Brexit?

Място за разтуха

Модератори: Thorn, Ksantip

Отговори
rki
Редовен потребител
Мнения: 1000
Регистриран на: 22 Мар 2017, 20:11
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от rki » 02 Сеп 2017, 19:53

В светлината на митоборството разразило се в сий форум - ето един прекрасен пример за демитологизиране:


For years the EU bent over backwards to please Britain. Now you ask for ‘flexibility’?
September 1, 2017 / mrbtp

Daily Telegraph 31 AUGUST 2017 • 10:13PM
► Show Spoiler
Guy Verhofstadt is the EU Parliament’s Brexit negotiator

https://behindthepaywallblog.wordpress. ... exibility/

rki
Редовен потребител
Мнения: 1000
Регистриран на: 22 Мар 2017, 20:11
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от rki » 02 Сеп 2017, 19:57

И понеже чета в другия форум в темата за митоборството, че ЕС е конфедерация и понеже кралството няма глас там, то се чупи заради това и още много други ще го последват, да припомним историята примерно за създаването на Единния пазар (Single Market):

History

One of the original core objectives of the European Economic Community (EEC) was the development of a common market offering free movement of goods, service, people and capital (see below). Free movement of goods was established in principle through the customs union between its then-six member states.

However the EEC struggled to enforce a single market due to the absence of strong decision-making structures. It was difficult to remove intangible barriers with mutual recognition of standards and common regulations due to protectionist attitudes.

In the 1980s, when the economy of the EEC began to lag behind the rest of the developed world, Margaret Thatcher sent Arthur Cockfield, Baron Cockfield, to the Delors Commission to take the initiative to attempt to relaunch the common market. Cockfield wrote and published a White Paper in 1985 identifying 300 measures to be addressed in order to complete a single market.[7][8][9] The White Paper was well received and led to the adoption of the Single European Act, a treaty which reformed the decision-making mechanisms of the EEC and set a deadline of 31 December 1992 for the completion of a single market. In the end, it was launched on 1 January 1993.[10]
https://en.wikipedia.org/wiki/European_Single_Market

Аватар
Thorn
Модератор
Мнения: 3442
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от Thorn » 02 Сеп 2017, 21:08

EС е даже повече от нормална конфедерация.

rki
Редовен потребител
Мнения: 1000
Регистриран на: 22 Мар 2017, 20:11
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от rki » 02 Сеп 2017, 21:14

*****

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 880
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от EddieBG » 06 Сеп 2017, 10:10

Лондон обмисля веднага след Брекзит да спре свободното движение на граждани на ЕС
dnevnik.bg написа:Правителството на Великобритания иска да прекрати свободното движение на граждани от ЕС веднага след като влезе в сила Брекзит в края на март 2019г. Освен това Лондон планира въвеждане на мерки, с които бързо да намалее броят на неквалифицираните мигранти от ЕС, включително чрез кратък срок на разрешителни за престой при заварено положение и процедури, затрудняващи изтеглянето на членове на семейството.

Това са част от плановете, съдържащи се в секретен проект на документ от над 80 страници на вътрешното министерство, публикуван във вторник от в."Гардиън".

Идеите в текста със сигурност ще зарадват привържениците на решителни мерки при раздялата с ЕС, но не отговарят на притесненията, изразявани от бизнеса, че след това трудно ще намира както квалифицирани, така и ниско квалифицирани работници, от които ще се нуждае в новата ситуация.

Документът още не е одобрен от тесния кръг министри около премиера Тереза Мей, след което подлежи на преговори с ЕС, но показва начина на мислене в правителството. Тя и преди е казвала, че свободното движение трябва да спре, когато страната напусне съюза, но досега не е посочвала с какво мисли да замести сегашната миграционна система.

"Казано съвсем ясно, това означава, че за да бъде смятана полезна за цялата страна, имиграцията трябва да носи полза не само на самите имигранти, но и вече живеещите във Великобритания да са по-добре", се казва в текста с дата от миналия месец.

В него се изброяват следните възможни мерки, които да влязат в сила след 19 месеца:

- на гражданите от ЕС, работещи във Великобритания с ниска квалификация, ще бъде позволено да останат не повече от още 2 години;

- за високо квалифицираните европейци срокът ще е по-дълъг - 3 до 5 години;

- на фази да се въведе нова миграционна система, слагаща край на правото за заселване във Великобритания на повечето мигранти от ЕС;

- ограничаване на възможностите за събиране на роднини, което може да доведе до фактическото разделяне на хиляди разделени семейства; "в момента на практика няма никакви ограничения за това докъде може да се простира роднинската връзка за граждани от ЕС, поради което предлагаме разрешението да остане само за съпруг/съпруга и децата плюс партньор от устойчива връзка";

- европеец, който иска да изтегли семеен партньор от държава извън ЕС, ще трябва да печели минимум 18 600 паунда годишно; това са ограничения, които вече действат за британци и след Брекзит ще се разпространят и над граждани от ЕС;

- прекратяване върховенството на Съда на Европейския съюз по семейни въпроси;

- задължително показване на задграничен паспорт (а не само на национална лична карта) на желаещите от ЕС да влязат във Великобритания; предполага се, че този престой ще трае 3-6 месеца;

- европейците, желаещи да останат за повече от няколко месеца ще трябва да се снабдят с биометрично разрешително, т.е. ще дават пръстови отпечатъци във Великобритания;

- разрешение за постоянно пребиваване няма да се издава на европейци, идващи да търсят работа;

- за мигранти, които се самоиздържат, ще бъде въведен специфичен "праг на доходите";

През август нетната имиграция във Великобритания достигна най-ниското равнище от 3 години насам, като най-големият отлив е от европейски граждани - както защото напускат, така и защото по-малко пристигат.

Но въпреки това 246 000 души за последните 12 месеца са много повече от плановете на правителството за "десетки хиляди мигранти", които Тереза Мей иска да има на границите, за да управлява Лондон имиграцията.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 803
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от Almasy » 06 Сеп 2017, 10:37

".....Лондон обмисля веднага след Брекзит да спре свободното движение на граждани на ЕС....."

Аз нямам никакво намерение да имигрирам, то и ако съм искал, досега съм имал хиляди възможности, че и още имам. Но ако цитираното изречение се превърне в реалност, UK само ще изгуби.
Още помня, как преди приемането на BG в ЕU ме гледаха като муджахидин на паспортния контрол в Хийтроу (крайна дестинация Дъблин), макар че имах валидни и британска, и ирландска виза. Подложиха ме на разпит, все едно са ме заловили в покоите на Бъкингам.
От тогава много пъти съм ползвал услугите на British Airways, едно на ръка, че съм доволен, второ - вярно е - имам и къде да преспивам в Лондон и не плащам хотели.
Но ако ще ми извиват ръцете (за евентуално една нощ преспиване) - сбогом`те - има доста алтернативи.
Едва ли съм единственият европеец, разсъждаващ така.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1062
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от General Lukov » 06 Сеп 2017, 15:21

Бе той паунда се срива и скоро ще падне под еврото, тия тръгнали едва ли не санкции да налагат срещу ЕС. :lol:
Еб...м ти и надутите английски пуяци. Дано Шотландия и Уелс се отделят в скоро време оставайки в ЕС, да я видим тогава Английката високомерна кво ще чини. :mrgreen:

vassiln
Редовен потребител
Мнения: 629
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от vassiln » 06 Сеп 2017, 17:17

То Almasy аз скоро се надявам повечето междинни кацания да са в Дъблин. И ирландските паспортни контрольори да гледат юкейците като талибани, и да ги разпитват за целта на посещението им в Европа. Би било една своеобразна проява на историческа справедливост.
Едно мое наблюдение: като че ли напоследък британските мениджъри в Европа са взели да се снабдяват с паспорти от държави от континента? Мяркат ми се британски имена, пък с чешко, холандско гражданство?
Опитах се да поровя повече за застрашените бизнеси у нас, (след като не ми отговори никой на въпроса) и като гледам, няма много такива. То не че виждам много през телефона де, но това, което движат британците тук, изглежда е аутсорс, насочен не основно към Британия. Така че засега не откривам застрашени сектори или предприятия.
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 7 пъти
Я ем города, морями запиваю, моя борода небо заслоняет!
Громы и молнии, туманы и дожди! Мои ботинки лижут министры и вожди.

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 880
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от EddieBG » 06 Сеп 2017, 18:33

Almasy написа:
06 Сеп 2017, 10:37
има доста алтернативи.
Ако ще говорим в личен план, доста активно пазарувам от Великобритания и САЩ, с безплатна доставка до адрес в UK, и после с фирмите за евтин транспорт до България от рода на Габко и прочие. Най-вероятно този бизнес ще умре при Брекзита и вместо, както е сега, да плащам по 2,20 лв на кг до България, ще ме кормят с по 5-10-15 паунда за доставка, отделно че много от търговците ми от САЩ не пращат вече до България.

vassiln
Редовен потребител
Мнения: 629
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от vassiln » 06 Сеп 2017, 19:27

Да се надяваме тогава, че американските търговци ще си намерят нов хъб, примерно Германия. Бизнесът не търпи вакуум, и ако има повече такива като теб, Еди, надявам се че проблемите ти ще се разминат.
Я ем города, морями запиваю, моя борода небо заслоняет!
Громы и молнии, туманы и дожди! Мои ботинки лижут министры и вожди.

vassiln
Редовен потребител
Мнения: 629
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от vassiln » 06 Сеп 2017, 19:48

EddieBG написа:
06 Сеп 2017, 10:10
Лондон обмисля веднага след Брекзит да спре свободното движение на граждани на ЕС
dnevnik.bg написа:Правителството на Великобритания иска да прекрати свободното движение на граждани от ЕС веднага след като влезе в сила Брекзит в края на март 2019г.
....

Идеите в текста със сигурност ще зарадват привържениците на решителни мерки при раздялата с ЕС, но не отговарят на притесненията, изразявани от бизнеса, че след това трудно ще намира както квалифицирани, така и ниско квалифицирани работници, от които ще се нуждае в новата ситуация.
....
Ако върви както се надявам, скоро няма да им трябват толкова много високо квалифицирани - като се изнесат финансите и други международни или научни или транснационални корпорации, май ще остане нужда предимно от бачкатори. :D
Я ем города, морями запиваю, моя борода небо заслоняет!
Громы и молнии, туманы и дожди! Мои ботинки лижут министры и вожди.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 803
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от Almasy » 06 Сеп 2017, 23:26

vassiln написа:
06 Сеп 2017, 19:27
Да се надяваме тогава, че американските търговци ще си намерят нов хъб, примерно Германия. Бизнесът не търпи вакуум
Има такава вероятност
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

vassiln
Редовен потребител
Мнения: 629
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:

Re: Brexit?

Мнение от vassiln » 17 Сеп 2017, 19:57

Тези дни се поразходих в сайта на Ричард Норд, и попаднах на това, малко е старичко, но за лаик като мен - интересно:

Brexit: disaster capitalism

Ако е прав, излиза че една група човечета, близки с Консервативната партия, си точели зъбите да изкупуват евтино обезценени UK-активи след Брекзит? И поради това имали интерес от опцията "no deal", защото така им ставало най-евтино...
Или по-скоро това ще да са спонсорите на Legatum Institute, големите риби, които стоят някъде на дълбоко...
Ако е така, аз приветствам техните интереси, въпреки че не възнамерявам да инвестирам в собственост в Обединеното кралство. :D
То за мен и гроздето е кисело де - едва ли мога да си позволя и телефонна кабина в Лондон, така че след "обезценката" сигурно ще ми стигнат парите за една таванска стаичка в "циганските" квартали. :)
Я ем города, морями запиваю, моя борода небо заслоняет!
Громы и молнии, туманы и дожди! Мои ботинки лижут министры и вожди.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: antygon