Втора световна войнаТанков дуел в Cecina

1939-1945
Отговори
Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 3161
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Танков дуел в Cecina

Мнение от piston » 03 Мар 2017, 18:39

Cecina, Италия , 1 юли 1944

Изображение

Германска контраатака срещу американският 752-ри танков батальон.
По германски данни техните сили,осъществяващи контраатаката, се състоят от два танка „Тигър”, един Stug III и по-малко от 50 панцергренадири от 16 дивизия СС. Контраатаката започва на здрачаване, като слънцето е малко над хоризонта, а луната е във фаза ¾.
Германската колона е водена от „Тигър” с номер 221 от втори взвод на втора рота на 504 тежък танков батальон с командир от взводния командир, лейтанант Кайтел. Гренадирите се придвижват в две колони от двете стани на пътя. Колоната спира за кратко в района на тухлената фабрика в северната част на Сеccina. След това немската контраатака продължава по пътя от Villa Bianca и завива наляво по Via Marrucci. Подминавайки бавно Via Trento и Via Trieste, „Тигър” 221 влиза с десен завой по Via Montanara (чакълест път, който е и източна граница на града.


Map of Cecina, showing the path of Tiger 221 and the location of Sherman #11 during the final encounter. The shading on the map shows the destruction created by air and artillery bombardment, with solid black signifying complete destruction and the shaded areas showing light to moderate damage


Изображение

По същото време „Sherman”-ите от трети взвод на рота Би от 752-ри танков батальон се придвиждат на позиция да пресрещнат немската контраатака. Командир на взвода е лейтанат Edwin W. Cox, командир на танк с номер 11 (М4А1 от средните серии със 75 мм оръдие). Идеята на лейтанант Сох е да напредне към тухлената фабрика, където е забелязана германската колона. Тъй като сградите в Ceccina са вече окупирани от американския 133 пехотен батальон, лейтанант Сох нарежда четири от неговите пет танка да се разпръснат по улиците на града, а той самостоятелно тръгва по Via Montanara в опит да локализира германската колона.

„Tiger” 221 и „Sherman” 11 са на път да се срещнат челно, но екипажите им не подозират това, поради факта, че сградите ограничават видимостта им.
Танкът на лейтанант Сох подминава пресечката с Via Manzoni от ляво. Секунди преди “Tiger” 211 дa тръгне по Via Montanara, екипажът на шърмана забелязва германски пехотинец в крайпътната канавка. Гренадирът е заел позиция, за да действа като насочвач за немските танкове, които се придвижват към града. В момента, в който германецът се изправя, за да даде знак на германският екипаж, същият е улучен от картечен огън.
В този момент зад ъгъла на двуетажната сграда, която се намира до началото на Montanara се подава оръдието на приближаващият „Tiger” 211… Двата танка се оказват един срещу друг на разстояние около 75-100 ярда...
Двата танка стрелят почти едновременно. 88 мм немски снаряд улучва земята от лявата страна на шърмана. Силата на удара е толкова голяма, че повдига лявата страна на танка от земята, но за щастие на лейтанант Сох и екипажа - без никакви повреди. Изстреляният 75 мм бронебоен снаряд на шърмана улучва долната челна част на тигъра, като единствената видима повреда е изкъртеното покритие от цимерит.

Двата екипажа моментално се изгубват взаимно от поглед, заради огромният облак прах, вдигнат от изстрелите и движението на машините. Лейтанант Сох заповядва на своят механик-водач да тръгне назад в прахоляка и Via Manzoni и Via Marrucci. Сега предната част на танка на Сох е към Via Trieste,а куполът му е обърнат назад, с оръдие ориентирано на 5 часа. По този начин лейтанант Сох може да опита да избегне тигъра, ако той завие надясно и го последва. В случай, че вражеският танк продължи напред, екипажът на шърмана ще има шанс да обстреля по-слабо защитената му страна. Sherman 11 остава на позиция няколко минути, докато околните сгради е подложена на артилерийски обстрел (от германските танкове или от американската артилерия). Когато артилерийският обстрел спира “Tiger” 211 бавно продължава по пътя, очевидно без да има идея за местоположението на американският танк. В интервюта след войната, немският екипаж казва, че е са помислили, че вражеският танк се е оттеглил в храсталак на 11 часа спрямо техният танк – заблуда, която скоро ще се окаже фатална.

Часът вече е около 20.45. Немският танк бавно продължава да напредва по Via Montanara и излиза на прицела на скритият шърман, само на 30 метра разстояние. Бронебойният 75 мм снаряд пробива десният спонсон в областта на горивният резервоар. Веднага след попадението немският танк се запалва. Лейтанант Сох нарежда още един изстрел, с който поврежда дясната верига на 221..

Side view of Tiger 221. Note the charred turret, track damage, and missing Zimmerit coating. The Tiger crew believed Sherman 11 was hiding in the brush to its 11:00 position, thus explaining why the main gun is pointing away from the direction of the penetrating hit. The main gun is in full recoil position, not due to self-destruction as speculated elsewhere, but rather due to the intense internal fire and internal ammunitions explosions that severed the hydraulic lines.


Изображение


The hit

Изображение
Изображение

Мерачът и пълначът на шърмана докладват, че виждат как екипажа на 211 напуска горящият танк. Всички от екипажа на Кайтел оцеляват, но двама са сериозно ранени. Въпреки картечният и пушечен обстрел, германските танкисти успяват да се укрият в канавката до пътя, където са намерени от немските гренадири и изтеглени в тила.
Tiger 221 е обхванат от пламъци и скоро боеприпасите му експлоадират. В резултат хоризонталният броневи лист от корпуса на танка се деформира в областта на мястото над радиста. Горещината от пожара нанася поражения и върху откатният механизъм на оръдието и то остава в позиция на пълен откат.
След като губят водещият си танк, германците губят желание за бой и се оттеглят. На следващият ден в района се провеждат прочистващи рейдове, но втора контраатака така и не е предприета.
Рота А от 752 танков батальон губи единадесет от петнадесетте си танка в Cecina. Въпреки това няма нито един загинал и се отървава само със седмина ранени и двама човека взети в плен. Лейтанант Сох, получава декорация към „Сребърната звезда” за умелите си действия в битката. Още седем танкиста са отличени за боевете в Cecina.


Sergeant Ray Holt stands on top of his M4A1 in the Spring of 1944, prior to the battle at Cecina. This particular tank was destroyed in the advance on Rome on 4 June 1944. After its loss, Sgt. Holt advanced as driver of the platoon leader's Sherman #11, whose tactical number denotes the first tank of the third platoon. When Sherman #11 destroyed Tiger 221 in Cecina, it employed a reversed-turret stance similar to the one depicted here. Three weeks after Cecina, Sergeant Holt was given command of his own tank for the remainder of the Italian Campaign


Изображение
Tactical diagram adapted from "Tactical and Technical Trends, Publication #40"

Изображение

Източник
Русия е страна, която винаги се е гордяла с бъдещите си научно-технически постижения. :lol:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17224
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Танков дуел в Cecina

Мнение от Dinain » 03 Мар 2017, 18:51

На такова разстояние и странично, дори 47мм може да го пробие.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 3161
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Танков дуел в Cecina

Мнение от piston » 03 Мар 2017, 19:45

Dinain написа:
03 Мар 2017, 18:51
На такова разстояние и странично, дори 47мм може да го пробие.

Не това е важното в случая.... Иначе руски тестове на М4А2 по Тигър:
This test was performed firing a 75 mm M3 gun from an M4A2 Sherman with M-61 and M-72 rounds. Here are the results:

Side, shell type M-61, distance 400 m. Result: penetration, spalling inside in an area of 300 mm by 300 mm
Side, shell type M-72, distance 625 m. Result: penetration, minor spalling on entrance and exit.
Side: shell type M-72, distance 625 m. Result: same as above.
Turret: shell type M-61, distance 650 m. Result: dent 50 mm deep, 140 mm diameter. Penetration of the turret platform.
Turret: shell type M-61, distance 650. Result: dent 40mm deep, 120mm diameter.
Side: shell type M-61, distance 650. Result: Penetration. Shell knocked out a cork-like section of armour.
Side: shell type M-61, distance 650. Result: same as above.
Русия е страна, която винаги се е гордяла с бъдещите си научно-технически постижения. :lol:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 17224
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Танков дуел в Cecina

Мнение от Dinain » 04 Мар 2017, 10:02

Но тези тлъсти котараци са рядкост на фронта. Масата са 75мм оръдия и по-малко.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2207
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Танков дуел в Cecina

Мнение от Bruchpilot » 04 Мар 2017, 12:00

Динайн, не съм сигурен дали немците въбоще са произвеждали противотанкови оръдия под 75мм, към 44-та година. И да е имало са били по - скоро събрани от кол и въже отколкото стандартно въоръжение. Котараците вярно не са били много, но все пак Пантерите са грубо 1/4 от танковете на запад и са участвали масирано в основните боеве.
Строши-пилот :mrgreen:

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1387
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Танков дуел в Cecina

Мнение от kramer » 04 Мар 2017, 15:33

Bruchpilot написа:
04 Мар 2017, 12:00
Динайн, не съм сигурен дали немците въбоще са произвеждали противотанкови оръдия под 75мм, към 44-та година. И да е имало са били по - скоро събрани от кол и въже отколкото стандартно въоръжение. Котараците вярно не са били много, но все пак Пантерите са грубо 1/4 от танковете на запад и са участвали масирано в основните боеве.
Моля? Ей тоя чудесен 50 мм Райнеметал-Борзих им е изнесъл войната в противотанково отношение.
https://en.wikipedia.org/wiki/5_cm_Pak_38
75 мм ПАК-40 е бил твърде тежък и е потъвал в калищата на Източния фронт.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2207
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Танков дуел в Cecina

Мнение от Bruchpilot » 04 Мар 2017, 21:44

kramer написа:
04 Мар 2017, 15:33
Bruchpilot написа:
04 Мар 2017, 12:00
Динайн, не съм сигурен дали немците въбоще са произвеждали противотанкови оръдия под 75мм, към 44-та година. И да е имало са били по - скоро събрани от кол и въже отколкото стандартно въоръжение. Котараците вярно не са били много, но все пак Пантерите са грубо 1/4 от танковете на запад и са участвали масирано в основните боеве.
Моля? Ей тоя чудесен 50 мм Райнеметал-Борзих им е изнесъл войната в противотанково отношение.
https://en.wikipedia.org/wiki/5_cm_Pak_38
75 мм ПАК-40 е бил твърде тежък и е потъвал в калищата на Източния фронт.
Изнесъл е ранния преиод на войната, но производството му постепенно намалява през 43-та и напълно спира през 44-та.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 3161
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Танков дуел в Cecina

Мнение от piston » 14 Сеп 2018, 18:27

Bruchpilot написа:
04 Мар 2017, 21:44

Изнесъл е ранния преиод на войната, но производството му постепенно намалява през 43-та и напълно спира през 44-та.
То си пише, ама кой да чете...

Manufacturer Rheinmetall-Borsig
Produced 1940–1943
Русия е страна, която винаги се е гордяла с бъдещите си научно-технически постижения. :lol:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани