Общи приказкиПроизводствени Стандарти - ISO, БДС

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 5157
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от EddieBG » 14 Окт 2019, 21:16

Ivanov написа:
14 Окт 2019, 20:03
EddieBG написа:
14 Окт 2019, 19:59
Ivanov написа:
14 Окт 2019, 19:57
Малък си , " кучешка радост " е вид истински салам от едро смляно месо и сланина .... Няма нормална котка която не го яде ! Има извратени котки , дрогирани с " уискас" които и мишки не ядът :mrgreen:
По времето на соца "Уискас" се намираше във всеки хранителен магазин. :lol:
Не знам , ама котките не бяха вегетарианци :)
По времето на соца какви котки имаше, нали?
Не като сегашните :D
pnp5q написа:В случая прилагателните се образуват на принципа, на който се получава "марсиански" - "сащианец", "сащиански". Не сте длъжни да ми вярвате, потърсете "сащиански" в Гугъл.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3172
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Stan » 14 Окт 2019, 21:17

kramer написа:
14 Окт 2019, 21:02
angelmr написа:
14 Окт 2019, 20:52
Ivanov написа:
14 Окт 2019, 19:57
Малък си , " кучешка радост " е вид истински салам от едро смляно месо и сланина .... Няма нормална котка която не го яде ! Има извратени котки , дрогирани с " уискас" които и мишки не ядът :mrgreen:
Всъщност е просто по-грубо смляна разновидност на съвременната наденица.
Която засищаше. Обясни сега, защо съвременната наденица не засища?
Защо си купуваш най-долнопробните боклуци. За това. Ама македонската наденица при цена 3,2 лв килото през 1980 г. отговаря като съотношение цена:заплащане/пенсия не на днешните 3,2 лв, а колбаси от ценовата категория 11-15 лв.
Като не искаш мира, на ти секира.

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 154
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от angelmr » 14 Окт 2019, 21:20

angelmr написа:
14 Окт 2019, 12:03
kramer написа:
12 Окт 2019, 21:32
Иначе навремето имаше БДС, на което много днешни производства, особено от хранително-вкусовата промишленост не биха отговорили.
Работя конкретно в тази област и мога подробно да обясня защо, но довечера, че съм на работа.
Обещаното по-подробно обяснение:
Първо, преди самото обяснение, нека разясним какво е това стандарт. Стандарт не е магическа дума, която като кажеш и размахаш пръчка от зеленика с перо от феникс и изведнъж да получиш най-прекрасното ядене на света. Стандарт е просто стандартизирана технология и стандартизиран състав от който не можеш да се отклоняваш. Може да е отвратителен буламач, но дори и да знаеш как да подобриш рецептата, нямаш правото да го правиш. За разлика от преди днес технолозите имат пълната свобода да променят рецептите, стига да следват процедурите за безопасност. И като следствие имаме цял спектър от всевъзможни храни в различни ценови диапазони.
Второ, нужно е разяснението и на още един термин. Този за качество на храната. Какво е това качество? Дали храната ти е вкусна? Ами за един една храна е вкусна, за друг същата храна не е. С течение на времето се променят вкусовете и на един и същи човек. Ако днес ни предложат храните правени по рецептите от преди 30 години, повечето от нас няма и да ги погледнат. Брат ми е правил подобни експерименти като производствен директор на един от големите хранителни производители преди години. Приложени едно към едно рецептите и технологиите от тогава се отхвърлят от днешния потребител. Така че определено не е вкуса. Какво е тогава? Някаква специфика в състава? А каква, някой може ли да предположи? Аз се занимавам с хранителна химия от почти 15 години и въпреки че съ работил по темата не мога да предложа нито един еднозначен и измерим параметър, който да дефинира какво е това качество на храните и който да ги разграничи на качествени и некачествени. И не съм единствен, Професор Молов в своята монография качество на храните също достига до извода, че самото понятие е чисто субективен израз на личните предпочитания на индивида! Така че няма поеярвайте, няма ясен и измерим параметър, който като бъде стандартизиран по БДС и изведнъж да ни гарантира качествена храна!
Има обаче едни други ясни и измерими параметри, които са хиляди пъти по-важни от субективните приказки как ядем салами които и котките отказват. И това са параметрите свързани с БЕЗОПАСНОСТТА на храните! Именно тук се крие ключа за бараката и разликата между днешните стандарти и стандартите от соца. В сравнение с изискванията на които трябва да отговарят храните днес, за да бъдат допуснати до пазара, храните от преди 30 години все едно само леко са преглеждани на око! Днес се започва от суровините, които трябва да бъдат изследвани за съдържание на над близо хиляда не всички за хиляда естествено, списъка е различен за растителни и животински суровини) индивидуални токсични субстанции, като пестициди, хормони, антибиотици, микотоксини и метабилити от разграждането на въпросните токсини. Преминава се през технологията за производство, която трябва да отговаря на високи стандарти за микробиална безопасност (много специфични стандарти за промишлен дизайн, които са общи за целия ЕС, който се интересува да гугълне HACCP). И накрая се завърши с разнообразни химически и микробиологични анализи на взети от някои междинни точки проби, както и на крайният продукт. Броят на нужните анализи е огромен, но не това е най-важното. ВВажното е че много от тези анализи изискват специализирана високотехнологична апаратура, която тогава нее съществувала дори и на запад. И е измислена на запад. Конкретно в това отношение източния блок беше безнадеждно изостанал и най-съвременната аналитична апаратура беше внос от запад. ТУк на място имаше само производство на някои остарели измервателни инструменти.
Ще илюстрирам всичко това с една реална случка. Преди няколко месеца моят шеф беше на посеещние в Казахстан като част от опит фирмата ни да пробие на техния пазар. Нашата лаборатория отговаря за югоизточна Европа като цяло. Като се върна разказа, че няма как да пробием на техния пазар, защото те все още използват старите стандарти от съветско време и просто нямат нужда нашите услуги като например от анализи на 500 индивидуални пестицида. Те си използват старите методи, които в най-добрия случай дават и нформация за съдържанието на цели групи от пестициди, при това до нива около десет пъти по-високи от нашите методи. Примерно ако те работят на ниво 0.1-1mg/kg, ние работим на ниво 0.01mg/kg, като даваме информация за съдържанието на всеки индивидуален пестицид, или метаболит от неговото разграждане (подлежащ на контрол). Та можете да си представите меко казано огромната разлика в стандартите на които трябва да отговарят съвременните храни в ЕС.

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 154
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от angelmr » 14 Окт 2019, 21:22

kramer написа:
14 Окт 2019, 21:02
angelmr написа:
14 Окт 2019, 20:52
Ivanov написа:
14 Окт 2019, 19:57
Малък си , " кучешка радост " е вид истински салам от едро смляно месо и сланина .... Няма нормална котка която не го яде ! Има извратени котки , дрогирани с " уискас" които и мишки не ядът :mrgreen:
Всъщност е просто по-грубо смляна разновидност на съвременната наденица.
Която засищаше. Обясни сега, защо съвременната наденица не засища?
Съжалявам, не съм психолог и не мога да дам обяснение на психологически феномени засягащи един отделен индивид. :) Може да има нещо общо с хормоналните промени с възрастта? :) Мен лично ме засища. И тогавашната и сегашната. Но не бих се наел да правя сравнение за субективната оценка на нещо което съм консумирал преди повече от 30 години.

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1776
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от kramer » 14 Окт 2019, 21:29

angelmr написа:
14 Окт 2019, 21:22
kramer написа:
14 Окт 2019, 21:02
angelmr написа:
14 Окт 2019, 20:52


Всъщност е просто по-грубо смляна разновидност на съвременната наденица.
Която засищаше. Обясни сега, защо съвременната наденица не засища?
Съжалявам, не съм психолог и не мога да дам обяснение на психологически феномени засягащи един отделен индивид. :) Може да има нещо общо с хормоналните промени с възрастта? :) Мен лично ме засища. И тогавашната и сегашната. Но не бих се наел да правя сравнение за субективната оценка на нещо което съм консумирал преди повече от 30 години.
Както и да е. Обясни сега за Е-тата.

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 154
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от angelmr » 14 Окт 2019, 21:41

kramer написа:
14 Окт 2019, 21:29


Както и да е. Обясни сега за Е-тата.
Какво за Е-тата? :) Най-обикновен списък със субстанции разрешени за влагане в храни, почти всички от които традиционни и естествени компоненти на храните. И всички подложени на сериозни изследвания продължаващи минимум десетилетия, които да докажат безопасността им (далеч не всеки традиционен компонент в храните е безопасен, така че доводът че е традиционен не винаги е достатъчен). Например Е-300, който си е обикновен витамин С...

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1776
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от kramer » 14 Окт 2019, 22:08

angelmr написа:
14 Окт 2019, 21:41
kramer написа:
14 Окт 2019, 21:29


Както и да е. Обясни сега за Е-тата.
Какво за Е-тата? :) Най-обикновен списък със субстанции разрешени за влагане в храни, почти всички от които традиционни и естествени компоненти на храните. И всички подложени на сериозни изследвания продължаващи минимум десетилетия, които да докажат безопасността им (далеч не всеки традиционен компонент в храните е безопасен, така че доводът че е традиционен не винаги е достатъчен). Например Е-300, който си е обикновен витамин С...
Благодаря, добър апетит. За пояснение, не купувам колбаси, както и всичко вакуумирано. :D

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Almasy, Tzetzo160