Че-то е я бой в Конго от наемниците на Майк Хоор, така, че не е бил никакъв военначалник.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Dinain » 09 Окт 2016, 21:56

Хорнет, аз много разбрах какво искаш да кажеш, но не казваш нищо конкретно, вместо това подмяташ някакви едносрични възклицания в твои стил, така че как иначе да ти отговоря?
...
"Големият революционер" Че Гевара всъщност какво е постигнал? Завладяването на Куба е запомнено като дело на Фидел Кастро. Като министър на промишлеността на Куба е пълен провал - радикалните му марксистки реформи довеждат до селски бунтове, които са потушени с масови разстрели. Опитът му за партизанска война в Конго е пълен провал. Вторият му опит в Боливия също е пълен провал, където намира смърта си. Дори като лекар можем да кажем, че е пълен провал.
Да, книгата "Истинският Че Гевара" е на негов съратник, избягал от Куба през 1967 г. заради репресиите. Дори половината от нещата в нея да са верни, не, 10% да са верни... така или иначе, какво е постигнал?

Освен да продава много тениски от гроба. :mrgreen:
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Stan
Редовен потребител
Мнения: 2629
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Stan » 09 Окт 2016, 23:15

За Че Гевера се сетихте да плачете, а за един истински българин, жертвал живота на този ден като ликвидирал един от най-големите врагове на българския народ, не се сетихте. А после, като ви кажат, че българските комунисти сте всичко друго, но не и българи, ревете.
В памет на истинските, български герои.
https://www.youtube.com/watch?v=Sp8kbuuZar8
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6310
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Amazon » 10 Окт 2016, 00:45

Super_Hornet написа:1984...
Ако такива като Чегевара бяха завзели глобалната влатст, тогава да - Оруел нямаше да е фантаст. Не случайно хората масово, дори необразованите слоеве, отказват да подпомагат с пари ли живота си, някакви "революционери". Реално такива като Чегевара са социопати, обикновено от богати семейства и сравнително интелигентни, които с времето откриват че има далеч по-интересни начини да си играеш на Бог, отколкото просто да изкормиш някоя проститутка.
И ако са достатъчно умни и магнетични и хванат идеология дето хваща дикиш, успяват да се забавляват докато не ги утрепат. Примери в историята много, не е само аржентинчето.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1988
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от ValBo » 10 Окт 2016, 09:31

Разсъждавате за случилото се, докато седите на топло пред компютрите си и ядете някой сандвич. И проблемите ви с бъдещето са къде да отидете на почивка и каква да е новата кола.
В такова положение, можете и да сте морални. А понеже е и интернет - още повече.
Но в обувките на кубинските революционери не сте били, а няма и да бъдете. Защото повечето сте диванни моралисти. И проблеми, подобно на техните, никога не сте решавали.

И все пак, за да видите и различна гледна точка, ще оставим Че Гевара. Да се върнем по назад, по време на френската революция.
Много кръв! Масов терор. Гилотината е работела всеки ден. Убийства и изнасилванията не са учудвали никого. Даже водачите на тази революция са били избити последствие. Кървава работа. Убива ли са само защото си знаел да четеш, а това те прави аристократ.
Грозна история нали? !
Но французите си я честват още, даже им е национален празник. И изобщо не се срамуват от това

Ще питате защо е така - ами двойни стандарти. Че Гевара, не е бил удобен за силните на деня. Но със смъртта си става легенда. Е как да се борим с легендата - очерняме го. Къде по-лесно. Пиши книга, пиши каквото искаш, пък нека после доказват, че няма сестра.

Аз не знам каква е истината. Но знам, от опит, че когато газиш в лайна, не оставаш с чисти ръце - никога.
Изображение
Finita la commedia

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1263
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от centara » 10 Окт 2016, 10:00

Разсъждавате за случилото се, докато седите на топло пред компютрите си и ядете някой сандвич. И проблемите ви с бъдещето са къде да отидете на почивка и каква да е новата кола.
В такова положение, можете и да сте морални. А понеже е и интернет - още повече.
Но в обувките на кубинските революционери не сте били, а няма и да бъдете. Защото повечето сте диванни моралисти. И проблеми, подобно на техните, никога не сте решавали.
Argumentum ad hominem
И все пак, за да видите и различна гледна точка, ще оставим Че Гевара. Да се върнем по назад, по време на френската революция.
Много кръв! Масов терор. Гилотината е работела всеки ден. Убийства и изнасилванията не са учудвали никого. Даже водачите на тази революция са били избити последствие. Кървава работа. Убива ли са само защото си знаел да четеш, а това те прави аристократ.
Грозна история нали? !
Но французите си я честват още, даже им е национален празник. И изобщо не се срамуват от това
Френската революция е период, който трае около 10 години, през който се случват и много събития освен Терора, като Декларацията за правата на човека и гражданина например. И тя ли е грозна история? Всъщност, прочети малко повече, за Френската революция и ще разбереш, че националният празник на Франция няма нищо общо с Робеспиер и Терора. Нещо повече, французите много добре си дават сметка какви са били Робеспиер и Наполеон, анализирали са защо се е получило така и са взели мерки повече да не се повтори. Същото е и при германците с Хитлер.
А, пък комунистическите лидери-психопати, са свещени крави, нали? Щом стане дума за тях и се почват дежурните оправдания от рода на "Такива са били времената", "Правехме го в името на идеали" и прочие глупости за деца от детската градина.
Та, опитът за връщането назад не можа да легитимира престъпленията на Че Гевара. И какво като е легенда? И Хитлер е легенда за някои? Това може само да говори лошо само за този, който го смята за легенда.
Но знам, от опит, че когато газиш в лайна, не оставаш с чисти ръце - никога.
Пробвай да ходиш в лайната изправен, а не на четири крака. :idea: Ще се изненадаш от резултата :lol:

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1988
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от ValBo » 10 Окт 2016, 10:25

Нещо ми куца в твоя латински, но не съм експерт, та ще го приема за верен.

Колкото до ходенето на 4-тири крака...
Една история, от моя архив.
Капитан, от Руската армия, е на позиция с ротата в Чечня. Срещу него тръгват на пробив боевики. Няколко неуспешни атаки, след което повеждат отпред пленени руски войници.
И тук е момента в който капитана - нямащ още 30 години, трябва да вземе решение. Да не открива стрелба и да пленят, и неговите момчета или да сложи главата си в торбата и да нареди стрелба. Но и ако нареди, как ще накара 18-19 годишни момчета, да убиват своите.
И беше взел решение - лично беше застрелял идващите към тях пленени войници, за да могат момчетата му да стрелят.

Преди 10-тина години я бяха изкопали тази история в някакъв опозиционен вестник. Интервюта с майки на войниците, как можело да бъдат спасени и как заради този капитан (вече полковник) те са убити, много кал, много глупости. Та граждански дела завеждаха...
Успяха да оправят нещата, но човекът си отиде една година по-късно

Ако го разгледаш от страна на майките на убитите, това е огромно престъпление - хладнокръвно ги е застрелял. Ако го разгледаш от страна майките на спасените - той е герой.
Та както се казва, докато не влезеш в обувките на някой, избягвай да го съдиш.
И за финал. Центер, ако искаш и подхвърквай, но знай че калта винаги пръска. Дано никога не ти се налага да вземаш решения, от които зависи смъртта на други хора. Ограничи се до почивките - по-лесно се живее
Изображение
Finita la commedia

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Dinain » 10 Окт 2016, 11:34

А какво общо има френската революция или военни действия в Чечения с Че Гевара??

Става дума за мирно време и разстрели на бунтуващи се селяни, баш тези дето революцията трябвало да защитава от експлоатация. И екзекуции на дисиденти.

И на мен ми се повдига от тези оправдания - "такива били времената". Що, какво им е било на времената в Куба през 60те? :? Че то така може да се оправдае всеки един терор в историята.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1988
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от ValBo » 10 Окт 2016, 12:37

Защо се правите на калинки?
Всичко е форма на пропаганда.
Същото като Ицхак Рабин и Менахем Бегин, Че Гевара се е борил за това което мисли, както го разбира.
Но понеже той не е от нашите - е кръволок, терорист и тн, докато първите са удостоени с Нобелова награда за мир.
Нищо че са замесени в многобройни бомбени атентати, както и убийства на араби и англичани.
Изображение
Finita la commedia

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17329
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от Dinain » 10 Окт 2016, 12:41

Глупости.
Рабин е разстрелвал собственото си население ли?
Егати, очаквах нещо различно от "вие защо биете негрите". Френска революция, Чечения, Рабин, само ОТ.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1988
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от ValBo » 10 Окт 2016, 12:46

Ествено!
Щом не отговаря на твоите виждания, значи не е важно
Изображение
Finita la commedia

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1263
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от centara » 10 Окт 2016, 13:46

Нещо ми куца в твоя латински, но не съм експерт, та ще го приема за верен.
https://ru.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem
Дали латинският ми е верен или не, няма никакво значение за дискусията.
Една история, от моя архив.
Капитан, от Руската армия, е на позиция с ротата в Чечня. Срещу него тръгват на пробив боевики. Няколко неуспешни атаки, след което повеждат отпред пленени руски войници.
И тук е момента в който капитана - нямащ още 30 години, трябва да вземе решение. Да не открива стрелба и да пленят, и неговите момчета или да сложи главата си в торбата и да нареди стрелба. Но и ако нареди, как ще накара 18-19 годишни момчета, да убиват своите.
И беше взел решение - лично беше застрелял идващите към тях пленени войници, за да могат момчетата му да стрелят.

Преди 10-тина години я бяха изкопали тази история в някакъв опозиционен вестник. Интервюта с майки на войниците, как можело да бъдат спасени и как заради този капитан (вече полковник) те са убити, много кал, много глупости. Та граждански дела завеждаха...
Успяха да оправят нещата, но човекът си отиде една година по-късно

Ако го разгледаш от страна на майките на убитите, това е огромно престъпление - хладнокръвно ги е застрелял. Ако го разгледаш от страна майките на спасените - той е герой.
Та както се казва, докато не влезеш в обувките на някой, избягвай да го съдиш.
Бих искал повече подробности за въпросната история (име, дата, място). Твърде много намирисва на байка.
Всъщност даже и да се окаже истина, отново уцелваш гредата. Едно е да жертваш един живот, за да спасиш друг, съвсем друго е да убиваш, за да наложиш малоумната си идеология или просто защото някой не е съгласен с теб. Ако не можеш да схванеш разликата... :roll:
Та както се казва, докато не влезеш в обувките на някой, избягвай да го съдиш.
Ми дай тогава да закриваме съдебната система? Стига с изтъркани клишета.

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от T-72 » 10 Окт 2016, 13:54

Все ще намерите за какво да се скарате ей....
М/у другото таз година се запознах с един човек на години от външната търговия по Татово време , който няколко пъти поне беше ходил тогава в Кубата.Начи, техните служби за сигурност доста проверявали наще.Няма значение че сме от един политически лагер.Заводи сме били строели там.Ден преди откриването на един от заводите,на което и Кастро трябвало да бъде, всичко метър по метър било прерушкано от службите им за взрив и т.н
Отделно кубинците с които с които контактували голям процент били агенти...
С прехраната не били добре, гладни не стоели, но голяма оскъдица било за месо.
Та така.
Кръвта вода не става!

RIZAR
Редовен потребител
Мнения: 808
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 11:50
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от RIZAR » 10 Окт 2016, 14:58

Естествено е да има и форумни участници на възраст около 20-те, които с идеалистичен плам да защитават "идеите " на Че . Лошо е когато има такива форумници на по 30 и повече години. :mrgreen:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани