Втора световна войнаХолокост

1939-1945
Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 2803
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Холокост

Мнение от Almasy » 24 Окт 2016, 13:12

Доста е писано (и се знае) за героите на Холокоста, било от еврейски или нееврейски произход – и книги са писани, и филми са правени.
Значително по-неизвестни са не толкова светлите личности с еврейско потекло, част от които дори помагат на германците в усилията им да изтребят собственият им народ.

Една от тях е Stella Kübler
Изображение
Тя отраства в Берлин и след завземането на властта от нацистите, семейството и, както и доста други еврейски фамилии от средната класа, прави опити да напусне Германия, но закъсняват и не успяват да получат визи. Стела учи за модист и по-късно се омъжва за еврейски музикант. Когато депортацията започва, тя се сдобива с фалшиви документи, а сините и очи и руса коса са и само в помощ на външен вид да минава за „чиста арийка”.
През 1943-та обаче късмета и изневерява и тя, заедно с родителите си си е арестувана от Гестапо. Доколко е имала избор е сложен въпрос (без съмнение алтернативата е била депортация в лагерите на свъртта), но е факт, че се съгласява да стане доносник, като за всеки предаден на властите укриващ се еврейн, получава хонорар от 300 райхсмарки. Според различните източници, посредством обещания за помощ, започващи от храна до съдействие за напускане на страната (представяйки се за участник в съпротивата), тя успява да изпрати на „поледното им пътуване” между 600 и 3000 евреи, оправдавайки измисления от нацистите и прякор – „русата отрова”.
Изображение
Това обаче не успява да спаси живота на близките и - родителите и са изпратени в Theresienstadt, а съпруга и, заедно с цялата му фамилия – в Аушвиц.
Стела явно не е била ултра опечалена, макар и да е знаела за участта на близките си (поне на съпруга си със сигурност), защото съвсем скоро се омъжва за втори път – отново за еврейн - Rolf Isaaksohn, който също като нея е нацистки колаборатор
Изображение
След края на войната тя прави опити да се укрие, но е арестувана през Октомври, 1945-та от руснаците, които съответно я изпращат за 10 години в лагер. След завръщането и в Запазен Берлин е арестувана отново, този път от местните власти, и след процес – осъдена на 10 години затвор (които обаче се приспадат като вече излежани в съветския лагер).
Изображение
Стела сменя религията си (приема християнството) и се омъжва още 3 пъти (вече само за неевреи), като сама се определя като заклет антисемит. Последният и съпруг умира през 1984-та, а тя завършва земният си път, хвърляйки се през прозореца на берлинския си апартамент през 1994-та, когато е вече на 72 години. Единствената и дъщеря и е отнета и като пълнолетна, имигрира в Израел.

Друг „светъл” приемер е Abraham Gancwajch
Изображение
който е нацистки информатор във Варшавското гето. Той е и основател на „Група 13” (получила формално името си от адреса, където се помещава – улица Лешно, номер 13)
Изображение
по-известна като „еврейското гестапо”. Посредством Юденратът, групата има пряк контрол над гетото, като успява да се инфлитрира (и съответно саботира) и в съпротивата. Официалната и мисия е уж да се бори с черния пазар – идеална маска за рекет и изнудване. Наброява (в зависимост от периода) около 300 до 400 еврейски полицаи - Jüdischer Ordnungsdienst ”, отличаващи се сини баджове
Изображение
създаден е и „собствен” затвор. Изцяло под техен контрол е дори еврейският публичен дом, помещаващ се в бившия хотел Британика.
Адам Черняков, лидера на Юденратът, описва Gancwajch като отвратително същество, а Януш Коржак (който предпочита да умре в газовите камери на Треблинка заедно с децата от сиропиталището си, отколкото да ги изостави), на въпроса защо отива на среща с Gancwajch, отговаря по следния начин – „за да спася децата, трябва да се срещна със самия дявол”.
На фона на глада в гетото Gancwajch се радва на изключително охолен живот. Най-отвратителната роля обаче групата му, към която спадат Morris Kohn и Zelig Heller, заедно с Jüdischer Ordnungsdienst изиграват по време на Grossaktion Warsaw – депортацията към Треблинка. След приключването и, по-голямата част от членовете и са екзекутирани. Gancwajch е „временно помилван” – заедно с неколцина съратници той е прехвърлен в арийската зона, където продължава да работи за немците, като ловец на поляци, укриващи евреи, прикрит като „боец от съпротивата”. Последната го осъжда на смърт, предполага се, че е убит някъде към 1943-та или от самите германци, или от съотечествениците си – хипотеза, която никога не е потвърдена. Спекулира се дори с оцеляването му до края на войната и последваща колаборация с НКВД.

Jüdischer Ordnungsdienst (чиято жестокост историкът Емануел Рингелблум описва като по-голяма и от тази на немците, украинците или латвийците), съществува разбира във всички гета, във варшавското неин шеф е Józef Szeryński, роден Szynkman (обърнатият с гръб)
Изображение
към нея се числи и Jakub Lejkin (даващ рапорт на същата снимка). Szeryński е арестуван от самите германци за контрабанда с кожени палта в гетото, но след като се съгласява да ръководи операцията по депортирането в Треблинка, е възстановен незабавно на длъжността си. Съпротивата се опитва да го ликвидира неуспешно и под негово ръководство към газовите камери са изпратени 254 000 мъже, жени и деца. Той се надява, че след края на Grossaktion Warschau с депортациите е приключено, но след като на 18-ти Януари1943-та гестапо нахлува в гетото за окончателната чистка, осъзнава заблудата си и се самоубива с цианид.
Някои от съратниците му, обаче успяват да оцелеят – предимно числящите се към мрежата Żagiew (Żydowska Gwardia Wolności). Тя е в пряка колаборация с Група 13 и пряко отговорна за аферата с хотел Полски, когато много (около 2500) богати евреи (криещи с в арийската зона) са примамени с обещание за емиграция в Южна Америка, а вместо това болшинството от тях биват избити на място, в Аушвиц или Берген-Белзен. Краят на войната дочакват едва 350.

В Отвоцк в Jüdischer Ordnungsdienst се записва и Calel (Calek) Perechodnik
Изображение
който до голяма степен става жертва на собствената си глупост. Въпреки, че е можел да извади фалшиви документи на жена си, с които тя да мине за етническа полякиня (тя самата многократно го е молила), не прави нищо по въпроса и дотолкова е вярвал в обещанията за неприкосновеност, че на 19-ти Септември, 1942 сам води и жена си, и детето си на площада
Изображение
(съответно към смъртта), откъдето директно заминават за Треблинка, заедно с още 8000 души. Самият той е бил изпратен в трудов лагер, но успява да избяга и е укрит заедно с майка си от полякиня, в собственият и апартамент във Варшава (баща му обаче е бил заловен от германците и екзекутиран). Тогава написва и мемоарите си (Убиец ли съм – признанията на един еврейски „полицай”), в които освен, че се разкайва за собствените си деяния, изобилстват с фактология, и исторически се оказват изключително акуратни. В тях се отправят и редица критики към ортодоксалното еврейство, отказало предложената от поляците помощ (децата да бъдат укрити в християнски сиропиталища, където да минат за етнически поляци), защото това означавало обида към юдейството и „нацията на богоизбраните”. Признава и факта, че Jüdischer Ordnungsdienst прекрасно са знаели къде отиват сънародниците им и каква ще бъде участта им – зловеща истина, която редица услужливо премълчават. По-късно дори се присъединява към съпротивата. Не е ясно как точно е намерил смъртта си – теориите са няколко – от самоубийство с цианид след неуспеха на въстанието до изгорен жив в бункера където се е укривал (по това време е бил болен от тиф и не е могъл да избяга навреме).

Chaim Rumkowski, еврейски бизнесмен, е избран от немците да оглави Council of Elders (Юденратът) в Лудж.
Изображение
Изображение
Той прави всичко възможно да превърне гетото в индустриален цех, с вярата, че добрата производителност би била ключова за оцеляването. Слогана му е „Arbeit macht frei” – фраза, станала печално известна от портите на няколко концентрацинни лагера.
Изображение
Парите в гетото са наричани румки (по негова идея), слага лика си и на „гетовските” пощенски марки.
Изображение
В пряка колаборация е с Hans Biebow (на снимката)
Изображение
шефа на нацистката админастрация на гетото
Изображение
а с помощта на Jüdischer Ordnungsdienst жестоко потушава всякакви опити за съпротива
Депортациите започват и Юденратът,
Изображение
начело с Румковски са пряко натоварени със селекцията на заминаващите „за сапун” (фраза, вече прокраднала се в гетото, макар, че масата, все още е вярва в трудовите лагери). До края на Януари`42-ра, 10 000 вече са изпратени в лагера на смъртта Челмно, а до септември същата година ги последват още 45 000. Децата, възрастните и всички негодни за работа (по преценка на Юденратът) са „с предимство”.
Румковски става печално известен с речта си „Дайте ми децата си”, произнесена през Септември`42-ра (когато всякакви илюзии са трудови лагери стават на пух и прах) пред обитателите на гетото. В нея той пледира да бъдат предадени за депортация всички деца под 10 години, както и възрастни над 65, за да имат шанс останалите да оцелеят.
Изображение
Освен всичко останало, той е безпринципен, алчен, арогантен и често буквално жесток. Третира обитателите на гетото като своя собственост и нерядко изпраща Jüdischer Ordnungsdienst да вразуми „провинилите се”, като резултата е безмилостен побой.
Изображение
Изображение
В крайна сметка той самия (заедно със семейството си) се оказва в Аушвиц, където е пребит до смърт от членовете на зондеркомандата (по молба на намиращи се в лагера концлагеристи от Лудж).

Henric Streitman пък е румънски евреин, журналист, преводач и политик,
Изображение
застанал начело на така наречения Централен Еврейски Комисариат в Румъния (аналог на Юденратът в Полша). Въпреки, че организацията не взема пряко участие както Jüdischer Ordnungsdienst в депортацията на румънските евреи (Транснистрия), тя проповядва сляпо подчиняване и поне организационно, ако не и идейно, е в услуга на нацистите. Streitman оглавява комисариата по-малко от година, наследява го Nandor Gingold, който след войната получава доживотна присъда. Трибунала обаче волно или неволно подминава Streitman, същото прави и установеният вече комунистически режим.

Не помага на съотечествениците си и Stephanie Julianne von Hohenlohe (родена Richter и наполовина еврейка).
Изображение
Изображение
Тя е с унгарско гражданство, но се омъжва за дипломата Friedrich Franz von Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst, ставайки по този начин австрийска принцеса. След развода си с принца, тя се преселва в Лондон, където през 30-те изгражда силни връзки с нацистите, включително Адолф Хитлер. В обкръжението и е и Harold Sidney Harmsworth, висконт Rothermere – отявлен поддръжник на нацистка Германия
Изображение
както и Joachim von Ribbentrop, по това време посланник в кралството. По време на визитите си в Германия, тя се среща многократно с Херман Гьоринг и Хайнрих Химлер, който я провъзгласява за „чистокръвна арийка”, а Хитлер я нарича „драга принцесо”, затваряйки си очите за недотам "чистият" и произход.
Въпреки, че е подозирана и от британското, и от американското и от френското разузнаване за шпионин (MI6 разсекретява едва през 2005-та данните с които разполага за подривната и дейност на английска и чужда територия), тя никога не е арестувана, дори и когато получава официално златен медал „за заслуги” от нацистката партия. През 1939-та заминава за Сан Франциско, където вече американците я поставят под наблюдение, а и арестуват непосредствено след атаката срещу Pearl Harbor. ФБР изкопчва каквото може от нея (в доклада си я наричат шпинонин, по-умен и по-лош от десет хиляди такива мъже) , но я освобождава условно едва след края на войната. „Нацистката” принцеса
Изображение
(прозвище, което вече е получила), незабавно се връща в Германия. Умира през 1972-ра в Женева.

Alfred Nossig, на младини скулптор, музикант и писател
Изображение
е вече на пределна възраст, когато предлага услугите си като доносник на Абвера и Гестапо, в замяна на обещание за „неприсновенност”. Съпротивата във Варшавското Гето обаче накрая го разкрива и той е екзекутиран по нейна заповед на 80 годишна възраст на 22-ри Февруари`43-та.

Anna (Ans) van Dijk която е холандска еврейка
Изображение
е единствената жена, холандски гражданин, екзекутиран за военно престъпление. Тя е арестувана през 43-та, но след като се съгласява да сътрудничи със SD е освободена. Ролята и е стандартна – под прикритието на боец от съпротивата да се свързва с укриващи се евреи и в последствие да ги предава на гестапо. По този начин тя вкарва в капана минимум 145 души, включително собственият си брат със семейството му. Болшинството от тези 145 души умират в лагерите, а ако бъдат броени и членовете на фамилиите им, депортирани с тях, Ана може да счита за виновна за смъртта на около 700 души.
След войната van Dijk е арестувана и осъдена на смърт
Изображение
Изображение
Вечерта преди разстрела приема християнството.

Завършвам с Moshe (Mosheh) Merin
Изображение
който до съветско-нацистката инвазия в Полша се занимава с търговия - главата на Юденратът в Сосновец. Всъщност той се самопровъзгласява за такъв, след като на организирана от германците среща, истинският премълчава длъжността си. Така, описваният като нестабилен и импулсивен Моше е назначен да управлява над 100 000 души. Всякаква опозиция е потушена, а несъгласните са екзекутирани от самата Jüdischer Ordnungsdienst, като Мерин собственоръчно подписва смъртните присъди. Управленишето му до голяма степен е сходно с това на Румковски. Алчността му не познава граници – иска по 15 000 злоти рекет от семействата на 100 затворници, осъдени от самия него на нечовешки труд при скотски условия на живот, за ги освободи. Въпреки че сумата е 3 пъти повече от рекета искан примерно в гетото в Люблин, парите са внесени, но нито един от затворниците не е освободен. Накрая, също като Румковски, завършва земният си път в Аушвиц.


Нека съфорумците коригират евентуалните грешки и неточностти
Последна промяна 1 на Almasy, променена общо 24 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от T-72 » 24 Окт 2016, 15:50

Ако някой почне да пише съмнително тук за холоста предлагам абсолютен Бан!
Кръвта вода не става!

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1226
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от centara » 24 Окт 2016, 16:17

Almasy, браво за интересния и съдържателен пост. Винаги предпочитам да чета истински мнения на форумци, дори да са дълги, отколкото копирани и пейстнати статии.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5796
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Amazon » 24 Окт 2016, 19:08

Отново се потвърждава че никой не обича предателите. Най-фанатичните помагачи на нацистите, все пак свършват в Аушвиц.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16774
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Dinain » 24 Окт 2016, 21:55

Браво за усилията по събиране на материала.

Да добавя, че използването на местни хора за посредници и най-мръсната работа е имало двуяка цел - както спестяване на немски персонал (СС) за контролиране на големи групи население, така и спазване на известна дистанция между немските военни и затворниците (първите експерименти с масови разстрели са показали, че водят до голям срив в дисциплината и морала).

Най-известните са две организации:

- "Юденрат" ("Еврейски съвет") е бил излъчван в гетата, за да служат за посредник между населението и немските власти. Ролята им не винаги е била негативна.
- "Капо" са били надзирателите-евреи в лагерите, отново служещи като посредник между пазачите от СС и лагерниците (срещу известни облаги). Произходът на думата е неясен - или от Kameradschaftpolizei ("Другарска полиция") или от италианската дума "капо" (глава, шеф).
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 2803
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Almasy » 26 Окт 2016, 15:27

„…….Да добавя, че използването на местни хора за посредници и най-мръсната работа е имало двуяка цел - както спестяване на немски персонал (СС) за контролиране на големи групи население, така и спазване на известна дистанция между немските военни и затворниците (първите експерименти с масови разстрели са показали, че водят до голям срив в дисциплината и морала……”

Така е, особено ще се отнася до Бундесвера – немците при всички случаи са правели всичко възможно да го държат настрана. При СС нещата са малко условни – докато са изтребвали евреите в Украйна, Беларус и Балтика чрез масови разстрели (с активната помощ на местните, разбира се), кой-знае колко сериозен проблем почти няма. Такъв обаче вече има, когато започват да пристигат ешелоните от Германия – парадоксално, но сред СС се появяват хора, „правещи разлика” между „източните евреи-диваци” и „западните култивирани евреи”, колкото и безумна да е в случая подобна разлика, щом иде реч за масова анихилация на човешки същества. И въпроса не е толкова в дисциплина, колкото за психологически стрес (да, и морал може да се нарече вярно). Това е и била една отразикваните теми във Ванзее – немския войник, дори и този от СС, не може да разстрелва жени и деца,1 особено гледайки ги в очите. Другата е била производителност и цена на процеса, разбира се, както и централизация, която е пряко свързана с унищожаването на телата (нещо, за което не се е мислело в началото). Така се стига и до газовите камери. Но все пак, немците вече никога не възлагат пряката задача по изтребването (апликацията на диатомитовите кристали, източник на евапорацията на Zyklon B) на „местни” или евреи (зондеркомандите), както това е било в Треблинка (зад дизеловите агрегати са били основно украинци) – тя се върши вече само от СС.

„…..- "Юденрат" ("Еврейски съвет") е бил излъчван в гетата, за да служат за посредник между населението и немските власти. Ролята им не винаги е била негативна…..”

В повечето случаи обаче е била. Не иде реч единствено за отявлени нацистки колаборационисти, както в случаите по-горе. Адам Черняков в никакъв случай не е от тях. Но действията и методите му са твърде оспорвани. Първо, заради безкрайно примиренческата му позиция, второ (то вероятно произлиза от първото) – бил е абсолютно против (и е упражнявал властта си в съответната насока) възникването на каквато и да е нелегална съпротива. Когато е информиран от немците, че на следващият ден потеглят първите ешелони и той се самоубил, ама каква полза – времето вече е било изгубено…..После, Юденратът, най-често е бил съставляван в голям процент от ортодоксални, дори ултраортодоксални евреи. Вече стана въпрос за тях, и как религиозната им заслепеност е попречила за спасяването на много хора (основно деца). Повтарянето на догмата „Еврейският народ е устоявал на всички бури, ще оцелее и сега” във крайна сметка се оказва вярна, ама на каква цена…..Трето, дори когато слуховете са масовото изтребление не са били вече слухове (потвърдени с множество неопровержими факти), точно Юденрат`ите (на които вярват всички „прости” евреи) ги парират със стигми от типа на „Не вярвайте на небивалици – народа на Гьоте не е способен на подобно нещо”.

"…….Капо" са били надзирателите-евреи в лагерите, отново служещи като посредник между пазачите от СС и лагерниците (срещу известни облаги)……”

Съвсем точно, но в контекста на темата, те ми се струват по-малко виновни, отколкото членовете на самите зондеркоманди (в чисто човешки аспект). Първо, в болшинството от случаите (най-малкото в първите години от създаването на Ошвиечим, но ако се не лъжа – почти до края), те са основно криминални престъпници от всякакви националности, но не и евреи. Второ, те са колели и бесели когато иде реч за храна и непосилна работа, но са нямали пряко отношение към селекциите и процеса на унищожение (макар че, като пребиеш някого до смърт или го оставиш дни без дажба, то той няма да има сили и да се изправи и при следващата селекция „специалната обработка” му е в кърпа вързана).
Зондеркомадните обаче са били съставени само от евреи. Вярно е, че алтернативата е била смърт, но е и също толкова вярно, че са водели собствения си народ към гибелта му чрез лъжи и заблуди съвсем съзнателно (те също, както капо`вците са се ползвали с доста облаги). Най-страшното е, че сефтосването им е било посредством унищожаване на собствените им транспорти, тоест техните родители, жени и деца. Доколкото знам, има регистриран един единствен случай на транспорт, когато нито един мъж не се е съгласил да постъпи в зондеркомандата – с гръцки евреи, по спомен от Керкира (Корфу). Те разбира се веднага са били обгазени (в случая дори са използвали една от старите, „нископроизводителни” камери – бързали са да ги унищожат преди случая да добие гласност). Дори конкретната причина за прословутото въстание в Аушвиц е, че поредната зондеркоманда случайно е научила за предстоящата си в рамките на дни „замяна” (те разбира се, са знаели за цикличността на унищожението, ама не са направили нищо, преди ножа да опре точно до техния кокъл).
Че във ВСВ еврейският народ е жертва две мнения няма. Но и този народ (както всеки) си има доста мърша и като ще се интерпретират исторически факти, добре би било да се погледнат от всички страни.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Мнения: 515
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Сун Дзъ » 26 Окт 2016, 15:34

Браво за труда и за темата !

Stan
Редовен потребител
Мнения: 2460
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Stan » 26 Окт 2016, 20:58

По принцип е така. Крайно време е да се тури пепел и да спре да се вменява на съвременните германци вина за това, което техните деди са извършили. Това десетилетно вменявано чувство за вина е също толкова перверзно, тъй като един човек примерно роден през 1970 г. няма как да е виновен и да плаща за греховете на дядо си. Реално погледнато това също е расизъм - щом си германец, значи априори си виновен. Именно пази политика на перманентно вменяване на вина е причината и за явлението "Меркел", която като еманация на съвременната германска менталност, да се покаже колкото се може "толерантна" в противовес на "гадните деди" покани всякакви мигранти. Разбира се, така пратено махалото в едната крайност, рано или късно, то ще иде в другата и ще породи мощна вълна от ревизионизъм и нацизъм. Точно както крайно несправедливите договори след Първата световна война, подготвиха почвата за появата на Хитлер.
Ето и един пример до каква абсолютна кретения се стига с това вменено чувство за вина:
Самоковските цигани ще получават обезщетение заради Холокоста :o
http://vestnikpriatel.com/%D1%81%D0%B0% ... %B5%D0%BD/

Както са я подкарали, в бъдеще ще очакваме и всеки хомосексуалист да получава обезщетение, щото и те са били избивани, а след това и комунистите, а накрая и всеки германец трябва да получи обезщететие, щото и не малко германци са свършили в газовите камери.
Ако пък си еврейско-цигански мелез, комунист по убеждение и хомосексуалист, направо си ударил кьоравото, щото ще получиш не 1, а цели 4 обезщетения.

Между другото, първият известен Холокост е описан в Библията и е извършен от друг "богоизбран народ" - евреите като са завладявали Обетованата земя. Но това е друга тема
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 2803
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Almasy » 27 Окт 2016, 18:45

Една от най-нагледните реконструкции на „баните” в Треблинка

Входа, в края на така наречената „туба” (дълъг псевдокоридор под открито небе от помещенията за събличане до газовата камера)
Изображение

Коридора в самата газова камера, разделена на множество клетки. Зад последната врата в дъното се намира дизеловия генератор (мотор)
Изображение

„Портата към небитето”. Вижда се входящата тръба за газа.
Изображение

След затваряне на врата. В съседство е малко, херметически изолирано прозорче, през което се чекира за евентуални оцелели, тоест релативно се удължава времето (процеса на отравяне с въглероден двуокис е по-бавен и малко-по несигурен отколкото с циановодород, тоест Zyklon B, поради различната патогенеза)
Изображение

Една от 10-те газови камери. Броят на „душовете” е условен (варира според различните свидетелски показания)
Изображение

Входната врата и прозорчето, от друга перспектива/поглед (на жертвите)
Изображение

Схема отстрани. Тавана е висок едва 2 м (с 60 см по-нисък отколкото на старата, малка и „нископроизводителна” камера), в случая – съвсем нарочно (намаления обем ускорява процеса на обгазяване).
Изображение

Изходната врата (рампа) за изнасяне на труповете. Вентилационната система (за разлика от Аушвиц) е била много неефективна, изходната врата е голяма не само за по-лесно изнасяне, но и за бърза вентилация (практически голяма опастност при отварянето за членовете на зондеркомандата няма, затова те не са носели и противогази (пак за разлика от Аушвиц) – въглеродният двуокис е с много по-нисък леталитет от циановодорода)
Изображение

След вдигане на „изходната” врата. Гуменото уплътнение по края е за по-добра изолация.
Изображение

Поглед отгоре на 10-те камери и двата дизелови генератора
Изображение

Поглед отгоре и отзад. Свидетелските показания за броя на дизеловите генератори се различават (един или два, повечето посочват 2), както и за произхода им (от съветски танкове или немски камиони).
Изображение

Надстройката, донякъде имитираща синагога.
Изображение
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1367
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от kramer » 27 Окт 2016, 20:21

Stan написа:По принцип е така. Крайно време е да се тури пепел и да спре да се вменява на съвременните германци вина за това, което техните деди са извършили. Това десетилетно вменявано чувство за вина е също толкова перверзно, тъй като един човек примерно роден през 1970 г. няма как да е виновен и да плаща за греховете на дядо си. Реално погледнато това също е расизъм - щом си германец, значи априори си виновен. Именно пази политика на перманентно вменяване на вина е причината и за явлението "Меркел", която като еманация на съвременната германска менталност, да се покаже колкото се може "толерантна" в противовес на "гадните деди" покани всякакви мигранти. Разбира се, така пратено махалото в едната крайност, рано или късно, то ще иде в другата и ще породи мощна вълна от ревизионизъм и нацизъм. Точно както крайно несправедливите договори след Първата световна война, подготвиха почвата за появата на Хитлер.
Ето и един пример до каква абсолютна кретения се стига с това вменено чувство за вина:
Самоковските цигани ще получават обезщетение заради Холокоста :o
http://vestnikpriatel.com/%D1%81%D0%B0% ... %B5%D0%BD/

Както са я подкарали, в бъдеще ще очакваме и всеки хомосексуалист да получава обезщетение, щото и те са били избивани, а след това и комунистите, а накрая и всеки германец трябва да получи обезщететие, щото и не малко германци са свършили в газовите камери.
Ако пък си еврейско-цигански мелез, комунист по убеждение и хомосексуалист, направо си ударил кьоравото, щото ще получиш не 1, а цели 4 обезщетения.

Между другото, първият известен Холокост е описан в Библията и е извършен от друг "богоизбран народ" - евреите като са завладявали Обетованата земя. Но това е друга тема
Меркел разбира се, си е, инкриминирана комсомолка, все едно товарищ Сталин я е праил на майка Роза, да унищожава позитивното направление на меншенхайта...

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5796
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Amazon » 27 Окт 2016, 22:29

Almasy написа:Една от най-нагледните реконструкции на „баните” в Треблинка
Тръпки ме побиха. За мен това е много по-страшно от примерно клане след завладяване на град. Има ли информация дали душовете изобщо са работели?

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 2803
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Almasy » 28 Окт 2016, 08:05

Amazon написа:Има ли информация дали душовете изобщо са работели?
Работили са единствено в газов режим (никаква вързка с водопроводна мрежа). Почистването на пода/стените (екскременти, etc.) е ставало посредством маркучи. Труда така или иначе не е бил изобщо съображение.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от T-72 » 28 Окт 2016, 08:21

Нужно е да се отбележи че концлагерите са финален стадий.Един вид еволюция в масовото изтребване.Преди това се преминава и във физическа разправа - посредством масови разстели като при Бибий Яр в Украйна.Там за няколко дена избиват над 100 000 клетници(жени деца - всичко , документирано е със громен снимков материал (срещал съм от 30 до 150 000) избиват.И не само там.Но е било голям психологически натиск за самите извършители(войници,сс-части , доброволци...).Така постепенно се стига до концлагерите за масово унищожение.
Кръвта вода не става!

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 2803
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Almasy » 28 Окт 2016, 10:45

T-72 написа:.....Но е било голям психологически натиск за самите извършители(войници,сс-части , доброволци...)
Това е така, но пак ще направя няколко вметки.
Пихологическият натиск върху Einsatzgruppen е фактор, но често се преувеличава. Създаването на специализирани центрове за унищожение е решение взето по много причини, вкл. логистични.
Всъщност изтребването на евреите в бившите съветски републики (то е и началото), макар и с масови разстрели, преминава сравнително гладко. Причините са няколко. Първо активното съдействие на местното население, поради факта, че те са приемали нацистите като освободители. Последните са били доста хитри и масово са пропагандирали, че евреите са активни участници, ако не и основна причина, за съветската анексия на Литва, Латвия, Естония и Украйна. Освен това са ударили по една много тънка струна – наясно са били с повече от явните антикомунистически настроения и съвсем тенденциозно са поставили знак на равенство между евреин и комунист.
Изображение
Гражданите на тези страни активно са взели участие още при завземането на териториите от немците, като са саботирали руската съпротива. В Литва това са паравоенното сформирование на офицера Algirdas Klimaitis, в Латвия – командата на Viktors Arājs (немците не е било необходимо дори да се напъват – латвийските им помощници сами ликвидират над 50% от еврейското население), в Естония - Eesti Omakaitse, в Украйна примерите са много (един от тях е Bataillon Ukrainische Gruppe Nachtigall), в Беларус – сподвижниците на Іван Ермачэнка (той между другото е и създателя на консулската служба в България).
После, евреите в източните провинции (съветският блок) са били до голяма степен необразовани и изключително бедни. Не са говорели чужди езици (немски), вида им, условията на живот и културата са били под всякакви стандарти за есесовците, като това до голяма степен е отговаряло на предварително втълпените им представи за „получовеци”.
Първият сериозен проблем (в психологически аспект) се появява в Естония през 42`ра, но не с изтребването на местните евреи, а с пристигането на два ешалона от Терезин (чешки евреи) и един от Берлин (немски такива). Те са добре облечени, високообразовани, с обноски, има в случай когато есесовец разпознава в обречените на смърт свои съграждани (макар че и в този случай, естонците взимат повече от активно участие – от Талин пристигат 8 автобуса с местни доброволци). Но за част от немците е стрес и вече индикация за командването, че нещо трябва да се промени. Идентичен е казуса при стартовите депортации на немски, чешки и австрийски евреи в Беларус (25.000) и Латвия (пак толкова). Рудолф Ланге незабавно докладва на висшестоящите (Райнхард Хайдрих) за рязко променената ситуация, а по-късно е поканен и да учавства във Ванзее.
Инак, психологическият натиск е само от една брънките, но в никакъв случай основната, да не говорим пък за единствената, който довежда до Треблинка или Аушвиц. Останалите са:
- поевтиняване, което е пряко свързано с утилизацията на ресурси (централизация). „Специализацията” помага и при „вторичните дейности” - например конфискацията на злато, диаманти и всякакви други ценности – евреите от западните провинции са били богати. При разстрелите те са отивали в ръцете на конкретните извършители, докато в Аушвиц такова нещо няма – контрола е много строг и всичко е за хазната/СС
- транспортирането до едва няколко центъра е много по-лесно и бързо
- осъзнаването на необходимостта от прикриване на следите (унищожаване на труповете) – след множество неуспешни опити (включително с гранати), се е стигнало до заключението, че най-евтино, сигурно и ефикасно е чрез изгаряне в крематориум, чието построяване не може да стане на път и под път, а е и е много скъпо
- същото се отнася и за степента на секретност – в случая не само от местното население и международната общност (информация вече е изтичала), ами и от Вермахта (немската армия наистина не може да бъде обвинявана в случая, защото геноцида е бил държан в тайна дори и от нея – прерогатив на СС)
- редуциране на численият състав във време, когато всеки войник е нужен на фронта
- недостиг на работна сила – концерни като ИГ Фарбенидустри отчаяно са се нуждаели от такава, особено във военно време – СС са преценили, че с един куршум могат да ударят два заека (труда на евреина на струва нищо, а концерна все пак плаща, колкото и малко да е – изгодно и за двете страни). От тук произлизат и селекциите, както и създаването на филиали като Моновиц (филиал на Ошвиечим, както и Аушвиц – единият за индустриално производство, другият – за масово унищожение).
- бази за псевдонаучни експирименти, като опитите на Менгеле (който без съмнение е бил чудовище, но едновременно с това и много добър в това, което е вършел – едното не изключва другото)
- тоталното заличаване на следите при обрат във войната би било по-лесно при унищожаването на едва няколко центъра (нещо което почти успяват да постигнат с Треблинка, но не и с Аушвиц – нямало е време)
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1903
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от ValBo » 28 Окт 2016, 15:11

Първите опити са върху душевно болните. Избити са в камиони маскирани като линейки, в които са вкарвани изгорелите газове.
По-късно пак използват този номер, но вече с газ, защото не умирали бързо и се чували викове и стонове от колите
Изображение
Finita la commedia

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от T-72 » 28 Окт 2016, 15:17

ValBo написа:Първите опити са върху душевно болните. Избити са в камиони маскирани като линейки, в които са вкарвани изгорелите газове.
По-късно пак използват този номер, но вече с газ, защото не умирали бързо и се чували викове и стонове от колите
Да,ама караваните са май след Бабий яр и другите касапници?Демек има път и целенасочена насока.Растрели,фургони,концлагери...(може и да изтървам някое звено)
От Еереите в беломорието и македония (тази част която администрираме) оцеляват май 4 -6 човека от концлагерите...
Кръвта вода не става!

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 2803
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Almasy » 28 Окт 2016, 15:32

И двамата грешите.
Ама ще се направя на важен и знаещ като се върна, щото е време за плаж (поне в момента не съм в Бургас) :D
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5796
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Amazon » 28 Окт 2016, 16:44

Те и концлагерите в един момент се пренатоварват. Немците не искат да вземат словашките евреи, освен мъжете. Накрая словаците плащат такса за вяка жена, или дете, на немците, за да ги вземат в концлагерите и избият. Малко известна гадория извършена от словаците. То и ние депортираме от Македония, щото нямаме избор, ама чак да платиш на нацитата да избиват жени и деца твои съграждани...

Французите се справят подобно на нас. Не успяват да продотвратят депортацията на евреи бежанци дошли във Франция, обаче се спазаряват евреи с френско гражданство да не се пипат от нацистите.

Май освен българите и французите, другите не правят нищо, за да предодвратят престъплението. Поне аз не съм чувал. Все гадории, от рода как поляците взимат къщите на депортираните си съседи.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1903
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от ValBo » 28 Окт 2016, 16:46

И у нас не сме се разминали с това. Евреите не са депортирани, но са се лишили от доста имоти.
Изображение
Finita la commedia

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16774
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Dinain » 28 Окт 2016, 17:28

Амазон, бъркаш.

От френските 340,000 евреи преди войната, 72,500 умират в лагерите. Депортирани са 75,000. Има известна съпротива, особено при вишистите, но има и събирания и натоварване на влаковете, провеждани от френската полиция. Много други бягат и се крият или от френската съпротива, или в неокупираните територии, а после и в италианската окупационна зона.

Освен България, единствената друга държава е Дания. От датските 7,800 евреи, 7,200 оцеляват - датската съпротива ги извозва с кораби в Швеция и така ги спасява. 400 и нещо са заловени и депортирани в лагера Терезиенщат.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust_in_France
https://en.wikipedia.org/wiki/Rescue_of_the_Danish_Jews
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от T-72 » 28 Окт 2016, 17:44

И тук много неща са свързани все още с политически пристрастия.Анти монархически, антируски.Ако се приеме че казваш че Борис и тогавашната власт са работели за пращането в германия - веднага те нарочват за комунист - защото злословиш против враговете на комунистите.Обаче кой дава заповедите да се натоварват в Пловдив на вагоните?Ако духовното лице не бе излязло пред композицията ( и не само това де)? Кой е организирал всичко? Най угоднически се посочват едно -две лица и толкова.Правителство, монарх - не.Посочва се че ако те не били нямало да се спасят.Аз бих запитал, ако не е била съпротивата (колкото и малка да е била) - първата композиция къде е щяла да отиде?Демек - опита за масово убийство пак си е подсъдно!Все едно аз да насоча с/у някой човек (виновен само затова че се е родил различен от мен зареден пистолет), друг да застане м/у нас двамата.Да се развика - "какво правиш?", аз в крайна сметка да не стрелям, и след това - да се вменява благодарност към мен в жертвата !
Кръвта вода не става!

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5796
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Amazon » 28 Окт 2016, 18:32

Амазон, бъркаш.
Възможно е, гледах го в един докуменнтален филм поръчан от американски еврейски организации. Във филма дълъг два часа България и Дания не се споменаваха. Явно за да няма светли краски.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 2460
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Stan » 29 Окт 2016, 00:31

Dinain написа:А
Освен България, единствената друга държава е Дания. От датските 7,800 евреи, 7,200 оцеляват - датската съпротива ги извозва с кораби в Швеция и така ги спасява. 400 и нещо са заловени и депортирани в лагера Терезиенщат.
Може и да бъркам, ама имам някакви спомени за Унгария, че опазват своите евреи, до момента, в който местните националсоциалисти поемат властта. Италия също, ако не се лъжа, чак сред убийството на Мусолини германците поемат нещата в свои ръце в окупираните от тях зони, започват депортиране и изтребление.

Лично за мен винаги е било много странна фанатичността на германците в това отношение. Те са се занимавали с изтреблението в момент, в който вече било ясно, че са изгубили войната и че за Германия настъпва Армагедон.
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6943
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Thorn » 29 Окт 2016, 01:11

Не ставайте жертва на поредния български мит за вдигане на самочувствието. Че България била единственият съюзник, който си е спасил евреите.

Унгария също не си ги е давала докато накрая е била окупирана. Реално съзнателно антисемитски са били само румънците и словаците. И сега вече за страната, която наистина трябва да се дава за пример- Финландия. Съюзник отвсякъде, но:
http://holocaustmuseum.kharkov.ua/didge ... nland.html
2000
июль
№8 (12)
Каждый выбирает для себя
Женщину, религию, дорогу,
Дьяволу служить или пророку —
Каждый выбирает для себя.
Юрий Левитанский

Мнения, суждения, факты

ЖЕСТОКИЙ ВЫБОР ФИНСКИХ ЕВРЕЕВ

Эту удивительную историю поведал Север Плоцкер под впечатлением от документального фильма, показанного по финскому телевидению. В пересказе радиожурналиста Рафаэля Рамма статья была опубликована в Иерусалимском русско-еврейском вестнике (ИРЕВ, №3)
К началу войны в Финляндии было 2000 евреев, преимущественно из России. Меньшая часть бежала из нацистской Германии. Когда финская армия присоединилась к Вермахту, в ее рядах служило 350 офицеров-евреев, сражавшихся на русском фронте бок-о-бок с нацистами. 25 из них погибло в боях, а трое были награждены немецким командованием за храбрость «Железным крестом», но отказались его получить. Более того, финские евреи добились разрешения на полевую синагогу. Единственная военно-полевая синагога с нацистской стороны русского фронта.
Один из героев фильма — Соломон Клаус — сказал: «Мы хотели и победить и проиграть, потому что знали, что, если победим, нас могут уничтожить, а если проиграем, и русские оккупируют Финляндию, то, может, спасемся».
Весной 1942 г. в Хельсинки прибыл Гиммлер и вместе с премьер-министром Финляндии отправился в сауну. Там Гиммлер сказал, что надо найти решение еврейского вопроса в Финляндии, на что премьер ответил: «У нас в Финляндии нет еврейского вопроса». Затем в Хельсинки прилетел сам Гитлери встретился с главнокомандующим финской армией фельдмаршалом Маннергеймом, после чего финская тайная полиция начала подготовку к депортации евреев. Два немецких корабля появились у берегов Финляндии, чтобы забрать на борт всех местных евреев.
Еврейские офицеры бросились к Маннергейму, и его ответ был таким: «Депортация евреев — ужасная вещь, но это — чисто политическая проблема, которую должно решать правительство». Тайный план депортации стал достоянием газет, и финское правительство было вынуждено обсудить, что делать. Несмотря на давление и угрозы из Берлина, весь кабинет — за исключением министра внутренних дел — решил не сдаваться и не депортировать евреев.
Немецкие корабли отплыли восвояси пустыми. В Берлине промолчали. Евреи остались в Финляндии и до конца войны пользовались всеми гражданскими правами
. Только начальник финской тайной полиции тяготился обязательствами перед гестапо, а, может, и опасался немецкой мести, и, по его распоряжению, восемь немецких евреев были выданы нацистам под предлогом того, что они — всего лишь беглые уголовники.
Финны мучаются из-за этого по сей день. В Иерусалимских горах финские христиане основали мошав (поселение) «Яд ха-Шмона», а во время национального финского праздника руководство страны не забывает упомянуть о вкладе еврейских солдат в победу (на стороне нацистской Германии) и всплакнуть о восьми депортированных (в нацистскую Германию). Почести и позор, перемешанные друг с другом.
В 1941 г. финны заключили союз с Сатаной, чтобы сохранить свою независимость, но чего стоит независимость, добытая таким способом?
Финские евреи сражались вместе с нацистами, чтобы сберечь страну от советских оккупантов: была ли их лояльность Финляндии сильнее их ненависти к немцам?
В 1942 г. еврей был назначен старшим офицером разведки в финском Генштабе. Через него прошли самые засекреченные документы Вермахта, из которых было ясно, что всем евреям Европы грозит уничтожение. «Почему же вы об этом никому не рассказали?», — спросили сегодня этого человека. «Я в самом деле взвешивал, что сделать с этой ужасной информацией, — ответил он. — Но потом пришел к выводу, что не могу нарушить присягу офицера финской армии».
Финские евреи пережили Катастрофу. А их совесть, может быть, и нет. Их история доказывает, если еще кому-то нужны доказательства, насколько евреям было необходимо их собственное государство.
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

И все пак твърдението, че първият разговор по мобилен телефон е от 1973 си остава спорно. Независимо от мнението на един модератор.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16774
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Холокост

Мнение от Dinain » 29 Окт 2016, 01:12

За Унгария не точно така. Дългогодишният регент Хорти приема антисемитски закони още от 1938 г., когато се ограничават правото на глас, квоти за университетите, собственост на частен бизнес и т.н. за евреи. В Унгария евреите в междувоенния период достигат 5-6% от населението (спорно заради анексациите и бежанци от Полша), в Румъния още повече - мисля дори 10-13%. И са силно непропорционално представени в някои професии и образованието, което е подхранвало силен антисемитизъм в тези страни. Например през 1920-те до 40% от висшистите в Унгария са били евреи (при иначе 5% от населението); непропорционално мнозинство сред банкери, индустриалци, професори, музиканти, лекари, инженери и т.н. (достигащо до 90% при някои професии)
During the war, Jews were called up to serve in unarmed "labour service" (munkaszolgálat) units which were used to repair bombed railroads, build airports or to clean up minefields at the front barehanded. Approximately 42,000 Jewish forced laborers were killed at the Soviet front in 1942–43,[49] many times by their Hungarian guards. Another 4 thousand forced laborers died in the copper mine of Bor, Serbia.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_o ... _massacres

Има трудови лагери, изпращат ги да работят в мини в Сърбия, да разчистват минни полета на източния фронт. Десетки хиляди загиват така. Но наистина не ги депортират до март 1944 г. Тогава Хитлер привиква Хорти и му нарежда да отстрани министър-председателя си. Хорти протестира, но докато е на визитата в Австрия, немските танкове вече влизат в Будапеща. Инсталирано е марионетно правителство, Адолф Айхман е командирован в Будапеща, идва и организира депортацията с огромна ефективност, подпомогнат от новата антисемитска администрация. През май-юни 1944 г. унгарските евреи са натоварвани и извозвани, основно за Аушвиц, с темпо 12,000 души на ден.

До август 1944 г., когато се вдига шум от ББС, католическата църква и пр. и Хорти спира депортациите, са извозени над 400,000 души, почти всичките умират в камерите. Общо около 600,000 унгарски евреи от около 860,000 преди войната, са убити.

Съдбата на евреите в Словакия е още по-злощастна. Словашката република обявява независимост през март 1939 г. и бързо приема също антисемитски закони по подобие на нюрнбергските. Държавата де факто си е нацистска puppet state. През 1942 г. са депортирани 58,000 словашки евреи, всъщност първите лагерници в Аушвиц са от Словакия. Местна съпротива временно спира влаковете до 1944 г., когато се подновяват и продължават до март 1945 г. Общо 115,000 словашки евреи са убити, 77% от предвоенното население.

През този период Словакия се управлява от този хубав човек - Йозеф Тисо, иначе практикуващ католически свещенник:
Изображение
След началото на войната на източния фронт, прави сделка с немците да им продаде словашките евреи, в замяна на това да не вземат словаци за работна ръка на източния фронт. Сделката е бързо съгласувана - Словакия получава заплащане за всеки депортиран евреин. Нещо повече - гаранция от Германия, че те няма никога да се върнат в страната.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани