Общи приказкиНачалното военно обучение в училище

Място за разтуха

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 569
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Началното военно обучение в училище

Мнение от ISTORIK » 14 Май 2017, 01:55

Нека поговорим за идеята за начално военно обучение (НВО) в училищата.

До 1991 г. имаше такова - всяка седмица по 1 час - в 9-ти и в 10-ти клас. Преподаваха го висши военни чинове. Имаше и интересен и информативен учебник. В час разглобявахме, сглобявахме и чистехме АК 47.

В днешно време в часа на класа (или на класния ръководител) идват по няколко пъти в годината военни (сержанти) и развиват някакви общи теми и отговарят на въпроси на учениците.

Идея на новия министър на отбраната (Кр. К.) е въвеждане през 2018 г. отново на начално военно обучение в училищата. Не е съвсем ясно дали идеята е да се въведе старото военно обучение или то ще се води по нова учебна програма (по-близка или по-различна от онази, която беше през миналия век).

Какво е мнението ви по темата? Имате ли интересни спомени, ако сте го изучавали?
Последна промяна 1 на ISTORIK, променена общо 14 пъти
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 4665
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Началното военно обучение в училище

Мнение от Amazon » 14 Май 2017, 04:26

Много хубава тема! Аз не съм имал НВО, но мисля че трябва да присъства сериозно в учебната програма. Трябва да включва запознаване с пушка, някакви стрелби и оказване на първа помощ. Така и така за документ за правоуправление се ходи на курс към БЧК, може да се слеят нещата. Освен това базовата култура за боравене с оръжие е много важно нещо.

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 569
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Началното военно обучение в училище

Мнение от ISTORIK » 14 Май 2017, 09:13

Създаването на умения за оцеляване в дивата природа и оказването на първа помощ, както - и елементарни умения за самоотбрана биха могли да се изучават и чрез скаутското движение, ако това бъде наложено като помощно обучение по време на ваканциите. Един вид скаутството може да бъде в помощ на военното обучение.

Според мен добре би било в училище като СИП да се изучава и бойно изкуство по избор. В Китай и Япония заниманията в училище с бойни изкуства, при това - от ранна детска възраст, са задължителен образователен елемент.

Учениците биха могли да избират между:

- японските бойни изкуства (карате до, джудо, айкидо, айки джу джуцу, джу джуцу, кендо, кен джуцу, яйдо, кюдо, нинджуцу...);

- китайските (винг чун, тай чи чуан, ба гуа джан, син йи, хунг гар, нан чуан...);

- корейските (таекуондо, те кион, хапкидо, танг су до, хуа ранг до...);

- тайландските (муай тай, муай боран, краби крабонг...);

- индонезийските (пенджак силат...);

- израелските (крав мага, капап...)

- руските (самбо)...

Изборът е огромен и възможности дебнат отвсякъде.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Stan
Редовен потребител
Мнения: 2202
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Началното военно обучение в училище

Мнение от Stan » 14 Май 2017, 11:28

Аз едно време, в края на соцаq като бях в основното училище, съм имал такава нещо. Помня едни пожълтели табла за ядрената бомба, веднъж водеха в един бункер и няколко пъти на стрелби с въздушни пушки. Специален предмет не мисля че трябва да има. Най-малкото това означава наемане на преподаватели, съставяне на учебни планове, написване на учебници и т.н., т.е. поредното трошене на народна пара в огромен размер. А може би именно усвояването на средства под формата на подобни "патриотични" проекти е основната цел на инициаторите?
Може обаче, ако има нещо като гражданско обучение, което да включва всичко - запознаване с устройството на държавата, закони, права и задължения, и и т.н. и като част от него е елементарна подготовка, но не именно военно в смисъл стреляне, бой и т.н., а по-скоро нещо от типа на гражданска защита - как трябва да се действа в извънредни ситуации, оказване на първа помощ и т.н.
Като не искаш мира, на ти секира.

acoc
Редовен потребител
Мнения: 504
Регистриран на: 21 Авг 2016, 23:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Началното военно обучение в училище

Мнение от acoc » 14 Май 2017, 11:38

Каква беше идеята на някогашните пионерски лагери и комсомолски бригади? Това не е ли нещо подобно на скаутското движение. Вместо това, то се преобърна на почивки и бране на домати.:) Елементарното военно обучение минах като бях средношколец. Много маршируване, тоест строева подготовка, пеене на патриотични песни и живот в казармени условия за две седмици.:) Запознаване на АК, един път истински стрелби и превземане на някакъв хълм на юруш.:) Това беше цялата подготовка. Истинската казарма я пропуснах. Доста набори ми казаха тогава че съм щастливец, спестил съм си 2 години от живота си за нищо.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани