Съвременни конфликтиОбща армия на ЕС

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 570
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Обща армия на ЕС

Мнение от ISTORIK » 06 Юни 2017, 17:32

Идеята за обща европейска армия идва от англичаните, предложена е през 1950 г. Дали някога идеята, която е вече на 66 години, ще се реализира, предстои да видим.

Въпреки, че идеята принадлежи на англичаните, системната съпротива срещу по-тясната интеграция на европейските държави в сферата на отбраната е една от най-твърдо следваните политики на британските правителства от десетилетия насам, тъй като страната има най-добре подготвените въоръжени сили на Стария континент и съответно би се оказала най-големият донор на бойни способности.

Решението на Лондон да напусне евросъюза обаче (БрЕкзит) сега изненадващо може да разчисти пътя към реалното изграждане на истинска европейска армия. И то - в сравнително обозримо бъдеще. Крайно време е тази идея да бъде "извадена от нафталина" и политиците да започнат да я обмислят, а после - и да започнат да я реализират.

Франция и Германия подкрепят стъпките по изработването на общоевропейска военна стратегия, в частност – създаването на обединен команден щаб за граждански и военно операции, обща система за спътниково наблюдение и обмен на логистични, и военномедицински ресурси.

В допълнение ЕС има намерение да създаде свой фонд за отбранителни изследвания и инвестиции за осигуряване на своите отбранителни възможности.

---

И две статии в добавка:

https://trud.bg/германия-тихо-гради-европейска-армия/

https://news.bg/euronews/ep-glasuva-za- ... iya-1.html
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 3653
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Обща армия на ЕС

Мнение от vassiln » 11 Юни 2017, 10:02

Особено ми хареса "най-големият донор на бойни способности".
Доколкото съм чел, докато опитвали да си създадат правила за моделиране и прогнозиране на резултата от бойни действия, американците са анализирали стотици битки и кампании в миналото. И устойчиво се наблюдава превъзходство на немските войски над английските и американските такива, в съотношение около 1.2 - 1.25 към 1. Това е по коефициента на т. нар. относителна устойчивост, а не по количество. Не знам доколко е важно в съвременните високотехнологични армии, но е било факт през двете световни войни. Така че за мен най-големия "донор на бойни способности", поне що се отнася до конвенционална война, се намира в средата на Европа.
Що се отнася до технологиите, качеството на немските, шведските, френските и белгийските оръжия не е по-ниско от това на британските. UK са се отказали например от собствени разработки на ядрени оръжия, като получават наготово американски, а за разлика от тях французите не са, с което ще се запази ядрения компонент на ЕС.
Добри професионални и смесени армии имат още Холандия, Дания, Белгия, Швеция, Норвегия, Чехия, Австрия.
Последната война, която бритите водиха самостоятелно, беше за Фолклендските острови. И щеше да завърши плачевно за тях, ако аржентинците имаха 10 ПКР Екзосет в повече. Не че и тогава май не са минали без американска разузнавателна информация, но това трудно се проверява.
Да, имат наистина добра професионална армия. Която все повече зависи от чужди оръжия и технологии. И ако се оттеглят от бъдещи съвместни разработи с европейците, скоро ще минат още повече на американски доставчици.
Но не са нищо изключително и никой няма да плаче.
А и досега не са ги държали гладни да не получават парче от тортата. Примерно преди няколко години разбрах, че Грипен се продавал от BAE sistems.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани