Съвременни конфликтиХизбулла - партията на Бога

1990-

Модератори: Ksantip, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 2917
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбулла - партията на Бога

Мнение от vassiln » 22 Сеп 2018, 11:58

Словесна война в Близкия изток.
По повод напоследъшните израелски удари по иранската логистика в Сирия, Насрала казал, че колкото и да се опитват израелците да ги спрат, хизбуласите вече са получили високоточни ракети, способни да нарушат баланса. Демек, Фатх 110 го разбирам аз, макар да не смятам, че наистина застрашават баланса на силите.
И Нетаняхуто като Тръмп в Туитър: само да посмеете, 2006-та ще ви се види като почивка, отговорът ни ще е невъобразим, и така нататък тарарарам татам.
https://m.jpost.com/International/Netan ... nse-567682
Тоя почвам да го харесвам, много помпой, както казват руснаците, живо доказателство, че Израел все пак е близкоизточна държава. Но любимата ми негова реч си остава "Remember Ali!".
Хубавото е, че напоследък войната е словесна.
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 23 пъти
Собирала в огороде мать красную смородину.
Снова сын уехал воевать, умирать за Родину!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 15524
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбулла - партията на Бога

Мнение от Dinain » 22 Сеп 2018, 12:03

8-) :mrgreen:

Изображение

Изображение

Точната фраза я превеждат като

"a crushing blow that he cannot even imagine"
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 15524
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбулла - партията на Бога

Мнение от Dinain » 13 Окт 2018, 09:42

https://www.10.tv/news/173979

Майката на Имад Муджние умряла. На погребението присъствал генсекът на Хизбула Хасан Насрала (официалната му позиция е именно "генерален секретар"), държи реч, в която отхвърля твърденията на Биби за ирански подземен завод за ракети в покрайнините на Бейрут. Биби лъжел, но идеята била благословена.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 2917
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбулла - партията на Бога

Мнение от vassiln » 17 Окт 2018, 10:01

http://www.fenixforum.net/posting.php?m ... 6&p=104941

Крадна от Dinain в темата за Сирия.
The Heavy Price of Lebanese Hezbollah’s Military Engagement in Syria

https://agsiw.org/the-heavy-price-of-le ... -in-syria/

Изследване на жертвите на Хизбула в Сирия, базирано само на публични източници. Абсолютният минимум на убити ливански терористи е 1233 души, от общо почти 3000 убити чуждестранни шиити (иранци, иракчани, афганистанци и пакистанци). Реалната цифра се предполага, че е няколко пъти повече, понеже всички чуждестранни шиитски милиции имат интерес да крият и минимализират жертвите си. Например през цялата първа година на интервенцията на Хизбула, докато Насрала отричаше съществуването й, редовно в медиите на организацията се съобщаваше за подозрително голям брой младежи, починали в пътни произшествия и от "сърдечни удари".

Еволюцията в реториката на ливанските терористи забележително напомня руските ихтамнети: от "няма никакви наши сили в Сирия" през 2012 г., до "ще останем колкото решим в Сирия и никой не може да ни помести" през 2018 г.

В статията се описва и нарастналото взаимодействие между терористичната организация, иранска ислямска гвардия, ВС на РФ и другите шиитски милиции; за разлика от тях, Хизбула е с автономно ръководство и не се командва от ирански офицери.
Да се има предвид, че повечето написано под линка е негова интерпретация.

Ето малко повече детайли.

The Heavy Price of Lebanese Hezbollah’s Military Engagement in Syria
Hezbollah has paid a heavy price to secure the survival of President Bashar al-Assad’s regime, which also secures Hezbollah’s overland lifeline to Tehran.

Изображение

В статията не се твърди опит на Хизбула да прикриват загубите си, а за опит да прикрият участието си в ранната фаза на гражданската война. Като кликнеш обаче на линка, препращащ към отричането, става ясно от кога е то и какъв е смисълът. А именно, че на 29.07.2011 г. Хизбула отрича да е участвала в потискането на протестите в Сирия.

Първото признание на Насрала, че се биели в Сирия, според автора е от април 2013 г. Вероятно е така, но това е и първия месец, в който организацията има осезаеми загуби там. Всъщност доколкото си спомням тогава и започнаха първите боеве с хизбулашко участите. Преди това, ако се вярва на статията, в Сирия са загинали само няколко души от членовете на организацията. Преди това, и да е имало хизбулашко ангажиране във войната, то явно не е било свързано с пряко участие на техни бойни части в сраженията.

Изображение

Явно с приписваното на организацията прикриване на загубите се цели да се внуши, че те са срамно големи, и второ - че са по-големи от реално посочените 1233 убити. За мен нито едно от двете не е вярно. Хизбула не са прикривали жертвите си в тази война, защото за повечето ливанци, или поне за подкрепящите ги, тя бе "добра". Намесиха се на първо място за да спрат прескачането на пожара в своята къща, и после - за да помогнат на дългогодишен съюзник и враг на най-лютите им врагове.
Показателно е, че цялата фактология на статията борави с източници от самата Хизбула.

Може доста да се спори дали за около пет години активно участие в боевете, при това в ролята на щурмова пехота, 1233, 1300 или 1500 убити са много или не са.
Ако приемем, че средно за петте години е поддържан контингент в Сирия от 2000 души, и че са ги ротирали на 6 месеца, това означава общо 20 000 да са минали през участие във войната. Нека ги намалим с една трета, като приемем, че доста от тях са повторили за още 6 месеца. Пак излиза, че около почти 14 000 бойци са били пратени зад граница да се бият. При това имаше нужда и в Ливан да се поддържат свободни сили. Което означава, че при всички случаи се е наложило да вкарат и доброволци, които не са били от професионалния им състав, както е модерно да се казва, нито от квалифицираните запасняци - ветерани. Вероятно доброволците са имали само няколко месеца обучение. При това пак излиза, че са загинали по-малко от една десета от участвалите във войната. А тя наистина беше тежка.

Някой тук във форума се радваше как периодически израелците убивали иранци и хизбуласи в Сирия - къде с ракета, къде с бомба. Според мен израелският принос в броя на жертвите е доста малък.

За представянето:Голяма част от боевете бяха в планините по границата, в градове, срещу едни от най-добрите войници в Близкия изток - тези от ИД и зелени от централна Азия и кавказките републики. Някои от отрядите на опозицията и доста единични бойци от различните фракции бяха със значително по-голям боен опит от бойците на Хизбула. А и по въоръжение не им отстъпваха. Едва ли и медицинската помощ и огневата поддръжка са били добри. Аз смятам, че на фона на некадърството и лошата логистика на сирийската армия и опълчения, вкл. снабдяването на самите части на Хузбула, а и при сравнително слабото представяне на иранците и другите шиитски милиции, не може да се обвиняват хората на Насрала в некомпетентност.
Dinain едва ли ще тръгне да рови за сравнение загубите на SDF и нивото на представяне, нито пък аз, защото е мъчно да ги сравним чисто статистически, но едва ли някой ще спори, че техните загуби също са големи и съизмерими. И това при условие, че кюрдите ползват американски Javelin да им спират колите-бомби, американска артилерия и авиация, а сигурно и логистика и медицинско обслужване.
Собирала в огороде мать красную смородину.
Снова сын уехал воевать, умирать за Родину!

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 2917
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбулла - партията на Бога

Мнение от vassiln » 17 Окт 2018, 11:15

Сега порових малко по темата за прикриването на участието.
Архивирана статия на Ал Арабия от февруари 2013 г.
https://web.archive.org/web/20130218122 ... 66843.html
Споменава се участие на Хизбула в превземането на три контролирани от бунтовниците села край границата. Изглежда е било координирано със сирийската армия на Асад. Пееди това са контролирали осем села по границата, като са ги завзели през 2012 г. Четири от тях са шиитски, а четири - със смесено население.
През февруари при боевете за трите села, Хузбула посочват смъртта на двама "ливански шиити, живеещи в Сирия" и раняването на още 14, но същевременно признават и за смъртта на един техен боец.
Преди това през октомври 2012 г. са признали, че техни членове се бият в Сирия, но са отшли по собствено решение, а не са били пратени от организацията.

Както и да е, сравнително интересно за четене и за съжаление на английски има в Уикипедията:
Hezbollah involvement in the Syrian Civil War
Според някои от цитираните там източници, на моменти хизбулашкият контингент трябва да е надминавал 10 000 души. Види ми се много (на страха очите са големи), но не е невъзможно.

Не се зачитах в идентичната статия на други езици - само арабски и персийски има. То и не винаги са вързани помежду си през различните версии де. В руската обща статия за организацията има раздел, посветен на участието им в Сирийската гражданска война, който звучи изненадващо укорително, както и цялата статия впрочем.
Собирала в огороде мать красную смородину.
Снова сын уехал воевать, умирать за Родину!

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани