Съвременни конфликтиВоенната доктрина

1990-

Модератори: Thorn, Ksantip, Amazon, ISTORIK

Отговори
Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 442
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Военната доктрина

Мнение от ISTORIK » 10 Юни 2017, 19:13

Военната доктрина е система от общи насоки за действие на въоръжените сили, целящи да стандартизират военните операции и да улеснят поддържането на военната готовност на държавата чрез установяването на общи начини за постигане на военните цели. Нейната цел е да насърчи инициативността и творческото мислене на военното командване.

Военните доктрини обединяват елементите на теория, история, експериментални данни и практика и представляват меродавен текст за начина на провеждане на военни операции от въоръжените сили, като задават и общата лексика, която да бъде използвана при военното планиране и при военното командване.

Военната доктрина има два аспекта: социално-политически и военно-технически. Социално-политическата й страна обхваща всички въпроси, свързани с методологията, икономическите и социалните основи, политическите цели на войната... Другата й страна, военно-техническата, трябва да съответства на политическите цели. Тя включва създаването на военните структури, техническото оборудване на въоръжените сили, тяхното обучение, определянето на формите и средствата за провеждане на военните операции и воденето на евентуална война като цяло.

Военната доктрина на Република България е система от стратегически възгледи, принципи и подходи за гарантиране на националната сигурност на страната във военнополитически и военен аспект.

Военната доктрина разглежда военностратегическата среда, определя приоритетите на отбранителната политика и насоките за използване, изграждане и развитие на въоръжените сили в интерес на отбраната, укрепването на мира и стабилността при тясно сътрудничество с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и Европейския съюз (ЕС), включително - и европейските сили за отбрана в периода до присъединяването към тях.

Република България разглежда националната си сигурност в пряка връзка с регионалната и с общоевропейската сигурност.

Положенията и постановките в доктрината се актуализират в съответствие с промените във военнополитическата обстановка и във военностратегическите схващания.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 1546
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Военната доктрина

Мнение от vassiln » 11 Юни 2017, 10:24

Иначе казано, военната доктрина не е онзи хубав и многословен документ, написан на висок език, който не казва нищо съществено, и който беше отменен през 2011 г.
А става дума за военна наука и практика.
Я ем города, морями запиваю, моя борода небо заслоняет!
Громы и молнии, туманы и дожди! Мои ботинки лижут министры и вожди.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани