Съвременни конфликтиОбща армия на ЕС

1990-

Модератори: Ksantip, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 569
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Обща армия на ЕС

Мнение от ISTORIK » 06 Юни 2017, 17:32

Идеята за обща европейска армия идва от англичаните, предложена е през 1950 г. Дали някога идеята, която е вече на 66 години, ще се реализира, предстои да видим.

Въпреки, че идеята принадлежи на англичаните, системната съпротива срещу по-тясната интеграция на европейските държави в сферата на отбраната е една от най-твърдо следваните политики на британските правителства от десетилетия насам, тъй като страната има най-добре подготвените въоръжени сили на Стария континент и съответно би се оказала най-големият донор на бойни способности.

Решението на Лондон да напусне евросъюза обаче (БрЕкзит) сега изненадващо може да разчисти пътя към реалното изграждане на истинска европейска армия. И то - в сравнително обозримо бъдеще. Крайно време е тази идея да бъде "извадена от нафталина" и политиците да започнат да я обмислят, а после - и да започнат да я реализират.

Франция и Германия подкрепят стъпките по изработването на общоевропейска военна стратегия, в частност – създаването на обединен команден щаб за граждански и военно операции, обща система за спътниково наблюдение и обмен на логистични, и военномедицински ресурси.

В допълнение ЕС има намерение да създаде свой фонд за отбранителни изследвания и инвестиции за осигуряване на своите отбранителни възможности.

---

И две статии в добавка:

https://trud.bg/германия-тихо-гради-европейска-армия/

https://news.bg/euronews/ep-glasuva-za- ... iya-1.html
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 2945
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Обща армия на ЕС

Мнение от vassiln » 11 Юни 2017, 10:02

Особено ми хареса "най-големият донор на бойни способности".
Доколкото съм чел, докато опитвали да си създадат правила за моделиране и прогнозиране на резултата от бойни действия, американците са анализирали стотици битки и кампании в миналото. И устойчиво се наблюдава превъзходство на немските войски над английските и американските такива, в съотношение около 1.2 - 1.25 към 1. Това е по коефициента на т. нар. относителна устойчивост, а не по количество. Не знам доколко е важно в съвременните високотехнологични армии, но е било факт през двете световни войни. Така че за мен най-големия "донор на бойни способности", поне що се отнася до конвенционална война, се намира в средата на Европа.
Що се отнася до технологиите, качеството на немските, шведските, френските и белгийските оръжия не е по-ниско от това на британските. UK са се отказали например от собствени разработки на ядрени оръжия, като получават наготово американски, а за разлика от тях французите не са, с което ще се запази ядрения компонент на ЕС.
Добри професионални и смесени армии имат още Холандия, Дания, Белгия, Швеция, Норвегия, Чехия, Австрия.
Последната война, която бритите водиха самостоятелно, беше за Фолклендските острови. И щеше да завърши плачевно за тях, ако аржентинците имаха 10 ПКР Екзосет в повече. Не че и тогава май не са минали без американска разузнавателна информация, но това трудно се проверява.
Да, имат наистина добра професионална армия. Която все повече зависи от чужди оръжия и технологии. И ако се оттеглят от бъдещи съвместни разработи с европейците, скоро ще минат още повече на американски доставчици.
Но не са нищо изключително и никой няма да плаче.
А и досега не са ги държали гладни да не получават парче от тортата. Примерно преди няколко години разбрах, че Грипен се продавал от BAE sistems.
Собирала в огороде мать красную смородину.
Снова сын уехал воевать, умирать за Родину!

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: eclipse