Съвременни конфликтиХизбулла

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 17 Авг 2016, 18:56
Контакт:
Status: Offline

Хизбулла

Мнение от Советский богатир » 16 Сеп 2016, 15:10

В партията на Бога


Джефри Голдбърг


През 2002 година американският журналист Джефри Голдбърг написа за New Yorker обширен репортаж за Южен Ливан и политиката на Хизбула. Няколко години по-късно репортажът не изгуби своята актуалност. Media Times Review предлага на своите читатели откъс от текста.

Селището Рас Ел Ейн, което е разположено в ливанската долина Бекаа, попада под преобладаващия контрол на сирийската армия, Иранският революционен корпус и шиитската терористична група Хизбула (или Партията на Бога). Градчето е занемарено и мрачно, декорирано с плакати на мъченици и владетели – аятолах Хомейни е особено популярен – както и с билбордове, които възхваляват проливането на кръв и саможертвата.

Посетих Рас Ал Ейн това лято, за да интервюирам лидерът на една фракция на Хизбула - мъж на име Хюсеин ал Мусауи, който преди двайсет години беше замесен в отвличането на американците. Много от тези американци бяха държани в Рас Ал Ейн; бяха държани със завързани очи, оковани на легла и радиатори. Смята се, че Рас Ал Ейн е мястото, където Уилям Бъкли, шефът на бейрутският клон на ЦРУ, бе държан за определено време, преди да бъде убит от Хизбула през 1985 година.

Когато пристигнах в селото беше пладне; въздухът все още бе горещ и душен, улиците в голямата си част бяха пусти. Някакъв човек продаваше сладолед в парка, намиращ се в центъра на градчето. В парка имаше олющени пейки и едно изкуствено езерце, около което се разхождаха жени и деца. Жените бяха облечени в сиви роби, на главите си носеха забрадки, вързани здраво, така че да не се показва нито косъм под тях.

Подобно на останалите части от града и паркът беше изпълнен с жестокото изкуство на Хизбула. Един плакат показваше американският флаг като на мястото на звездите беше поставена една единствена звезда на Давид. Друг плакат изобразяваше Храмът на скалата, мюсюлманската светия в Йерусалим, хванат в костеливата ръка на човешка фигура с гротескно крив нос. Трети плакат възпяваше смелостта на шиитските мъченици, показвайки мюсюлмански боец застанал на върха на купчина мъртви войници, на чиито униформи бе закачена звездата на Давид. Зеленият флаг на Хизбула можеше да бъде видян навсякъде – на върха на знамето има цитат от Корана, от който Хизбула бе взела името си – “Наистина партията на Бога ще бъде победител”, в центъра му е изобразен автомат Калашников в ръцете на шиитския мъченик Хусаин, братовчед на пророка Мохамед; тези рисунки са изобразени на фона на земното кълбо, с което се внушава ролята на Хизбула в световната умма (или мюсюлманската общност). Най-долу на флага е изписано “Ислямската революция в Ливан”. Аз не видях никъде в Рас Ал Ейн червено-зелено-белият флаг на Ливан.

Бях взел такси от Ашрафиех, благоденстващ християнски квартал в Бейрут, до Рас Ал Ейн. Разстоянието бе около два часа. Свежият средиземноморски въздух бързо отстъпи място на изсушаващата костите горещина на Бекаа. Таксиметровият шофьор, един стар християнин, в началото се колебаеше дали да вземе поръчката (ливанското християнско малцинство се страхува от шиитските въоръжени бойци), но спокойно премина през двата контролно-пропускателни пунктове на сирийската армия. На единия пункт, млад, около тридесет годишен сержант с кръгла забрадка и черна мрежа около нея, провери американският ми паспорт и връщайки ми го, прошепна загадъчно: “Осама бин Ладен.”

След това ние достигнахме до покрайнините на Баалбек, най-големият град в Бекаа. Баалбек е известен с три добре запазени римски храма – на Юпитер, Венера и Бакхус. (Статуя на Хафез ал Ассад, пред-последният диктатор на Сирия и баща на настоящия, стои на входа на града ). Храмовете, които са внушителни – двата главни храма са по-големи от Пантеона – са мястото на годишният фестивал на културата, който привлича елита на Бейрут и бейрутските политици често пъти го сочат като доказателство за нормалността на Ливан. Тази година на фестивала бе представен “Кралят на танца” на Майкъл Флатли. Рас Ел Ейм е на около две мили от храмовете и ние скоро стигнахме до ресторанта Наурас, близо до градския парк, където трябваше да се срещна с Мусауи. Седнах на маса отвън с изглед към улицата. Поръчах си Пепси и зачаках.

Шиизмът израстна като протестно движение, чиито последователи вярват, че ислямът трябва да бъде управляван от наследниците на братовчеда на пророка Мохамед Али, а не от халифите, които взимат контрола над вярващите след смъртта на пророка. Корените на шиитския гняв лежат в мъченичеството на сина на Али Хусаин, който умира в битка с халиф Йезид в района на южен Ирак. (Аз съм чувал от шиити от южен Ирак и от ирански шиити, че смятат Саддам Хюсеин за враг подобен на Йезид). Навремето шиизмът беше едно “квиетистко” движение; шиитите изграждаха домове на възпоменание и учение, наричани “хусайниаси”, в които си припомняха славата на мъченичеството на Хусаин.

В Ливан, през шейсетте години, шиитите започнаха да се просмукват във външния свят. Някои се присъединиха към революционните палестински движения; други попаднаха в орбитата на един духовник популист – Муса Садр – който създаде група, наречена Движение на онеправданите и по-късно Амалска шиитска войска. Хизбула бе създадена през 1982 година от група млади, лишени от собственост шиити, събрани около духовника-поет Мухамад Хусаин Фадлалах. Те бяха подтикнати към това от поредица коренно различни събития, включително от насилието срещу тяхната общност в Ливан, упражнявано от сунитските и християнските елити и от захласа към иранската революция от 1979, когато Иран попадна под властта на “чистия” ислям. Ключово събитие за тях бе израелската инвазия в Ливан през 1982 година.

Тогава Фатах, която е част от Палестинската освободителна организация (ПЛО), изстрелваше ракети Катюша към северен Израел от Ливан, където се намираше главната й база и премиерът Менахем Бегин, следвайки съвета на Ариел Шарон, тогава министър на отбраната, нареди на израелските сили да влязат в Ливан. Целта на нахлуването бе да се завладее това, което бе познато като Фатахланд – ивица земя в Южен Ливан, попаднала под контрола на Ясер Арафат, и да се изгонят частите на ПЛО. Шарон имаше голяма цел: да опази приятелското християнско правителство в Бейрут и да разруши ПЛО. Обаче не инвазията вдъхнови шиитите, които бяха щастливи да видят юга освободен от Арафат и Фатах. Шиитите взеха оръжията, когато разбраха, че Шарон, подобно на Арафат, няма намерение да напусне Ливан.

Хизбула с бази в Бекаа и бейрутските южни квартали бързо прерасна в най-успешната терористична организация в модерната история. Тя послужи като модел за терористичните групи по целия свят; Магнус Рансторп, директор на Центъра за изучаване на тероризма и политическото насилие в университета Сейнт Андрюс в Шотландия, казва, че Ал Кайда научи стойността на организираното насилие от Хизбула. Организацията фактически изобрети последователните терористични атаки, когато в ранната утрин на 23 октомври 1983 година осъществи едновременни самоубийствени атентати в американската морска квартира в Бейрут и в една сграда с апартаменти, където бяха разквартирувани френски умиротворители. Тези атаки бяха осъществени в рамките на 20 секунди, като третата част от плана – разрушаването на италианският умиротворителен контингент – е била изоставена, тъй като организаторите разбрали, че италианците спят в палатки, а не във висока сграда.

До 11 септември Хизбула убива повече американци, отколкото която и да било друга терористична група – двеста и четиридесет – само при атаката на базата на военноморските сили. Чрез терористична тактика Хизбула принуди американското и френското правителство да изтеглят своите умиротворителни сили от Ливан. И две години по-късно, когато Ехуд Барак изтегли израелските сили от южен Ливан, тя стана първата военна сила, успяла да изгони Израел от арабска територия.

Използвайки различни имена, включително Организация на ислямския джихад и Организация на потиснатите на земята, Хизбула остава в нелегалност до 1985 година, когато публикува манифест, осъждащ Запада и прокламиращ: “Всеки от нас е воюващ боец, когато бъде призован за джихад и всеки от нас има мисия в битката на основата на своите законни задължения. Аллах ни подкрепя и защитава докато всеем страх в сърцата на враговете си.”

Друга фаза в развитието й настъпва през 1991 година, когато в края на ливанската шестнайсет годишна гражданска война, голяма част от воюващите решават да се разоръжат. Номинално Ливан се управлява от Бейрут от администрация, чиито главни министерски постове са внимателно разпределени между различните религиозни фракции – маронити и православни християни, сунити, шиити и друзи. Но фактически Ливан е под контрола на Сирия; и сирийците с подкрепата на Иран позволиха на Хизбула да запази своя арсенал от оръжия и дори да го увеличи, като целта бе да се напада Израел чрез организацията. Сирийците също така позволиха на Хизбула да контролира шиитското гето в южен Бейрут, голям част от долината Бекаа и южен Ливан по границата с Израел.

Настоящият лидер на Хизбула, Саид Хасан Насрала, е толкова важна фигура в Ливан колкото са управляващите политици и сирийският президент Башар ал Асад. Водачи на Хизбула участваха в изборите в Ливан и спечелиха – групата сега държи 11 места в 128 местния ливански парламент. Но в Хизбула едва ли има някаква лоялност към президента на Ливан, Емил Лахуд, който е християнин и определено не изпитват никаква към премиера Рафия Харири, който е сунит. Единствените портрети, които могат да бъдат видени в офисите на Хизбула, са портрети на Хомейни и на аятолах Хаменей, лидерът на Иран (статията е писана през 2002 г., б.пр.).

Хизбула има годишен бюджет от повече от сто милиона долара, който идва от иранското правителство директно и от сложна система от финансови клетки, пръснати из целия свят от Банкок и Парагвай до Мичигън и Северна Каролина. Подобно на Хамас в Газа, Хизбула действа успешно в публични сфери, които са недостъпни за повечето терористични групи. Тя управлява широка и ефективна мрежа от социални услуги. Публикува вестници и списания и притежава собствена сателитна телевизионна станция, която, както се смята, се гледа от 10 милиона души дневно в Близкия изток и Европа. Програмата с име Ал Манар, или Дом на светлината, излъчва анти-американски програми, но главната й цел е да окуражава палестинците да стават самоубийствени атентатори.

Заедно с тази обществена работа Хизбула продължава да увеличава своите терористични и партизански възможности. Магнус Рансторп казва, че Хизбула може да бъде активна на четири нива едновременно – политическо, социално, партизанско и терористично – защото нейните лидери са “майстори на дългосрочната стратегическа подривна дейност”. Апаратът за сигурност на организацията действа в Европа, Северна и Южна Америка и Източна Азия. Съгласно американски и израелски представители на разузнавателните служби, групата ръководи подвижни “дневни лагери” за терористични тренировки из долината Бекаа. В някои от лагерите инструкторите идват от Иранската революционна гвардия и иранското министерство на разузнаването. В последните двадесет години терористите от такива коренно различни организации като баската сепаратистка група ЕТА, Червените бригади, Кюрдистанската работническа партия и Ирландската републиканска армия бяха тренирани в тези терористични лагери.

Основен фокус на днешните тренировки изглежда е обучението на специфични анти-израелски бойци в науката за изграждането на така наречените “мега-бомби” – механизми, които могат да съборят големи сгради. Експлозията на една мега-бомба е събитие, което може да доведе до голяма война в Близкия изток. В действителност подобни атаки бяха правени, но неуспешно: например откритите от специалните служби на Израел бомби в Азриели Тауърс – две от най-високите сгради в Тел Авив. Ако тази операция бе успешна стотици израелци биха умрели и вероятността да бъде предизвикана война бе голяма.

Гал Луфт, израелски полковник от запаса и експерт по контратероризма, ми каза, че ролята на Хизбула в тези планове е неясна. “Хизбула има опит с използването на голямо количество експлозиви – каза той – Възможно е Хизбула да вдъхновява и да съветва, както и да оказва техническа помощ за подобни атентати, но е неясно дали използва за извършители хора от собствените си групи.” Луфт смята, че е въпрос на време кога една мега-атака ще се увенчае с успех.

Агентите на Хизбула се инфилтрираха в Западния бряг и Газа, сред арабските общности в Израел, помагат на Хамас и Ислямски джихад, както и се опитват да създадат свои собствени терористични клетки; много палестинци благоговеят пред Хизбула заради това, че организацията успява да постигне в Ливан това, което палестинците не успяват да направят в окупираните територии. Миналата година организацията (2001, б.пр.) изгради погреби за ракети, които при възможност могат да бъдат използвани срещу Израел. Тези ракети, повечето от които са от Иран, са внесени чрез камиони през Сирия и долината Бекаа.

Хизбула не беше подозирана за открити анти-американски действия до 1996 година, когато Хобар Тауърс в Саудитска Арабия бяха атакувани. Но според служители на разузнаването нейни хора, с помощта и прикритието на ирански дипломати, са поставили разузнавателни устройства в дипломатически представителства на САЩ в Южна Америка, Югоизточна Африка и Европа.

В последно време висши американски служители намекват, че Хизбула и нейните спонсори могат да се окажат мишена във войната с тероризма на правителството на Буш. Заместник-държавният секретар Ричард Армитидж наскоро нарече Хизбула “А-групата” на тероризма, а Ал Кайда “Б-групата”. ЦРУ загуби най-малко седем служители от тероризма на Хизбула, включително Уилям Бъкли.

След като изпих трето Пепси, видях един Land Cruiser да се приближава до ресторанта. От него излезе скован, изглеждащ нещастен, човек, с добре поддържана брада. Човекът тихо седна близо до мен. Трима души, един от които облечен в кожено яке, въпреки ужасната жега, останаха в колата.

Брадатият мъж не беше Хусаин ал Музауи, когото очаквах да видя. Той каза, че името му е Мухамад и че е помощник на Мусауи и че е изпратен да разбере моите намерения. Тук съм, отговорих му аз, за да науча дали наистина Хизбула се е превърнала в ливанска политическа партия.

Казах му също, че искам да преценя настроенията на хората към Америка.

“Смятате ли да питате за скорошни събития?” – попита ме Мухамад. Казах му, че смятам.

След като ме притисна още повече, му признах, че съм любопитен да науча нещо за човек на име Имад Мугниах. Мугниах, който започна своята кариера през 70-те като бодигард на Арафат. Това е човекът, когото Съединените щати държат отговорен за повечето анти-американски атаки на Хизбула, включително атаката на военноморските сили в Бейрут и отвличането на самолета T . W . A . през 1985 година, когато пилот от американската флота бе екзекутиран. Той също така е заподозрян за участие в атаките на Кхобар Тауърс, при които умряха 19 американски служители.

Миналата година американското правителство постави Мугниях в списъка с 22-та най-търсени терористи, заедно с други двама негови колеги – Али Атуа и Хасан Из Ал Дин. Само споменаването на името на Мугниях е чувствителен проблем в Ливан и Сирия, които отказват да помогнат за залавянето му. Ливанският премиер Харири изведнъж се превъзбуди, когато в разговор с него това лято, го попитах защо правителството му отказва съдействие на Америка за залавянето на Мугниях. “Той не е тук! Той не е тук! Казвал съм това на американците стотици пъти, той не е тук!”

Седнал в ресторант Наурас в Рас ал Ейн до човек на има Мухамад, аз казах – да, Имад Мугниях ще има място в моята история. След като изрекох това Мухамад се изправи, погледна ме презрително и си отиде, без да каже дума.

***

Главният говорител на Хизбула е леко прегърбен, резервиран човек на около 50 години. Името му е Хасан Йезедин. Стилът му на обличане е като на ирански дипломат: подстригана брада, черно сако, бяла риза без вратовръзка. Офисът му се намира на приземния етаж на сграда в южния бейрутски квартал Дахия. Хизбула има пет главни офиса тук и всички са в блокове с апартаментни, което им помага да се създаде щит към израелските бойни самолети, периодично прелитащи над квартала. Малките офиси са слабо обзаведени, като основната идея изглежда е нещата в тях бързо да бъдат изнесени в случай на израелска атака.

Осемте члена на управляващия съвет на Хизбула се събират в Дахия веднъж седмично. Ливански полицаи има в няколко части на квартала, но те не се отдалечават от постовете си. Сградите, където се намират офисите на Хизбула се охраняват от въоръжени бойци, облечени в черно, а прикрити агенти патрулират по улиците. Веднъж, отивайки към една среща, аз извадих фотоапаратът си и започнах да снимам постери, възхваляващи смъртта на “мъчениците” на Хизбула. След около трийсетина секунди, двама души на организацията ме пресрещнаха и ми заповядаха да прибера фотоапарата, след което ме придружиха до мястото на срещата.

Шиитското укрепление в южните квартали на града е само на 20 минути път с кола от мега магазина на Върджин в центъра на Бейрут, но тези квартали спокойно могат да бъдат взети за част от Техеран. Очите на Аятолах Хомейни и аятолах Каменей те гледат отвсякъде, а западният стил и мода на източен Бейрут е забранена; повечето от жените са изцяло забулени. Покрайнините са най-гъсто населените райони на Бейрут, застроени са с паянтови седем-осем етажни блокове с апартаменти, с прозорци гледащи един към друг над претъпканите улици и тесните тротоари. Главният бизнес в Дахия са второкласните магазини, където се продават откраднати автомобили и компютри.

Бях представен на Езедин от Хюсеин Набулси, който превеждаше разговорът ни. Набулси отговаря и за уеб сайта на Хизбула. Той е живял известно време в Америка и използва американски жаргон, когато говори. Той е млад и общителен, но става уклончив, когато се заговори за миналото и опита му. “Живял съм в Бруклин и смятах да уча в Тексаският университет, но се преместих в Канада...” И оттук историята става все неясна.

Езедин каза, че анти-американизмът вече не е фокус на действията на неговата партия. Хизбула, казва той не е срещу американския народ; тя е само срещу политиката на американското правителство и особено към неговата “неограничена” подкрепа на Израел. Като всички публични фигури на Хизбула Езедин е горд от победата над Израел в южен Ливан преди две години и дълго говори за причините за успеха на организацията. Той цитира изявление на лидера на Хизбула, Саид Хасан Насрала, направено непосредствено след изтеглянето на Израел: “Казвам ви: този “Израел”, който притежава ядрени оръжия и най-силната военно-въздушна сила в региона е по-крехък от паяжина.” Езедин обяснява, че Ехуд Барак оттегли войските, защото войниците и техните майки се страхували от смъртта. Това не важи за мюсюлманите, казва той. “Животът не свършва, когато умреш. За нас има истински живот след смъртта. Достигането на живота след смъртта е целта на живота. Веднъж, когато имаш в ума си целта на смъртта, ти спираш да се страхуваш от евреите.”

След като Израел се оттегли от южен Ливан, много експерти по въпросите на Близкия изток, смятаха, че Хизбула ще се съсредоточи върху социалните дейности и вътрешната политика, за да трансформира мирно Ливан в ислямска република. Дори преди Израел да се изтегли, водещ специалист по Хизбула, Аугистос Ришар Нортън от Бостънския университет, пише изследване със заглавие: “Хизбула: от радикализъм към прагматизъм”. В своето изследване Нортън казва, че в дискусии с лидери на Хизбула е останал с впечатлението, че групата “няма апетити да води военни акции по израелската граница, в случай, че Израел се оттегли от Юга.”

Но Хизбула, в своята същност, е джихадистка организация и нейните лидери никога не са се опитвали да крият своята крайна цел: изграждането на ислямска република в Ливан и освобождаване на Йерусалим от евреите. Непосредствено след изтеглянето Хизбула съобщава, че Израел все още държи тънка ивица ливанска земя наречена Шебаа. Обединените нации заявяват, че Шебаа не е част от Ливан, а принадлежи на окупираните от Израел Голански възвишения и следователно това е въпрос на споразумения между Сирия и Израел. Хизбула не се съгласява и с подкрепата на Сирия продължава често да обстрелва израелските авантпостове в Шебаа.

Езедин е склонен да признае, че кампаниите на Хизбула, целящи да отстранят Израел от Шебаа са претекст за нещо по-голямо. “Ако те отстъпят Шебаа ние няма да спрем да воюваме с тях, каза ми той, нашата цел е да освободим Палестина.” Оцелелите от тази освободителна война евреи, каза Езедин, “могат да се върнат обратно в Германия, откъдето дойдоха”. Той допълни обаче, че на евреите, които са живели в Палестина преди 1948 година, “ще им бъде позволено да живеят като малцинство, подчинено на мюсюлманското мнозинство.” Самият Насрала каза на конференция в Техеран, че “всички ние имаме историческата възможност да приключим с целия този ракообразен ционистки проект.”

Балансът на силите по северната граница на Израел показва, че амбициите на Хизбула са нереализуеми. Бойците на организацията са няколко хиляди, а израелските военновъздушни сили са сред най-добрите в света. Но оттеглянето на Израел от Ливан, напомпа самочувствието на Хизбула, засили презрението към евреите, наред с желанието за пълна победа. “Всеки ни казва, вие сте луди, какво правите, вие не може да победите Израел. Но ние показахме, че евреите не са непобедими, ние им създаваме големи проблеми и ще продължим да правим това.”
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 16 Сеп 2016, 15:49

Богатир, искрено ме изненадваш с тази статия. :) Стара е, но много правдива. Не бих могъл да го разкажа по-добре - "посвещавам" я на Торн. :)

Статията, както е посочено, е от 2002 г., затова може да обърка по-незапознатите читатели с хронологията:

- 1982 г. Израел влиза в Ливан до Бейрут.
- 1985 г. израелските сили поетапно се изтеглят, като запазват само буферна зона с дълбочина 4-12 км, контролирана от SLA (местни друзи) и малобройни фортове и специални части.
- 1991 г. е краят на ливанската гражданска война.
- 2000 г. израелските сили изцяло се изтеглят от южен Ливан.
- 2005 г. е взривен кортежа и убит бившия министър-председател Рафик Харири. В същата година сирийските окупационни сили са принудени под международен натиск да се изтеглят и те от Ливан.
- 2006 г. е втората ливанска война, между Израел и Хизбула.
- 2008 г. Имад Мугние е убит в Сирия, предполагаемо от израелските тайни служби.
- 2015 г. синът му, Джихад Мугние, е убит в израелски въздушен удар в Сирия.

ПП Моля модераторите да преместят тук последните няколко поста за Хизбула от сирийската тема, ако може.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от T-72 » 16 Сеп 2016, 15:51

Името на автора дава много отговори!
Кръвта вода не става!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 16 Сеп 2016, 15:57

Статията дава отговори, не името на автора.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 2914
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Almasy » 16 Сеп 2016, 16:14

Доста изчерпателно.
За което благодаря на всички.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от General Lukov » 16 Сеп 2016, 19:23

Dinain написа: - 2005 г. е взривен кортежа и убит бившия министър-председател Рафик Харири.
Малко в далечна връзка с темата. Преди време Родион Попов (бивш разузнавач, от т.нар. "патриоти от Държавна сигурност работили за България" 8-) ) се беше изтъпанчил в едно предаване и беше казал, че Рафик Харири е бил убит в Рияд (столицата на Саудитска Арабия), а още по-озадачавото беше, че никой от другите в студиото, вкл. водещия не го поправи, което говори за нивото на историческа култура на журналистите в България. :lol:
Иначе тая тема може да отприщи доста спорове и караници и не знам доколко е подходяща да съществува, защото по тази линия може да се направи тема за всяка подобна организация в света, което ще оспами форума, но оставям модераторите да преценят, за да не каже някой, че апелирам за заключване на темата.
Ако се опитам да бъда максимално неутрален, Хизбула си е като нашето ВМРО преди 1 век, за едни освободителна, за други терористична организация. Иначе до това колко държави са я признали или не за терористична, това винаги е зависело от баланса на силите в световната геополитика. Ако Русия вземе, че засили своето влияние в бъдеще и инсталира проруски правителства тук-таме, броят на призналите я страни за терористична организация ще намалее, както и обратния вариант при отслабване на Русия. 8-)
Горе долу нещата приличат на признаването на Косово - Либия например го призна няколко дена след падането на Кадафи от власт. :roll:

Аватар
jacksparrow
Редовен потребител
Мнения: 4443
Регистриран на: 06 Сеп 2016, 22:12
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от jacksparrow » 01 Окт 2016, 00:32

http://www.lebanonrenaissance.org/asset ... -Nov09.pdf

Манифест на Хизбула от 2009г. с който се отричат от сектарианизъма и подкрепят секуларни и демократични политики с фокус към основните човешки права и толерантност между етносите и религиите.

Интересни моменти от манифеста.

The fact that the Lebanese political system was founded on a sectarian basis represents in itself a strong
restriction to the achievement of true democracy where an elected majority can rule and an elected minority
can oppose, opening the door for a proper exchange of power between the loyalty and the opposition or the
various political coalitions. Thus, abrogating sectarianism is a basic condition for the execution of the
majority-minority rule.
Изображение

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 01 Окт 2016, 01:10

И се самоопределят като джихадисти.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
jacksparrow
Редовен потребител
Мнения: 4443
Регистриран на: 06 Сеп 2016, 22:12
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от jacksparrow » 01 Окт 2016, 01:21

Всъщност се самоопределят като съпротива срещу американският тероризъм и ционистите, борци против империализма, расизма, окупацията и несправедливостта. Думичката джихадист не видях в манифеста.
Изображение

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 01 Окт 2016, 02:35

РЗС значи. Трябва да четеш по-внимателно.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от General Lukov » 01 Окт 2016, 13:47

Да бе борили се срещу ционизма... а оня ден Хасан Насрала каза, че Саудитска Арабия за тях е много по-големия враг от Израел. T-72....

Аватар
jacksparrow
Редовен потребител
Мнения: 4443
Регистриран на: 06 Сеп 2016, 22:12
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от jacksparrow » 01 Окт 2016, 13:57

Ами така е, времената се менят. И Кери каза, че Хизбула не планира нищо срещу САЩ. И се търпят. В момента салафистите и екстремизмът който изнасят саудитите са световната заплаха. Манифестът е от 2009, много вода изтече оттогава и Хизбула стават все по - демократични и толерантни ;) .

“Hezbollah,” Mr. Kerry explained, “is not plotting against us.”

http://www.nytimes.com/interactive/2016 ... .html?_r=1
Изображение

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от General Lukov » 01 Окт 2016, 17:15

Няма как за една ислямистка групировка като Хизбула по-голям враг да са други мюсюлмани пък били те и от друга деноминация (сунити), отколкото Израел. Тук има нещо гнило, или евреите са подкупили Насрала така да говори. 8-)
То е все едно да каже, че за Ливан по-голяма заплаха са сунитските крайни групировки, отколкото държавата Израел. Крайно алогично твърдение.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 14 Окт 2016, 10:11

Pizdec написа:Ами така е, времената се менят. И Кери каза, че Хизбула не планира нищо срещу САЩ. И се търпят. В момента салафистите и екстремизмът който изнасят саудитите са световната заплаха. Манифестът е от 2009, много вода изтече оттогава и Хизбула стават все по - демократични и толерантни ;) .

“Hezbollah,” Mr. Kerry explained, “is not plotting against us.”

http://www.nytimes.com/interactive/2016 ... .html?_r=1
В момента не планират нищо срещу САЩ, разбира се. Имат си предостатъчно проблеми и така. Но с манифест, който е изпълнен от началото до края с "борба срещу САЩ, Израел, колониализма и империализма" не може да има никакво съмнение. Което е идеологията на цялата "Ос на съпротивата" и самия Иран, разбира се.
Известно са и като "оста на злото".
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от T-72 » 14 Окт 2016, 10:19

Dinain написа:
Pizdec написа:Ами така е, времената се менят. И Кери каза, че Хизбула не планира нищо срещу САЩ. И се търпят. В момента салафистите и екстремизмът който изнасят саудитите са световната заплаха. Манифестът е от 2009, много вода изтече оттогава и Хизбула стават все по - демократични и толерантни ;) .

“Hezbollah,” Mr. Kerry explained, “is not plotting against us.”

http://www.nytimes.com/interactive/2016 ... .html?_r=1
В момента не планират нищо срещу САЩ, разбира се. Имат си предостатъчно проблеми и така. Но с манифест, който е изпълнен от началото до края с "борба срещу САЩ, Израел, колониализма и империализма" не може да има никакво съмнение. Което е идеологията на цялата "Ос на съпротивата" и самия Иран, разбира се.
Известно са и като "оста на злото".
От кой са "определени като оста на злото"?
Кръвта вода не става!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 14 Окт 2016, 12:29

САЩ и Израел: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Axis_of_evil

Оригинално от Буш през 2002 г. - на годишното обръщение State of the Union.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
jacksparrow
Редовен потребител
Мнения: 4443
Регистриран на: 06 Сеп 2016, 22:12
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от jacksparrow » 31 Окт 2016, 21:56

Хизбула отдава почит в църква в арменското градче Ma'loula след евиктирането на Ал Кайда.

Изображение

Неизвестно къде.
Изображение
Изображение

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от T-72 » 31 Окт 2016, 22:33

Ясно е защо Израел и естествено САЩ не обичат Съпротивата... и е ясно защо в Ливан толкова обичат Съпротивата!
Кръвта вода не става!

Аватар
jacksparrow
Редовен потребител
Мнения: 4443
Регистриран на: 06 Сеп 2016, 22:12
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от jacksparrow » 31 Окт 2016, 22:40

Dinain написа:Но с манифест, който е изпълнен от началото до края с "борба срещу САЩ, Израел, колониализма и империализма" не може да има никакво съмнение. Което е идеологията на цялата "Ос на съпротивата" и самия Иран, разбира се.
Известно са и като "оста на злото".
Борба срещу ционистите и империализма на САЩ. Не срещу САЩ и Израел, евреите, американците, сунитите т.н., разлика не правиш ли :lol:

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-37821597

В Ливан вече си имат про хизбула християнски президент. Да им е честито.
Изображение

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 31 Окт 2016, 23:02

T-72 написа:Ясно е защо Израел и естествено САЩ не обичат Съпротивата... и е ясно защо в Ливан толкова обичат Съпротивата!
Ясно е само, че си крайно незапознат с ливанските въпроси. :)
И е ясно, че САЩ и Израел няма да обичат иранска креатура, създадена със заявена цел унищожението им. Колкото повече минава времето, толкова повече руската пропаганда прояжда знанията ти. :)

Явно е крайно време да припомня.

Мишел Аюн бил про-хизбулашки президент. Самият Мишел Аюн! :lol: :lol: :lol: Това цепи мрака на невежеството!
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5292
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от T-72 » 31 Окт 2016, 23:50

Dinain написа:
T-72 написа:Ясно е защо Израел и естествено САЩ не обичат Съпротивата... и е ясно защо в Ливан толкова обичат Съпротивата!
Ясно е само, че си крайно незапознат с ливанските въпроси. :)
И е ясно, че САЩ и Израел няма да обичат иранска креатура, създадена със заявена цел унищожението им. Колкото повече минава времето, толкова повече руската пропаганда прояжда знанията ти. :)

Явно е крайно време да припомня.

Мишел Аюн бил про-хизбулашки президент. Самият Мишел Аюн! :lol: :lol: :lol: Това цепи мрака на невежеството!
Ох Боже, айди специалисте ми кажи кога и защо бе създадена Хизбула? Ама ми кажи каквото мислиш, а не каквото са те учили в Израелската армия?
Кръвта вода не става!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 01 Ное 2016, 08:06

О, не. Ти като специалист по ливанските въпроси ми обясни щом в Ливан "толкова обичат Хизбула", защо са в политическа криза от години?
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
jacksparrow
Редовен потребител
Мнения: 4443
Регистриран на: 06 Сеп 2016, 22:12
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от jacksparrow » 05 Ное 2016, 20:56

Една от кандидатките за президент на Ливан

Изображение

Хизбула с християнската партия в Бейрут 8-)
Изображение
Изображение

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 10 Яну 2017, 21:39

Много добра статия на Нюзуик, която посвещавам на Торн. Имената са фиктивни.

Hezbollah Is the Real Winner of the Battle of Aleppo
Sulome Anderson
And while Syria’s brutal civil war isn’t over—and the group faces enemies, both from within and without—Hezbollah has solidified its standing as the most powerful force in Lebanon. Once dependent on Assad for its survival, the group is now stronger than he is.
Хизбула е затвърдила позицията си на най-голяма сила в Ливан. Нещо повече, докато едно време е била зависима от режима на Асад, сега е по-силна от него.
Whether that’s true or not, the Syrian rebels landed their share of blows. The Syrian Observatory for Human Rights, an independent organization that documents casualties of the Syrian war, estimates that Hezbollah lost 1,387 fighters in Syria. At one point, these losses were so bad that some speculated that the group’s ability to combat Israel, its primary nemesis, had eroded. “Hezbollah has lost senior, seasoned and trustworthy commanders,” says Randa Slim, a Hezbollah analyst at the Middle East Institute, a Washington, D.C.–based think tank. “It’s not easy for the party to find replacements quickly and easily.”
Според СОХР, Хизбула е загубила 1387 бойци, много от тях високопоставени, опитни и доверени командири, които не може да замени бързо и лесно.
Despite its high death toll, the group also benefited from the war militarily, Daher explains. Not only did Hezbollah gain valuable battlefield experience; it also preserved its pipeline of weaponry coming from Iran through Syria, which is likely the main reason the group entered the war.
Въпреки тежките загуби, Хизбула е натрупала ценен боен опит и запазила линията си за доставки на оръжие от Иран през Сирия, което е вероятно основната причина за влизането им във войната.

‘Fuck Those Sons of Bitches’
But all that came with a cost—one that went beyond loss of life. Hezbollah members now say there is tension between the Shiite group and the regime in Damascus. In his hideout, Ali, the Hezbollah fighter, snorts when asked about his feelings on Assad’s government. “We and the Syrian regime often shoot at each other,” he says, laughing. “We don’t give a damn about the Syrians. We have no intention of giving up most of the territories we control in Syria. We are not in Syria because we’re in love with a person named Bashar al-Assad for his good looks. If you come to us and tell us tomorrow that the Syrian regime is coming back to [invade] Lebanon, we would fight them. We would kill them all. Fuck those sons of bitches. We’re only there for our own benefit. We’re defending our interests.”
Дословен превод:
"Ние и сирийския режим често се стреляме (смее се). Не ни пука за сирийците. Няма намерение да дадем повечето от териториите, които контролираме в Сирия. Ние не сме в Сирия защото сме влюбени в човек, наречен Башар ал-Асад, защото е красив. Ако дойдете и ни кажете, че утре сирийският режим се връща (да нахлуе) в Ливан, ние ще се бием срещу тях. Ние ще ги избием всичките. Майната им на тези кучи синове. Ние сме там само заради нашите ползи. Ние защитаваме нашите интереси."
Slim says Hezbollah’s antipathy toward the Syrian government has been building for some time. “It is no secret that Hezbollah's military leaders are not impressed by the Syrian army’s capacity and the discipline of pro-regime militias,” she says. “I don't think that Assad and his army have the interest and the means to contest their presence in the near future.”

Ali’s grizzled friend seems to agree. “Assad is just a figurehead,” he says. “He has no real power. We won this war, not the regime.”
Антипатията на Хизбула към режима се трупа от известно време. "Не е тайна, че командирите на Хизбула не са впечатлени от способностите на сирийската армия и дисциплината на про-режимните опълчения. Не мисля, че Асад и армията му имат намерението и капацитета да оспорят тяхното присъствие (на Хизбула) в близко бъдеще."

"Асад е само плакат/чучело. Той няма реална власт. Ние спечелихме тази война, не режимът."

‘We’re Going to Surprise the Whole World’
In his Tripoli shop, Mohammad smiles grimly when asked how he plans to react to Hezbollah’s victories. “We’re going to surprise the whole world with what we’re going to do in Lebanon,” he says. “We have a plan, and we’re going to make a comeback.”
Мохамед, водач на малка сунитска групировка в Триполи, казва, че е воювал в Алепо в редиците на Джабхат ал-Нусра и ще се върне. "Ще изненадаме целия свят с това, което ще направим в Ливан", казва, "имаме план, и ще се завърнем триумфално".
Участието на Хизбула в сирийския конфликт разпали недоволство сред ливанските сунити и редица нападения, последното от което уби 43 души в кв. Дахия, Бейрут, през ноември 2015 г. Но Хизбула доминира ливанското правителство и често го "замества", когато не може да се справи. Хизбулашкият командир разказва, че са заловили стотици сунитски атентатори и нападатели, но винаги ще има още.
Despite the threat of attacks on its home turf, Hezbollah’s success in Syria means the group can finally shift its focus back to its neighbor to the south, Israel. “When it comes to Israel,” the commander in Dahiyeh says, “we never sleep. We have our eyes on them always.”
"Що се отнася до Израел, ние никога не спим. Винаги ги държим под око".
When that changes, however, Ali, the Hezbollah fighter, says and he and his comrades will be ready. As he speaks, he smiles confidently. “The Israelis have been losing this game since 2006,” Ali says. “Because we are with God, and we don’t think of anything else.”
Минаха повече от 10 години от последната война между Израел и Хизбула. Според Израел, групировката днес разполага с повече и по-модерно оръжие от тогава - насочвани по ГПС балистични ракети със среден обсег, способни да достигнат Тел Авив с 500 кг бойна глава, руски противотанкови, противокорабни и крилати ракети. Хизбулашкият командир се хвали, че врагът е отслабен, но периодичните въздушни удари на израелската авиация по оръжейни конвои на Хизбула в Сирия през последните години в повечето случаи остават без отговор. Изглежда, че групировката не изгаря от желание да се впусне в нова сухопътна война с архи-врага си. Взаимната оръжейна заплаха изглежда засега работи.

"Когато това се промени", добавя Али, той и неговите другари ще бъдат готови. "Израелците губят тази игра от 2006 г. насам. Защото ние сме с Бог (Аллах), и не мислим за нищо друго."
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 16950
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Хизбула - партията на Бога

Мнение от Dinain » 11 Яну 2017, 00:20

Истерия и несвързани брътвеж.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)
...
Days since last IAF airstrike in Syria

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани