Общи приказкиЗащо грамотността е толкова важна?

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 589
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Защо грамотността е толкова важна?

Мнение от ISTORIK » 26 Сеп 2018, 17:40

Грамотността предполага умения за четене и писане на ниво, достатъчно за осъществяване на писмена комуникация. В някои случаи се включват и други умения, като например - елементарно смятане и компютърни умения.

Много изследователи смятат нивото на грамотност за ключово при оценката на човешкия капитал на даден регион. Причина за този възглед е фактът, че грамотните хора могат да бъдат обучавани много по-евтино от неграмотните. Смята се, че грамотността увеличава възможностите за намиране на работа и достъпа до по-високо образование.

Грамотността не е само способността да четеш или да пишеш. Грамотността е ценност, която помага на хората да общуват по-добре помежду си. Тя е изключително важно качество и необходимостта от нея не се изчерпва само с получаването на високи оценки в училище или на изпитите в университета. Грамотността е най- важният елемент от общата култура на личността. Ако образованието е онази сила, която ни помага да постигнем мечтите си, грамотността е основата, без която не можем. Ако образованието е онази сила, която ни помага да постигнем мечтите си, грамотността е основата, без която не можем. Грамотността е изключително важна. Защото както пишем, така и говорим, така и мислим. "Границите на моя език са и граници на моя свят. "

За човек, който владее книжовната реч, приемаме, че е културен, интелигентен, способен да свързва понятия и да оформя мисли. За такъв човек казваме, че е "грамотен".

Формалният белег на грамотността е правописът.

Понеже технологиите малко по малко превръщат света в едно „голямо село“, в което всички свободно общуваме и се развиваме, добре е да обърнем специално внимание на писменото изразяване и защо е важно човек да бъде грамотен.

Владеенето дори само на майчиния език не е толкова повод за куха гордост от някаква национална принадлежност, колкото - необходим инструмент за всякаква мисловна дейност, дори - и най-битова. Човек, който пътува или пребивава в чужда страна, но не може да чете или пише на езика на приемащата го държава, е считан от местните за неграмотен.

Знаете ли, че дете, родено от майка, която може да чете, има 50% по-голям шанс да оцелее до 5-тата си годинка, а една допълнителна година на млада жена в училище увеличава индивидуалните ú доходи с до 10%?

Предимствата, които една по-образована жена има, са следните:

- Една допълнителна година от началното образование увеличава евентуалните ú доходи с 10-20%;

- Една допълнителна година, прекарана в училище по време на основното образование, се отразява с около 15-25% на приходите ú в последствие;

- Когато момичетата и младите жени имат приходи, те реинвестират 90% от тях в семейството си;

- Вирусът HIV и болестта СПИН се разпространяват 2 пъти по-бързо сред необразованите момичета, отколкото при тези, които са ограмотени.

- Женската и детската смъртност намаляват чувствително, когато момичетата, изпратени на училище, започват да създават семейства.


757 милиона души са хората по света, които са неграмотни, показват данните на ЮНЕСКО.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 589
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Защо грамотността е толкова важна?

Мнение от ISTORIK » 26 Сеп 2018, 17:41

Международният ден на грамотността се отбелязва на 8 септември. Обявен e от ООН на 17 октомври 1965 г. и честван за пръв път през 1966 г. Призван е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността.

През 2002 г. Общото събрание на ООН (с Резолюция № A/RES/56/116) обявява „Десетилетие на грамотността на ООН“, а на следващата (2003) година утвърждава представения от генералния секретар "План за десетилетието“ (Резолюция № A/RES/57/166). ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите, предвидени в инициативата.

Според ЮНЕСКО грамотността допринася за мира, като подпомага постигането на индивидуални свободи, по-добро разбиране на света, предотвратяване и решаване на конфликтите.

Според данни на ООН около 780 милиона души, или всеки пети по света, няма дори минимална грамотност, 75 милиона деца не посещават училище, а много повече не присъстват постоянно в часовете или отпадат от образователната система. В 35 държави пък грамотните са под 50% от населението.

Най-тревожно е положението в страните Бенин, Буркина Фасо, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Хаити, Мали, Нигер, Сенегал, Сиера Леоне и Чад. Там повече от половината възрастни хора са неграмотни.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: jarl_Ragnar, vassiln