Общи приказкиРусофилия и русофобия

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana

Темата е заключена
Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 3653
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Русофилия и русофобия

Мнение от vassiln » 07 Окт 2017, 11:37

Скромно ще се самоцитирам от мненията и предложенията за форума, където всички се отплеснахме:
"
Повечето русофили са продукт на соца. Даже и аз се радвах на "Литературная газета" и "Московские новости", както и на руската телевизия, по време на перестройката ми идваха като глътка свеж въздух на фона на нашата преса и телевизия.
А че са безкритични към себе си, сте напълно прави. Помня как в едно предаване по руската телевизия, по повод 20-годишнината от нахлуването в Афганистан, десетина руснаци се караха дали е било грешка или успешен стратегически ход, даже някакъв о.з. генерал твърдеше, че били изпреварили с няколко дни американците. И на тоя фон се изказа единствения присъстващ афганистанец: "Абе хора, вие нормални ли сте? Прегазихте независима държава, убихте държавници и стотици хиляди цивилни, и никой не казва и дума против това!". И... руснаците просто го ингнорираха и си продължиха с глупостите.
Ще си позволя да цитирам прекрасния Тони Филипов: "Хубави хора са, ама много бъркат "мое" и "твое"."
Интересно след 50 години колко ли русофили ще има в България, без някогашните им неограничени възможности да ни промиват мозъците?
И така: какви сме, русофили, русофоби, защо сме такива?
Аз лично много харесвам руската музика и книги, класиците ги избягнах заради дебелината на книгите и някак задължителното им възхваляване (тогава така смятах), така че някой може да каже, че съм пропуснал много. И до ден днешен ми е приятно да мога да поприказвам на руски. Самите руснаци, които срещам по курортите, рядко са нещо по-особено, но тук-там срещам интересни хора. Примерно това лято взех на стоп един волжски немец, който е в Германия от 20 години, но се възприема като руснак. Или даже млада рускиня с бебе в Бяла с перфектен английски. Но като цяло, представени на живо виждаме не най висшата и най-низшата прослойки на тяхното общество. У нас идва някаква средна класа, в по-голямата си част необразовани новобогаташи, и тук - таме бивши военни и ченгета.
От оскъдните ми наблюдения в бизнеса, ми направи впечатление, че когато са от притиснатата, по-слабата страна, го удрят на морал, молби, обещания, "Вася, знаете, мьi в долгу не останемся!". Но ако им попаднеш в лапите - горко ти :D
Като видяха, че един търговец го притискат кредиторите и бърза да си продаде едни имоти, и направо го поставиха на колене. Първо: добре, няма проблеми, но малко да отбие от цената, после зачакаха да видят кредитора какво ще направи, после взеха да дават назад, и точно кредитора като напъна българина, последно предложение на още по-ниска цена. И се изкараха "спасителя на бял кон"!
И аз, докато зависеха едни руснаци от мен, да им оправя едни ипотечни проблеми, бях "Вася, дорогой", а като им свърших работата си биха камшика, и позабравиха една сметка.
Така че мога да твърдя, че на културно ниво съм русофил, но на рационалното, или как да го изразя, практическото си ниво, определено не съм им фен. Доколкото разбирам, Амазон също харесва някои неща у тях, особено определени стоки, но иначе не скача на барикадата като някои други тук.
И изобщо, ще ми бъде интересно да чуя менията ви по тези толкова проявени в България противоречиви настроения - русофилията и русофобията.
Независимо от коя страна сте, ще ми бъде интересно да се обосновете.
Правилно ли смятам, че русофилите са по-малко самокритични? Ако не - опровергайте ме!
Но без обиди към нации и политици, ако може! Ще докладвам всеки, който се опитва да сее омраза или обиди.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
Ksantip
Модератор
Мнения: 1960
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:16
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Ksantip » 17 Окт 2017, 14:51

Време и за тази тема. Имайте предвид, че тук банове ще се раздават на килограм, за да може евентуално да се развие по добър начин идеята на vassiln за обсъждане на тези явления.
...
Аз минавам за русофоб, а във форума за пръв път ми се случи някой да ме обвинява в русофилия и някак се обидих :lol:. Всъщност не мразя/не се страхувам от тази държава и нямам отрицателно мнение за народа и, но за последното допринася и фактът, че съм контактувал с много малко руснаци за доста ограничено време. Смятам, че Русия не е и никога не е била добър пример за това как се изгражда държава и общество като причините са много и разнообразни. Не знам руски (въпреки че бих искал да го науча един ден) и затова ми е по-трудно да оценя културата им, но има неща които харесвам - Достоевски и Шостакович са добър пример за това. В крайна смека предполагам, че "русофобията" ми не е насочена толкова против тази чужда за мен страна и хората и, а към крайните представители на русофилското течение в България*.

*За мен, всеки българин, който поставя чужди интереси пред българските е родоотстъпник и аз съм против него, просто поради обективни исторически причини, русофилията е много по-разпространена сред българите и затова аз се водя "русофоб", а не някакъв друг -фоб.

Аватар
jacksparrow
Редовен потребител
Мнения: 4125
Регистриран на: 06 Сеп 2016, 22:12
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от jacksparrow » 17 Окт 2017, 15:02

Аз пък съм ксантифоб. АХАХА Достоевски, брат ти не си го чел, просто преповтаряш опорките, смешно. Харесвал това и онова, ама като цяло мразел. Ранобудните са те изпреварили с 20 години, тия точки станаха вече досадни, нещо ново няма ли :mrgreen:

И аз не съм чел достоевски де :mrgreen: :mrgreen:

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 521
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от plamenhk » 17 Окт 2017, 15:07

vassiln написа:
07 Окт 2017, 11:37
.. ще ми бъде интересно да чуя менията ви по тези толкова проявени в България противоречиви настроения - русофилията и русофобията.
За образования човек такъв проблем не трябва да съществува. В България ако си патриот си русофоб. Исторически Русия винаги е подържала Сърбия и е била срещу България.
Всички наши възрожденци са "русофоби":

Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България
http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

Дядо Славейков по време на един диспут в Народното събрание между русофили и русофоби е казал, "какъв пример можем да вземем от страна в която един породист кон струва 200р, една породиста кучка с кученцата - 60р а един крепостен със семейството -30р." (цитат по памет)
Последна промяна 1 на plamenhk, променена общо 17 пъти

Аватар
Ksantip
Модератор
Мнения: 1960
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:16
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Ksantip » 17 Окт 2017, 15:08

jacksparrow написа:
17 Окт 2017, 15:02
Аз пък съм ксантифоб. АХАХА Достоевски, брат ти не си го чел, просто преповтаряш опорките, смешно. Харесвал това и онова, ама като цяло мразел. Ранобудните са те изпреварили с 20 години, тия точки станаха вече досадни, нещо ново няма ли :mrgreen:
Не съм казал, че съм чел всичко, даже малко съм чел - Идиот, Престъпление и наказание и Братя Карамазови. От другите класици съм чел само на Толстой Война и мир, ама не ми хареса, а и я четох в 11-и клас. Важното е, че ти получаваш седмица бан, защото реши да се включош с рогата и да прецакаш темата :lol:.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 2263
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Stan » 17 Окт 2017, 15:09

Ksantip написа:
17 Окт 2017, 14:51
В крайна смека предполагам, че "русофобията" ми не е насочена толкова против тази чужда за мен страна и хората и, а към крайните представители на русофилското течение в България*.
+1 Много точно. Русия, като всяка държава, още повече велика сила, е напълно в правото си да преследва интересите си. От тази гледна точка, няма за какво да бъде мразена. Но, "българите", които се идентифицират с нея, т.е. са проклятието на нашета държава.

Ще ми е интересно форумните русофили да кажат какво точно в съвременна Русия харесват, че така са влюбени в нея. Кое точно - ниво на демокрация, човешки права, свободна икономика, развита икономика (различна от добива на нефт и газ), добре развита социална система. Кое?
:?
Като не искаш мира, на ти секира.

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 521
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от plamenhk » 17 Окт 2017, 16:27

Stan написа:
17 Окт 2017, 15:09
Ще ми е интересно форумните русофили да кажат какво точно в съвременна Русия харесват, че така са влюбени в нея. Кое точно - ниво на демокрация, човешки права, свободна икономика, развита икономика (различна от добива на нефт и газ), добре развита социална система. Кое? :?
Ето един руски отговор и пример на твоите некоректни въпроси: :mrgreen:
"Как праило, «верный патриот» рубит в России бабло и одновременно стоит в очереди за американской грин-картой.
Они готовы, выпучив глаза, поливать грязью американские ценности. Рассказывать о том, как плохо живётся на Западе. И тайно мечтать об американской грин-карте и о виноградинках в итальянской Тоскане.
Они думают об одном.

Маша Дрокова известна тем, что была федеральным комиссаром и официальным спикером движения «Наши». В мае 2007 года она была награждена медалью ордена «За заслуги перед Отечеством»1 степени. В 2009 году поцеловала Владимира Путина в щеку, во время его визита

«Самый красивый зеленый [цвет], который я только видела. Я так рада и благодарна получить грин-карту и стать ближе к получению гражданства в моей родной стране США»
https://tverdyi-znak.livejournal.com/2950874.html

Аватар
Мизиец
Редовен потребител
Мнения: 431
Регистриран на: 10 Сеп 2016, 22:03
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Мизиец » 17 Окт 2017, 17:21

Ksanti,ти с тоя бан 1 седмица за sparrowjack, понеже се пошегува с теб си типичен пример за лошо модериране. И остави това, ами се притеснявам, че тук има една част от хората, които по инерция подражавате на Дини в стремежа си да се подигравате на макс със sparrow. Само, че отстрани изглежда по-различна картинката. Не си прав с 1 седмица, заради една шега. Убиваш дискусията като не правиш разлика между шега и нападка. Отделно ти, ако се шегуваш си недостижим, както и повелителят ти.

А по темата - някой от всезнайковците тук ще бъде ли така добър да ми обясни :
1. защо винаги русофобите започват да винят другите тук във форума в русофилство? Защото не мразим Путин, Русия, руснаците? Това ли е?
2. защо винаги си мислите за Русия , почти във всяка тема?
3. защо не се делим на туркофили/туркофоби ; американофили/американофоби ; ес-офили/ес-офоби; гръкофили/гръкофоби и т.н. и т.н.
4. сънувате ли Путин и злите руснаци?

За мен темата е безсмислена, защото Русия е държава, имаща една вяра, една кръв, почти един и същ език, културно-регионални връзки с нашата + тя е помогнала пряко и косвено нашето ОСВОБОЖДЕНИЕ от ислямистките османски турци, които имат пълното право да са враг номер 1 на България вовекивеков.
Относно комунизъма(ТУК ПРАВИМ РАЗГРАНИЧЕНИЕ ОТ НАРОД И НАЛОЖИЛА СЕ ,ПОРАДИ ИСТОРИЧЕСКИ ПРИЧИНИ, ИДЕОЛОГИЯ) - споделям мнението, че е взел ужасно много от нашия, и не само, народ и е бил в голяма част вреден период. Тук имам и лична история, която няма как да споделя с широката аудитория във форума и интернет, пък и има доста гадни гномове наоколо, която история е лоша и следва да ме настрои против руснаците(Ако следвам лумпяшката логика на гномовете). Но! Пак подчертаваме - идеологията е отделно от народа. И все пак комунизъма също така е бил желязна дисциплина, довела до ред и градеж( за справка огледайте едно 70-80% от градско-селско-транспортната и земеделско-стопанска инфраструктура).
От личен опит - руснаците са усмихнати, комуникативни, весели, красиви хора, които ПОДЧЕРТАВАМ - са с много подобен манталитет на нашия.

И като допълнение искам да ПОДЧЕРТАЯ МНОГО ДЕБЕЛО, че е редно най-сетне всеки един от вас тук рософобчета да осъзнае, че става въпрос за битка между гиганти и че пропагандата е ГИГАНТИЧЕСКА и от Русия и още повече от САЩ и ЕС. Тук става въпрос за надмощие и надиграване. Игра, играеща се от години, за спечелване на милиони умове и сърца и за реализиране на световна доминация и мащабни геополитически планове. Именно, заради това сега , понеже сме натовци и миньончета получаваме корекции в учебниците по История и насочване към курс - обичаме Нато,САЩ, ТУрция ,ЕС , но РУСИЯ е много лоша и трябва да бъде озаптена... Смешно-жалки са ми тези, които се връзват и го играят русофоби, а пък русофилията трябва да е до степен - близък народ с близка история, култура, вяра, но да сме и добри бизнес-партньори. Всяко прекалено нещо е вредно.

ПП: Ксанти, пак те призовавам замисли се, дали е редно цяла седмица за шега. Бъди малко по-самостоятелен. Така му сложи бана сякаш само си чакал момента и си го насрочил отпреди, а не провинил се... Тъпо е.

Послеслов: За мен русофобията е материализирана физически чрез съществото Плевнелиев. Това, ако ви харесва и смятате , че е достоен човек - останете си със здраве :D

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 570
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от ISTORIK » 17 Окт 2017, 18:08

Човекът, който нарича себе си "русофил", в най-честия случай, не ползва нито една руска вещ. Няма нищо руско, освен някои сувенири, може би? Децата му учат, живеят, работят на Запад. Той се хвали със собственост на Запад, няма рубли в банката и т.н. Но е русофил!!! Даже много повече от обикновен русофил. Готов е със зъби и нокти да брани руските итереси. Дори - и когато те противоречат на българските. Нашенският русофил е българин, който мисли на руски. Нямо по-голям фил, от българския русофил. Във фейсбук е пълно с разни гамени, облечени в руски униформи, снимани на фона на руското знаме. Все още не съм видял американофил, облечен в американска униформа. Дори български турчин не съм видял в турска униформа...

Българският русофил не владее руски език, не познава руската история, руската география, руската литература, руската музика, руското изобразително изкуство... Не познава Русия, с една дума. Но е русофил!

Той затова е русофил, защото не познава Русия. Ако познаваше Русия, руската история, руската литература..., той нямаше да е русофил. Политическото русофилство е свързано с невежество.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1068
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от centara » 17 Окт 2017, 18:17

ISTORIK написа:
17 Окт 2017, 18:08
Човекът, който нарича себе си "русофил", в най-честия случай, не ползва нито една руска вещ. Няма нищо руско, освен някои сувенири, може би? Децата му учат, живеят, работят на Запад. Той се хвали със собственост на Запад, няма рубли в банката и т.н. Но е русофил!!! Даже много повече от обикновен русофил. Готов е със зъби и нокти да брани руските итереси. Дори - и когато те противоречат на българските. Нашенският русофил е българин, който мисли на руски. Нямо по-голям фил, от българския русофил. Във фейсбук е пълно с разни гамени, облечени в руски униформи, снимани на фона на руското знаме. Все още не съм видял американофил, облечен в американска униформа. Дори български турчин не съм видял в турска униформа...

Българският русофил не владее руски език, не познава руската история, руската география, руската литература, руската музика, руското изобразително изкуство... Не познава Русия, с една дума. Но е русофил!

Той затова е русофил, защото не познава Русия. Ако познаваше Русия, руската история, руската литература..., той нямаше да е русофил. Политическото русофилство е свързано с невежество.
+1 :idea:

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1752
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от ValBo » 17 Окт 2017, 18:18

Като цяло - тупа тема!
Едни хора, провъзгласили себе си за еталон, дават оценки на други хора, които имат различни виждания от техните...
Както казах - тъпа работа. А хората, позволяващи си да качват себе си на пиедестал... ще си премълча.

П.П. В една книга на 2000 години, имаше нещо за "Не съди, за да не бъдеш съден..."
Изображение
Finita la commedia

Аватар
Ksantip
Модератор
Мнения: 1960
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:16
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Ksantip » 17 Окт 2017, 18:22

Мизиец написа:
17 Окт 2017, 17:21
Ksanti,ти с тоя бан 1 седмица за sparrowjack, понеже се пошегува с теб си типичен пример за лошо модериране. И остави това, ами се притеснявам, че тук има една част от хората, които по инерция подражавате на Дини в стремежа си да се подигравате на макс със sparrow. Само, че отстрани изглежда по-различна картинката. Не си прав с 1 седмица, заради една шега. Убиваш дискусията като не правиш разлика между шега и нападка. Отделно ти, ако се шегуваш си недостижим, както и повелителят ти.

А по темата - някой от всезнайковците тук ще бъде ли така добър да ми обясни :
1. защо винаги русофобите започват да винят другите тук във форума в русофилство? Защото не мразим Путин, Русия, руснаците? Това ли е?
2. защо винаги си мислите за Русия , почти във всяка тема?
3. защо не се делим на туркофили/туркофоби ; американофили/американофоби ; ес-офили/ес-офоби; гръкофили/гръкофоби и т.н. и т.н.
4. сънувате ли Путин и злите руснаци?

За мен темата е безсмислена, защото Русия е държава, имаща една вяра, една кръв, почти един и същ език, културно-регионални връзки с нашата + тя е помогнала пряко и косвено нашето ОСВОБОЖДЕНИЕ от ислямистките османски турци, които имат пълното право да са враг номер 1 на България вовекивеков.
Относно комунизъма(ТУК ПРАВИМ РАЗГРАНИЧЕНИЕ ОТ НАРОД И НАЛОЖИЛА СЕ ,ПОРАДИ ИСТОРИЧЕСКИ ПРИЧИНИ, ИДЕОЛОГИЯ) - споделям мнението, че е взел ужасно много от нашия, и не само, народ и е бил в голяма част вреден период. Тук имам и лична история, която няма как да споделя с широката аудитория във форума и интернет, пък и има доста гадни гномове наоколо, която история е лоша и следва да ме настрои против руснаците(Ако следвам лумпяшката логика на гномовете). Но! Пак подчертаваме - идеологията е отделно от народа. И все пак комунизъма също така е бил желязна дисциплина, довела до ред и градеж( за справка огледайте едно 70-80% от градско-селско-транспортната и земеделско-стопанска инфраструктура).
От личен опит - руснаците са усмихнати, комуникативни, весели, красиви хора, които ПОДЧЕРТАВАМ - са с много подобен манталитет на нашия.

И като допълнение искам да ПОДЧЕРТАЯ МНОГО ДЕБЕЛО, че е редно най-сетне всеки един от вас тук рософобчета да осъзнае, че става въпрос за битка между гиганти и че пропагандата е ГИГАНТИЧЕСКА и от Русия и още повече от САЩ и ЕС. Тук става въпрос за надмощие и надиграване. Игра, играеща се от години, за спечелване на милиони умове и сърца и за реализиране на световна доминация и мащабни геополитически планове. Именно, заради това сега , понеже сме натовци и миньончета получаваме корекции в учебниците по История и насочване към курс - обичаме Нато,САЩ, ТУрция ,ЕС , но РУСИЯ е много лоша и трябва да бъде озаптена... Смешно-жалки са ми тези, които се връзват и го играят русофоби, а пък русофилията трябва да е до степен - близък народ с близка история, култура, вяра, но да сме и добри бизнес-партньори. Всяко прекалено нещо е вредно.

ПП: Ксанти, пак те призовавам замисли се, дали е редно цяла седмица за шега. Бъди малко по-самостоятелен. Така му сложи бана сякаш само си чакал момента и си го насрочил отпреди, а не провинил се... Тъпо е.

Послеслов: За мен русофобията е материализирана физически чрез съществото Плевнелиев. Това, ако ви харесва и смятате , че е достоен човек - останете си със здраве :D
Мизиецо, баннах за цяла седмица Пизито не за друго, а за несериозното му отношение, с което заплашва да опропасти темата, един вид наказателна акция се получи и не е въз основа на някакво лично отношение към него. Това за "повелителя" ми даже не знам как да го коментирам. Явно в твоята представа съм някакъв служител на заплата във форума и търся нечие одобрение. От всичко което си написал, искам да те попитам нещо само за тази част, засягаща пренаписването на учебниците - наистина ли вярваш, че в днешните учебници се насажда някаква омраза против Русия и любов към НАТО? И не смяташ ли, че когато нещо е написано тенденциозно то следва да се промени? Защото аз като човек, държал доскоро учебник в ръцете си, мога да ти кажа, че имат крещяща нужда от пренаписване (за историческите става въпрос). Знаеш ли, че учениците не учат за комунизма, защото темите са в края на конспекта и както винаги учителите не могат да преподават този материал поради липсата на време, а в самите учебници има само някакви пропагандни рисунки и снимки за споменатия от теб градеж и нищо не се споменава за лагерите, Македония и други лоши страни на режима. Също така те предупреждавам - не намесвай в темата форумните противоречия, тъй като целта на обсъждането са явленията "русофилия" и "русофобия" в българското общество и тъй като това са важни и твърде определящи различия сред нас би ми се искало да можем да ги обсъдим максимално спокойно и без напрежение. Доколкото разбрах, твоята русофилия е като моята русофобия - не е свързана толкова със самата държава, колкото с представителите на противоположното течение у нас. Прав ли съм?

Гиго
Редовен потребител
Мнения: 107
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:49
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Гиго » 17 Окт 2017, 18:27

Мизиец написа:
17 Окт 2017, 17:21
3. защо не се делим на туркофили/туркофоби ; американофили/американофоби ; ес-офили/ес-офоби; гръкофили/гръкофоби и т.н. и т.н.
Много тъп въпрос. Защото никоя от тия държави/организации не е спомогнала за освобождението ни от османско владичество. А това, че Русия е помогнала, кара русофилите с пяна на устата да обясняват как во век и веков трябва да сме им благодарни на тия и да им целуваме подметките. Ами съжалявам, ама аз имам и малко достойнство. Благодарността е до време. От тогава до сега минаха 140 години - стига толкова благодарности! Да не обяснявам и как за някои хора тази благодарност се изразява в това да поставят руските интереси преди нашите. Да не обяснявам и как от това освобождение до сега винаги са действали срещу нас.

А, забравих и мантрата как ако не били руснаците сега всички сме щяли да носим чалми и да говорим турски. Значи викате за 482 години владичество не сме успели да го проговорим тоя турски, ама ако не били руснаците да дойдат през 1877 г. - вече сме щяли да го говорим. Мхм, добре!
Мизиец написа:
17 Окт 2017, 17:21
а пък русофилията трябва да е до степен - близък народ с близка история, култура, вяра...
Ами румънците и сърбите също са близки народи с близка история, култура и вяра, ама нещо не виждам много румънофили и сърбофили. Що ли някак си само русофилите изпъкват?

Аватар
Ksantip
Модератор
Мнения: 1960
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:16
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Ksantip » 17 Окт 2017, 18:31

Русофилията е нормално да е най-разпространена, поради две причини - Освобождението и пропагандата през комунизма. За мен е неприемливо на честването на 3и март да не се спомене изобщо Русия, но пък и не трябва да се забравя, че това е единственият случай, в който нашите интереси съвпадат с техните и това също е важно да се знае. Наистина не знам колко сме близо като манталитет до тях, но би трябвало с балканските народи (+турците) да сме по-близки. Не забравяйте и че ние може да си държим на "робството", обаче руснаците след XVв. са си роби в пълния смисъл на думата, а това е нещо, което няма как да не се отрази на манталитета.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5203
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Amazon » 17 Окт 2017, 18:50

Мизиец написа:
17 Окт 2017, 17:21
Ksanti,ти с тоя бан 1 седмица за sparrowjack, понеже се пошегува с теб си типичен пример за лошо модериране.
Типичен пример далновидно модериране. Джак даде тон за песен, за започване на профанско заяждане, надприказване и в крайна сметка за затваряне на темата. Не казвам че е нарочно, но на практика това се получава. Още преди месеци писах, че ще ограничаваме потребителите а не темите. Не може когато един-двама потребители почуствали че дадена тема не ги кефи, да я омажат за норматив и да я затворят "чрез модератора".

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 1752
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от ValBo » 17 Окт 2017, 18:50

13590310_1407155512644406_5090824223978682456_n.jpg
Изображение
Finita la commedia

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5203
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Amazon » 17 Окт 2017, 19:13

По темата - "Русофил" е много размито понятие и според мен значението му много се мени с времето.

Примерно да си русофил през Възраждането е било равнозначно на това да си патриот.

Да си русофил през 1885-та е намирисвало на национално предателство.

Да си русофил през 1960-та е било не лоша предпоставка за кариерно развитие и е давало сигурност.

В хаоса на 90-те, и заради ефекта на махалото стана модно да си русофоб. Много хора прехвърлиха негативизма на онзи гаден затвор СССР, върху Русия и руснаците. Така че 90-те те пишеха русофил, просто защото защитаваш руснаците от абсурдно демонизиране и руската култура от тъпите подигравки на разни игноранти.

Днес...и тук сигурно ще обидя някой, термина русофил отново започна да се натоварва негативно. Със засилването на агресивността във външната политика на Русия, термина беше присвоен от безкритични към Кремъл и силно мразещи всичко западно като цяло и САЩ в чатност индивиди. Обикновено любители на теорията на конспирацията, често изхвърелни на скалите през не лекият преход и търсещи виновник за това.

Отделно от това съм съгласен с повечето от написаното от останалите в темата и няма да го повтарям с други думи. И автора на темата и Историк са дали много валидни гледни точки.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 5203
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Amazon » 17 Окт 2017, 19:16

ValBo написа:
17 Окт 2017, 18:50
13590310_1407155512644406_5090824223978682456_n.jpg
От моя гледна точка темата е точно за това. Да се отделят русофили като теб, от такива за които не може да си русофил, ако не обичаш Кремъл и мразиш Запада и обратното - щом обичаш Кремъл и мразиш запада, значи си русофил.

pehotinec
Редовен потребител
Мнения: 322
Регистриран на: 22 Юли 2016, 19:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от pehotinec » 17 Окт 2017, 19:18

120 години от Бунта на Русофилите : Детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886) и абдикирането му на 26 август 1886 г. предизвикват политическа криза в страната (1886-1887), която се изостря, след като Русия скъсва дипломатическите отношения с България на 5 ноември 1886 г. Регентството начело със Стефан Стамболов предприема гонения срещу проруски настроените офицери, в резултат, на което много от тях емигрират в Румъния. В началото на 1887 г. част от тях (начело с майор П. Груев и капитаните Р. Димитриев и Ат. Бендерев) създават в Румъния организация под името Революционен комитет, която си поставя за задача да подготви въоръжено въстание в България.

Планът предвижда, след като превземат Русе, военните части да превземат Свищов, Търново, Шумен, Силистра, Варна и да се насочат към София. След преждевременното избухване и потушаване на въстанието на 16 февруари 1887 г. в Силистренския гарнизон, Атанас Узунов, комендант на Русе и командир на пионерния полк, взема решение за въстание в Русе. На 19 февруари част от войската остава вярна на правителството. Бунтовниците нападат казармите на Пети полк, който остава на страната на правителството, но са ударени в гръб , остъпват към Дунава и бунтът е потушен. Осъдени са на смърт и са екзекутирани на 22 февруари 1887 г. майор Атанас Узунов, майор Олимпи Панов, подпоручик Кожухарски, капитан Георги Зеленгоров, подпоручик Трънбешки, подпоручик Енчев и двама граждани Тома Кърджиев и Александър Цветков. Заловените руски поданици са освободени.Освен разтреляните по време на сраженията загиват четирима военно служещи от Пети полк и 15 граждани сражавали се на тяхна страна, убити са 40 души от пионерния полк ,ранените са десетки. Това е цената за кървавата авантюра, наречена от едни предателски заговор, а от други - Бунт на русофилите. Но разделението на българското общество по тази линия е факт още преди това...
Последна промяна 1 на pehotinec, променена общо 17 пъти

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от General Lukov » 17 Окт 2017, 19:56

Това на Пизи изобщо не беше шега, а тлъста обида в опит да я завоалира като шега. Да не говорим за обръщенията му "Диня" и други подобни към други потребители, които чудно защо останаха немодерирани, отдавна трябваше да е отнесъл поне 1 месечен бан. Дано си вземе поука, макар че не вярвам. Иначе и за мен темата е излишна, защото има много други на подобна тематика, макар и не така именувани и ще породи отново словесна война между двете агитки във форума. Затова нека мода да я изтрие и прехвърли (ако има търпение) по-важните мнения в темите, за които си пасват.

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Мнения: 1629
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Желязин » 17 Окт 2017, 20:20

Има и една друга зависимост по оста фили и фоби - нивото на образованост и информираност. Нямам намерение да твърдя, че по-образованите и начетени имат тенденция да са възвисените, които виждат истинската интересчийска политика на Русия спрямо България. Просто са по-критично настроени. Масово българинът обича Русия. Русия ни освобождава - това знаят хората и по натам не задълбават... Реално трябват определен тип познания и способност да анализираш обективно даже на елементарно геополитиката за да си част от спекъра "фоб" (има още няколко фоби, по-долу ще ги посоча).
Има един прийом в споровете, който съм забелязал из държавните институции и е много мръсен. Направил си нещо и опонентът ти (конкурент) го преувеличава пред началството - в моментът, в който тръгнеш да се оправдаваш с повече от едно изречение априори минаваш в режим виноват... Много често това се получава, когато тръгне дискусия по темата и фобите попадат в тази категория бързо.

...Аз по време на войната срещу Югославия през 1999 година бях много против натовските бомбардировки. Всички разправяха как разсипали още в началото на деведдесетте хубавата страна, разбили я на отделни държавици, Костов беше представен като американска подлога и предател задето не даде въздушен коридор на руските хуманитарни пратки и т.н. Проявявайки критично мислене и любознателност с течение на времето попромених възгледите си:)

... Друг тип фоби се раждат вследствие на модата налагана в медийното пространство. Особеното тук е мощният ченге елемент, който има за задача да плюе до степен на безумие по всичко руско с цел да не се води нормален диалог, а да има ясно разграничени лагера, които "влизат в битката" емоционално заредени като идиловец в шахидмобил. Има един потребител -Павлин Кралев, който е добър продукт на такава пропаганда. Не знам подробности за него в личен план, но аз като бях на около 20, 20 и + години несъзнателно се бях запалил по стила на изказ на Суворов, бях чел и малко книги на Игор Бунич, но Суворов така, най-палеше. И ми се струва, че Павлин е около тази възраст някъде... Павлин във всяка тема споменаваше Русия, но доводите и съжданията му избиваха на плакатна ерудиция (ако го четеш, не се сърди - по-скоро мисли независимо и проверявай, когато можеш източниците си)... Суворов и Бунич бяха автори специално създадени за изгубените поколения по соц времето, които са били подтискани интелектуално да вярват в херувимския съветски съюз (това е мое предположение). Реално преиначават нещата с цел продажби.... Бяха необходими малко да изпушат парата 30-40 годишните през 1989-та година, защото те бяха силно потърпевши от падането на режима и новите социални условия, към които трудно се адаптираха.... (отчитам и, че имаше закономерна пазарна ниша за такъв тип литература)...

Третите фоби са репресираните, директно пострадали от режима.
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

Аватар
Ivanov
Редовен потребител
Мнения: 3090
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 22:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Ivanov » 17 Окт 2017, 20:25

Amazon написа:
17 Окт 2017, 19:13


В хаоса на 90-те, и заради ефекта на махалото стана модно да си русофоб. Много хора прехвърлиха негативизма на онзи гаден затвор СССР, върху Русия и руснаците. Така че 90-те те пишеха русофил, просто защото защитаваш руснаците от абсурдно демонизиране и руската култура от тъпите подигравки на разни игноранти.

+101

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 570
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от ISTORIK » 17 Окт 2017, 20:29

Истинският русофил владее руския език (може дори да е завършил руска гимназия и/или магистратура по руски език), познава руската история, литература, руската култура... и ги харесва.

Политическият русофил, всъщност, е рублофил (или копейкофил), съветофил, сталинофил, путинофил. И, както казах по-горе, той не познава нищо руско, може даже и да не е виждал жив руснак. Такива "русофили" са откровени българофоби и национални предатели, "петоколонници".

Русофилията е смокинов лист, прикриващ рублофилията, съветофилията, сталинофилията и/или путинофилията.
Последна промяна 4 на ISTORIK, променена общо 17 пъти
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

pehotinec
Редовен потребител
Мнения: 322
Регистриран на: 22 Юли 2016, 19:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от pehotinec » 17 Окт 2017, 20:32

Някои твърдят, че цар Борис Трети е казал: "Министрите ми са англофили, генералите - германофили, народът - проруски, жена ми е италианка, само аз останах българофил". Струва си да се замислим върху тези думи...Но русофилията от страна на хора, които още живеят с впечатленията си от някоя екскурзийка в СССР, които гледат турски сериали и не са мръднали нито на йота в опознаването на руската култура, история,език и които пропускат, това, че официалната пропаганда в Руската Федерация отдавна тръби за тях, че са "предатели и врагове" и че антибългарските настроения не са никак малки - такава русофилия е меко казана наивна. Особено пък тези, разпалени интернет "защитници" на Русия - боже опази, най - малкото защото повечето са толкова нескопосани, че постигат обратен ефект. Също и с русофобията, която както всички фобии е нелицеприятна. Крайните форми особенно на русофобията, така и на русофилията са твърде нелицеприятни.

acoc
Редовен потребител
Мнения: 530
Регистриран на: 21 Авг 2016, 23:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от acoc » 17 Окт 2017, 20:37

По горе се спомена че не ползваме руски вещи, стоки и предмети. Те просто явно не намират пазар у нас. Но за сметка на това ползваме и то много руски енергийни източници, ресурси, суровини и материали.

Темата е заключена

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани